Mes Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mes, varianter, uttal och böjningar av mes

Mes synonym, annat ord för mes, vad betyder mes, förklaring, uttal och böjningar av mes.

Synonymer till mes

Hittade 2 varianter av ordet mes:

Vad betyder och hur uttalas mes

Mes uttalas mes och är ett substantiv -en -ar  fågel  bärställning på ryggsäck, bärmes  rädd stackare.

Ordformer av mes

Singular

mes
obestämd grundform
mes
obestämd genitiv
mesen
bestämd grundform
mesens
bestämd genitiv

Plural

mesar
obestämd grundform
mesars
obestämd genitiv
mesarna
bestämd grundform
mesarnas
bestämd genitiv

Mes1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas mes

Mes uttalas mes- i sms.

Mes betyder:

Ordformer av mes

Ordform(er) mes- förled

Andra språk

Mes på Engelska

  • titmouse
  • (rucksack) frame, (backpack - US) frame
  • namby-pamby, wimp

Hur används ordet mes

  1. Bortsett från de grupper som antingen behandlas som underarter av talgoxe eller som goda arter är talgoxens närmaste släkting orienttalgoxe (Parus monticolus) i Sydasien. Hybrider av talgoxe är mycket sällsynta, men har observerats med blåmes, svartmes och troligtvis även med entita. (källa)
  2. Tofsmes (Lophophanes cristatus) är en tätting som tillhör familjen mesar. (källa)
  3. Entitan är en extrem stannfågel som även under kalla vintrar stannar kvar i sitt revir. Olikt andra mesar deltar den inte heller i flyttnings- eller invasionsrörelser. Mycket få observationer görs utanför häckningsområdet, exempelvis endast 13 fynd i Finland och ett enda i Irland fram till 2001. (källa)
  4. Talltita (Poecile montanus) är en liten fågel som tillhör familjen mesar. (källa)
  5. Blåmesen delas idag oftast upp i nio underarter. (källa)
  6. Ramryggsäckarna har en utvändig ram av kraftiga metallrör i stål eller aluminium men kan även vara tillverkad av trä. Stål används i regel i militära tillämpningar medan aluminium ofta används i civila. Trä förekommer nästan endast i hemmagjorda ryggsäckar. Ramen kallas ibland bärmes eller bara mes. Detta var länge den vanligaste ryggsäckstypen men den har numera konkurrerats ut av säckar med invändig ram på alla områden utom de riktigt stora expeditionsryggsäckarna där ramens fördelar verkligen behövs. Många är dock fortfarande i bruk eftersom en rejäl ryggsäck som används måttligt inte slits ut på flera årtionden. Inte sällan är ramen längre än själva säcken så att det finns plats att fästa ytterligare utrustning både över och under själva ryggsäcken. Eftersom packningen ligger an mot ramen och inte direkt mot ryggen går det bra att spänna fast föremål av varierande form på ramen. Ramen utgör ju också utmärkt fäste för spännremmar. På många modeller kan man ta av tygsäcken och använda ramen direkt för att bära packning på, till exempel lådor eller dunkar. Andra fördelar med ramen är bra ventilation längs ryggen. Bland nackdelarna kan nämnas att säckar med yttre ram är vingligare än de med invändig ram, att ramen kan vara i vägen vid till exempel skidåkning eller klättring samt att ramen tar mycket plats, vilket märks på tåget eller i bagageluckan på bilen. Ramar av aluminium riskerar att skadas vid ovarsam bagagehantering i samband med till exempel en flygresa. (källa)
  7. Svartmes (Periparus ater) är en liten mes i släktet Periparus. Den förekommer över stora delar av Europa och Asien, huvudsakligen i barrskog. (källa)
  8. Vasslen kan kokas in till mese, dels den på komjölk som mest används till beredning av messmör och dels den ursprungliga getmesen. Traditionen är begränsad till den skandinaviska halvön och då främst Jämtland, Härjedalen och Tröndelag i Norge. (källa)
  9. Hällmarksskog är ofta artfattig. Växter som lever där är lågvuxen, gles, tallskog, ljung (oftast i grundare svackor där lite humus har samlats), lingon, renlav, bägarlavar, svampar och tulkört. Bland djuren kan nämnas myror, enkelfotingar och skalbaggar. Där finns fåglar som tjäder, hackspettar, korsnäbbar, dubbeltrast, nattskärra, rödstjärt och mesar. (källa)
  10. Ryttla är en flygförmåga hos vissa fåglar att "stå stilla" i luften genom att kraftfullt, men inte nödvändigtvis snabbt, flaxa upp och ned med vingarna samtidigt som de reser upp kroppen något. Detta resulterar i fågelns huvud befinner sig över ungefär samma punkt relativt marken över tid. Att ryttla är mycket energikrävande för fågeln och kräver även lyftkraft via vind. Tekniken nyttjas exempelvis av flera tärnor, kungsfiskare och rovfåglar vid födosök, oftast i öppna landskap eller över vatten. En teknik vid födosök är att fågeln ryttlar högt uppe i skyn, för att sedan sänka sig en bit, och till slut blixtsnabbt dyka och försöka fånga bytet. Andra arter ryttlar istället på lägre höjd och dyker direkt efter bytet. Vissa fåglar, som sånglärka, ryttlar under sin spelflykt och en del små tättingar som mesar och flugsnappare kan ibland ses ryttla under födosöket. Även kolibrier står still i luften när de suger nektar ur blommor men använder sig av en helt annan flygteknik som inte brukar betecknas som ryttling. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.