Middagsbord Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder middagsbord, varianter, uttal och böjningar av middagsbord

Middagsbord synonym, annat ord för middagsbord, vad betyder middagsbord, förklaring, uttal och böjningar av middagsbord.

Vad betyder och hur uttalas middagsbord

Middagsbord uttalas mid|dags|bord och är ett substantiv.

Ordformer av middagsbord

Singular

middagsbord
obestämd grundform
middagsbords
obestämd genitiv
middagsbordet
bestämd grundform
middagsbordets
bestämd genitiv

Plural

middagsbord
obestämd grundform
middagsbords
obestämd genitiv
middagsborden
bestämd grundform
middagsbordens
bestämd genitiv

Middagsbord är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Middagsbord på Engelska

  • dining-table, dinner table

Hur används ordet middagsbord

  1. Vid middagsbordet föreslår Marge att familjen ska ge Burns en chokladask innehållande ett foto på familjen så att han kommer ihåg familjens namn. Burns orkar dock inte äta upp den sista chokladbiten som händelsevis döljer Homers ansikte på bilden. Burns skickar ett tackkort till alla i familjen Simpsons utom Homer vilket gör honom rasande. (källa)
  2. Svensken Harry Roberts, son till läskedrycksfabrikören Robert Roberts, fick ursprungligen receptet ifrån Tyskland där han hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet. Roberts, som var nykterist, inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden. Initialt försökte Roberts lansera drycken under namnet julöl. År 1910 grundades läskedrycksföretaget Roberts AB i Örebro. Försäljningen av julmust gick trögt under de första åren, men i samband med förbudsomröstningen 1922 och det statliga alkoholmonopol som infördes i Sverige i samband med detta, sköt försäljningen i höjden. Under 1920-talet lanserade Harry Roberts mycket framgångsrikt julmusten som det alkoholfria alternativ som varit hans vision och särskilt kring högtider som jul och påsk har den kommit att bli en självklar del av den svenska dryckeskulturen. Företaget lanserade även Champis, som ett alternativ till mousserande vitt vin. (källa)
  3. Dukning är tekniken för hur man lägger upp servis, exempelvis tallrikar och bestick, på ett bord inför en måltid. Den kan skilja sig åt i olika länder. I Sverige utgör Nobelfesten och dess dukning en grund i hur ett kuvert på ett svenskt middagsbord ser ut idag. (källa)
  4. Under en lägenhetsrenovering hittar snickare ett dolt rum bakom en vägg där tre mumifierade människor sitter runt ett middagsbord som är dukat för fyra. Köpenhamns­poliserna Carl Mørck och hans kollegor Assad och Rosa på avdelning Q hittar en ledtråd i rummet som har ett samband till ett kvinnohem på Sprogø som isolerade och tvångssteriliserade "promiskuösa kvinnor" mellan 1920–1960-talet. (källa)
  5. Blockflöjter har i de allra flesta fall formen av en lång tub i tre delar med en liten näbb i den ena änden och en fot i den andra. Ofta förekommer någon typ av dekoration mellan sektionerna. De tillverkas traditionellt i trä. Ofta används två träslag, ett till själva flöjten och ett till den plugg (blocket) som ser till att en luftströmmen endast träffar den vassa kanten (labium). Blockflöjter började under 1900-talet att tillverkas även i plast. En blockflöjt tillverkad i plast har flera fördelar (såsom lägre pris och mindre behov av underhåll) framför en gjord i trä, som emellertid anses ha vackrare klang. I Sichuan, Kina är det tradition att göra blockflöjter av morötter vid middagsbordet. (källa)
  6. Scen VII: Hemma vid middagsbordet - Middagen har kallnat innan Sam kommer hem. Innan han går in besjunger han än en gång manlighetens lov. Vokaltrion sjunger om påhittade kvällar av tomtebolycka i förorten. Efter middagen sitter Dinah och stickar medan Sam läser aftontidningen. Sam anser att tiden är mogen för deras samtal och Dinah frågar vad han vill tala om. Sam vet inte var han ska börja. Han anklagar Dinah för att avbryta honom, men hon har inte sagt ett ord. Det är ingen idé, säger han. Sam frågar Dinah om sonens pjäs. Hon bekänner att hon inte heller gick dit och såg den. Han föreslår att de ska gå på bio och se en ny film om Tahiti. Dinah accepterar ("Sure, why not? Anything.") Medan de gör sig klara längtar de båda efter tystnad och gemenskap, undrande om det är möjligt att reparera äktenskapet. För stunden ska de få se lite magi på bioduken. Vokaltrion gör sin sista ironiska kommentar och sjunger filmens titelsång "Island Magic". (källa)
  7. Vid middagsbordet så bekantar sig gästerna också med tio små porslinsfigurer föreställande små svarta pojkar, som i ramsan om de tio små negerpojkarna vilken hänger inramad i gästernas rum. Efter huvudrätten sätter Rogers på en skiva efter Mr Owens föreskrifter, en skiva som såg ut att innehålla ett musikstycke, men i själva verket var en inspelning med anklagelser riktade mot öns tio gäster – anklagelser om att de alla i själva verket är ostraffade mördare. Samtliga blir mycket upprörda och väntar sig en förklaring av Owen – Mrs Rogers svimmar och hjälps till sitt rum. En yngre man tömmer sitt whiskyglas och faller död ner – det visar sig att någon hällt gift i glaset. (källa)
  8. Senare äter Emma middag på Antonios restaurang och hennes attraktion för honom växer då hon äter en räkrätt som han tillagar åt henne. Hon reser till Nice och stannar i San Remo där hon vet att hon kan stöta på Antonio. Hon följer med honom till hans hus, som ligger på kullarna över staden, och de inleder sin kärleksaffär. Under en resa till London kämpar Edoardo Jr. mot sin far och andra som vill sälja företaget. Emma reser återigen till San Remo för att umgås med Antonio. Antonio tillreder en rysk soppa, som Emma beskrivit för honom och som hon brukade laga åt Edoardo Jr. då han var liten. Edoardo Jr. inser, då han ser rätten och minns en hårlock han sett i Antonios hus, att hans mor och Antonio har en affär. Han lämnar middagsbordet i vredesmod. Emma försöker tala med honom, men han drar sig undan. Han snubbar, faller och slår huvudet i poolkanten, drabbas av hjärnblödning och dör. (källa)
  9. Trandagen är främst en högtidsdag för barnen i sydöstra Sverige som otåligt väntar på tranans - och vårens - ankomst. Kalmar länsmuseum beskriver dagen: "Innan tranan kommer på natten till den 25 mars skall barnen måla och rita tranor. Bilderna skall ställas mot fönsterrutan i varje sovrum för att locka tranan och visa att det finns barn i huset som väntar på henne. Det är viktigt att spjällen och kakelugnsluckorna är öppna i de rum där det finns sådana. Inga dörrar skall vara stängda. Det går också bra att låta något fönster stå lite öppet så att hon kan komma in. Tranan är lurig och det är inte alltid som hon kommer på besök. Dels är hon synnerligen lättskrämd. Dels är kravet för att barnen skall få besök att de har uppfört sig ordentligt under året som gått (...) Innan barnen går och lägger sig på kvällen den 24 mars är det tillrådligt att de ställer en trana, som är målad på styvt papper och som har en bit ljus i näbben, på middagsbordet. Därefter kan de gå till sängs och vid sänggaveln kan de hänga upp sina strumpor. När de sedan vaknar på morgonen återstår att se om hon kom och vad hon lade i deras strumpor. Har de tur är strumporna fulla med godis. Ibland syns spår av henne i form av fjädrar hon har tappat på golvet, som barnen kan följa efter och se vilken väg hon tog. Hur länge barnen än försöker hålla sig vakna den kvällen missar de i allmänhet hennes besök. "Barna skulle i säng medan solen var uppe på varferafton, annars skulle tranan göra något fult i sängen." /Vaktmästare E. Olsson, Kalmar, 1930. Det har förekommit att folk har klätt ut sig till tranor i Kalmar län. De delade då ut godis till barnen medan de senare var vakna. Carl Wilhelm von Sydow skriver i sin artikel Tranan och Vårfrudagen om ett trankvällsupptåg av en barnsköterska som kom från Förlösa socken utanför Kalmar. "Detta tillgick så att en person klädde ut sig till trana med en duk på huvudet, utdragen till en lång näbb, och med uppritade ögon. På händer och fötter voro dragna strumpor och det hela anordnat så likt en trana som omständigheterna medgåvo. Stora pappersvingar på ryggen fullbordade illusionen. Tranan kom med en ljusbit i ena handen och en käpp i den andra för att leta rätt på barnen och tvinga dem i säng. I sängen hade tranan lagt garnnystan som skulle föreställa hennes ägg. Idén var att barnen den dagen skulle gå till sängs vid dagsljus, annars skulle tranan komma och taga dem.". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.