Miljödebatt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder miljödebatt, varianter, uttal och böjningar av miljödebatt

Miljödebatt synonym, annat ord för miljödebatt, vad betyder miljödebatt, förklaring, uttal och böjningar av miljödebatt.

Vad betyder och hur uttalas miljödebatt

Miljödebatt uttalas miljö|de|batt och är ett substantiv.

Ordformer av miljödebatt

Singular

miljödebatt
obestämd grundform
miljödebatts
obestämd genitiv
miljödebatten
bestämd grundform
miljödebattens
bestämd genitiv

Plural

miljödebatter
obestämd grundform
miljödebatters
obestämd genitiv
miljödebatterna
bestämd grundform
miljödebatternas
bestämd genitiv

Miljödebatt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet miljödebatt

  1. År 1971 grundade Gillberg stiftelsen Miljöcentrum och året därpå stiftelsens tidskrift, Miljö och Framtid, vars chefredaktör han var fram till 1999 då den avvecklades. Tidskriften spelade en stor roll i miljödebatten under 1970- och 80-talet. En finskspråkig version (Ympäristömme ja Tulevaisuus) utgavs också under några år i Finland. (källa)
  2. Undersökningen av Naomi Oreskes, som visade att 928 forskningsartiklar mellan 1993 och 2003 stödde teorin att mänsklig aktivitet är den största orsaken till den skenande växthuseffekten, har ifrågasatts av Benny Peiser. Han är en brittisk socialantropolog som anser att miljödebatten blivit hysterisk. Han granskade resultatet av Oreskes undersökning och upprepade den med tillägg av omkring hundra senare publicerade artiklar. Resultatet skilde sig såpass mycket från Oreskes att Peiser krävde att den vetenskapliga veckotidskriften Science borde ta bort Oreskes undersökning. I Peisers studie var 3 procent av de inkluderade uppsatserna skeptiska till att mänsklig aktivitet orsakat global uppvärmning. Efter en granskning av Peisers resultat har det dock visat sig att endast en artikel var kritisk och det var inte en vetenskaplig artikel utan en ledarartikel. Den vetenskapliga veckotidskriften Nature avstod från att publicera Peisers brev och stod fast vid beslutet att publicera Oreskes studie. (källa)
  3. Miljödebatten domineras idag av förslag på åtgärder för att reducera utsläpp av växthusgaser (främst koldioxid) och den problematiska klimatförändring som dessa leder till. Både omfattande konsumtion (transporter, matproduktion, energi, övriga resurser) och folkökning bidrar till problemet (om antalet människor på jorden idag varit till exempel 3 miljarder istället för 7,5 miljarder vore problemet mycket mindre). Det internationella Paris-avtalet från 2015 syftar till att reducera utsläppen av växthusgaser, främst på frivillig väg. I synnerhet förbränningen av fossila bränslen skall minska genom avtalet. Detta går långsamt, eftersom konsumtionen särskilt i rika länder fortsätter att stiga. I Sverige har den privata konsumtionen kartlagts åtminstone sedan 1995 och både människornas totala konsumtion och konsumtionen per capita har ökat i stort sett linjärt 1995-2016. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.