Miljöfaktor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder miljöfaktor, varianter, uttal och böjningar av miljöfaktor

Miljöfaktor synonym, annat ord för miljöfaktor, vad betyder miljöfaktor, förklaring, uttal och böjningar av miljöfaktor.

Vad betyder och hur uttalas miljöfaktor

Miljöfaktor uttalas miljö|fakt|or och är ett substantiv.

Ordformer av miljöfaktor

Singular

miljöfaktor
obestämd grundform
miljöfaktors
obestämd genitiv
miljöfaktorn
bestämd grundform
miljöfaktorns
bestämd genitiv

Plural

miljöfaktorer
obestämd grundform
miljöfaktorers
obestämd genitiv
miljöfaktorerna
bestämd grundform
miljöfaktorernas
bestämd genitiv

Miljöfaktor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet miljöfaktor

  1. Orsaken till astma tycks vara samverkan mellan genetiskt arv och miljö. Miljöfaktorer som bidrar till uppkomsten innefattar endotoxiner och vissa infektionssjukdomar, däribland inflammation i bronkerna eller luftvägarna och bronkospasm, samt rökning, matvanor, stress och medicinering under graviditeten. Tillståndet drabbar såväl barn som vuxna. Miljöfaktorers roll för uppkomsten har belagts genom studier i Tyskland före och efter Berlinmurens fall. Att genetiken åtminstone inte ensamt förklarar uppkomsten visar jämförande studier på kinesiska barn i Kina och deras släktingar i Kanada, av vilka de som blev kvar i Kina hade mycket lägre förekomst av astma. Samma studie har kunnat visa tydligt att uppkomsten framför allt handlar om samverkan mellan arv och miljö, men att arvet inte är nödvändigt och att miljöfaktorer inte alltid kan spåras. (källa)
  2. Det finns en koppling mellan narkolepsi och HLA-DQB*0602-allelen, över 90 % av alla narkoleptiker bär på genen. Det bör dock starkt belysas att ett ensamt HLA-test ger mycket liten indikation på sjukdom, eftersom drygt 20 % av befolkningen bär på genen. Vidare misstänker man att insjuknande ofta initieras av yttre miljöfaktorer. Ett antal samtidiga narkolepsifall hos barn i Sverige, Finland och senare i ett antal länder i Europa väckte misstankar om att vaccinationen mot den nya influensan A/H1N1 (Svininfluensan) kan ha utgjort en sådan miljöfaktor. Läkemedelsverket har sedermera verifierat att detta samband föreligger. Socialstyrelsen har därför ändrat rekommendationerna till att inte ge vaccinet Pandemrix till personer under 18 år. (källa)
  3. Den epidemiolgiska forskning som bedrivs vid universitet och andra vetenskapliga institutioner runt hela världen har oftast som målsättning att identifiera och värdera betydelsen av olika riskfaktorer för ohälsa och för tidig död, till exempel livsstilsfaktorer som rökvanor, kostvanor och motionsvanor och miljöfaktorer som passiv rökning, buller och exponering för farliga ämnen i arbetsmiljö. På senare år har även den genetiska epidemiologin fått stor betydelse, den handlar om att undersöka hur arvsanlag kan innebära större eller mindre känslighet för att motstå miljöfaktorers skadliga inverkan på hälsan. Denna typ av forskning, alltså att finna sambanden mellan ohälsa och de faktorer som ökar risken för ohälsa, har egentligen namnet etiologisk forskning, men i praktiken använder man beteckningen epidemiologi både för att beteckna den rena epidemiologin – att studera utbredningen av sjukdomar – och studier om orsaken till sjukdom och ohälsa. (källa)
  4. En population med gemensam genetisk bakgrund och påverkande miljöfaktorer har ofta en ganska karaktäristisk medellängd. Stora längdvariationer (cirka 20 % avvikelse från genomsnittet) inom en sådan population beror vanligtvis på gigantism eller dvärgväxt, vars medicinska tillstånd beror på specifika gener eller endokrina avvikelser. (källa)
  5. Fyrklöver eller fyrväppling är en ovanlig fyrbladig form av den annars trebladiga klövern, vanligtvis vitklöver eller rödklöver. Orsaken till denna variant är en kombination av genetik och yttre miljöfaktorer. Enligt västerländsk tradition är fyrklövern en lyckosymbol, speciellt om den hittas av en slump. (källa)
  6. Hygien är även en medicinsk disciplin som studerar miljöfaktorers inverkan på människors hälsotillstånd. I Sverige går detta ämnes historia tillbaka till 1876, då en professur i allmän hälsovårdslära inrättades vid Karolinska institutet. Numera har begreppet hygien i denna betydelse alltmer ersatts av miljömedicin. (källa)
  7. Getter i alla åldrar kan drabbas av lunginflammation. Miljöfaktorer som dålig miljö, hög djurtäthet och stress samverkar med smittämnen som bakterier, virus och parasiter. Mykoplasma, pasteurella och mannheimia förekommer i svenska getbesättningar. Andra smittämnen som kan ge luftvägsinfektioner hos get är CAE-virus, RS-virus, lungmaskar och Corynebacterium pseudotuberculosis (böldsjuka). (källa)
  8. Lycka är ett belöningssystem som används för att premiera ett leverne i vilket våra behov tillgodoses. Lycka är därmed inte ett mått på framgångsrikhet då en framgångsrik person fortfarande kan vara olycklig. Undersökningar visar att människor i rika länder inte är lyckligare än de i fattiga. Inte heller har stora lotterivinster, allvarliga sjukdomar eller materiella ting någon långvarig effekt på människors lycka. Exempel på några faktorer som har långvarig effekt för hur lyckliga vi känner oss är personlig status och respekt från andra människor samt att ha ett fördelaktigt utseende. Förutom miljöfaktorer så finns det stora individuella genetiska skillnader mellan olika individer som påverkar nivån av lycka. En majoritet av befolkningen anser sig vara lyckliga. Något som kan tyckas lite motsägesefullt är att de flesta även tror sig vara lyckligare än de flesta andra. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.