Miniatyrkonst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder miniatyrkonst, varianter, uttal och böjningar av miniatyrkonst

Miniatyrkonst synonym, annat ord för miniatyrkonst, vad betyder miniatyrkonst, förklaring, uttal och böjningar av miniatyrkonst.

Vad betyder och hur uttalas miniatyrkonst

Miniatyrkonst uttalas mini|at|yr|konst och är ett substantiv.

Ordformer av miniatyrkonst

Singular

miniatyrkonst
obestämd grundform
miniatyrkonsts
obestämd genitiv
miniatyrkonsten
bestämd grundform
miniatyrkonstens
bestämd genitiv

Miniatyrkonst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Miniatyrkonst på Engelska

  • miniature art

Hur används ordet miniatyrkonst

  1. Han var son till sekreteraren och överinspektorn vid Blockhustullen Olof Béron och Christina Blomberg. Béron studerade målning för emaljmålaren Johan Georg Henrichsen vid Konstakademien i Stockholm där han tilldelades akademiens stora medalj i silver 1788 och en guldmedalj 1770. Akademien ställde stora förhoppningar på Bérons framtid som målare och gav hans lärare 1771, 800 daler i silvermynt med villkoret att han undervisade Béron i miniatyrmåleri. Han utnämndes senare till konduktör vid akademien men trivdes inte med befattningen och efter att han 1774 erhållit en årlig resepension av kungen reste han till Paris 1775. Om Bérons av samtiden högt uppskattade miniatyrkonst är svårt att i dag bilda sig en uppfattning eftersom de bevarade verken inskränker sig till endast några få miniatyrporträtt bland annat av en okänd medlem av släkten De Geer, Catharina Ebba Barck, Adolf Fredrik och ett porträtt av Gustav III samt en tillskriven miniatyr av en okänd man på Torups slott. (källa)
  2. Andra exempel på den metallkonst som under Bernwards tid framträdde i Hildesheim är två ljusstakar i förgyllt silver i Magdalenakyrkan. Även miniatyrkonsten florerade under hans tid, ett praktfull exempel på detta är Bernwardevangeliaret, vars band är utfört i guld och elfenben. (källa)
  3. Brenner fortsatte att måla fram till sin död, och bland de bevarade porträtten över privatpersoner finns bland annat Simon Grundel-Helmfelts, Erik Dahlberghs, Urban Hjärnes och Nils Keders. Han målade även officiella porträtt, vilka dock oftast användes som gåvor till utländska digniteter, och har därför förlorats ur sikte, men beställningarna är kända genom brev. Brenner signerade i allmänhet inte sina verk, och det är ofta svårt att skilja på hans stil och lärjungarnas (Lemoine, Tungelfelt m. fl.). Brenner utgav även 1680 Nomenclatura, som behandlar miniatyrkonstens teknik. (källa)
  4. Hans föräldrar uppges vara köpmannen Johan Georg Bauer och Dorothea Louise Roeper men enligt ett senare vittnesmål från mamman skulle den verklige fadern vara kopparstickaren Carl Gottlob Stelzner. Detta vittnesmål ledde till en upplösning av Carl Stelzner första äktenskap 1834–1848 eftersom han då var gift med sin syster Anna Caroline Stelzner. Han ingick därefter från 1849 äktenskap med Henriette Reiners. Stelzner förde i sin ungdom en ambulerande tillvaro som miniatyrvirtuos och vistades kortare perioder i flera tyska städer. Han reste till Paris 1826 där han studerade för miniatyrmålarna Jacques Augustin och madam Lizinska de Mirbel 1826–1827. Han vistades i Sverige 1830–1831 och under sina resor i landet stannade han till i Medevi brunn där han porträtterade brunnsgäster innan han fortsatte till Stockholm. Efter sina vandringsår bosatte han sig i Hamburg där han blev borgare 1840. Han arbetade huvudsakligen som porträttmålare men när miniatyrkonsten hotades av den fotografiska bilden reste han till Paris för att studera fotografiframställning för Louis Jacques Mandé Daguerre. Han etablerade sig därefter som fotograf men när han drabbades av blindhet 1854 tvingades han att upphöra med sin verksamhet. Bland hans arbeten under Sverige tiden märks porträtten av fru Elisabeth Malcolm i Göteborg och drottning Josephine. Han medverkade i Konstakademiens utställning 1831 och han deltog dessutom utställningen Diverse Portraiter. Stelzner är representerad vid bland annat Kunsthalle och Kunstgewerbemuseum i Hamburg, Det danske Kongehus Løsørefideikomis, Fredrikborgs slott i Danmark och Göteborgs konstmuseum. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.