Vad betyder och hur uttalas minoritetsspråk
Minoritetsspråk uttalas min|or|itets|språk.
Ordformer och varianter av minoritetsspråk
Singular
- minoritetsspråk
- obestämd grundform
- minoritetsspråks
- obestämd genitiv
- minoritetsspråket
- bestämd grundform
- minoritetsspråkets
- bestämd genitiv
Plural
- minoritetsspråk
- obestämd grundform
- minoritetsspråks
- obestämd genitiv
- minoritetsspråken
- bestämd grundform
- minoritetsspråkens
- bestämd genitiv
Minoritetsspråk är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet minoritetsspråk
Hemspråk, det språk eller de språk som talas i hemmiljö, när detta skiljer sig från det språk som i huvudsak talas ute i samhället. Termen användes i det svenska utbildningsväsendet från 1968 (då hemspråksundervisning infördes) fram till 1996, då regeringen beslutade att begreppet skulle ändras till "modersmål" for att "lyfta fram betydelsen av undervisningen och markera att denna måste kunna genomföras som annan språkundervisning i skolan" (Utbildningsutskottets betänkande 1996/97:UBU12. Därför används idag termen modersmålsundervisning istället för hemspråksundervisning. Termen exkluderar dock undervisning i svenska språket, vilket vållar en hel del förvirring, eftersom svenska språket givetvis är modersmål för majoriteten av eleverna och "modersmålsundervisning" tidigare betytt undervisning i svenska. Begreppen "hemspråk" och "hemspråksundervisning" används dock fortfarande flitigt, både i tidningar och i daglig konversation, eftersom det på ett enkelt sätt kan särskilja undervisningen i minoritetsspråk och invandrarspråk från undervisningen i svenska.
Lokala varieteter av hindi räknas som minoritetsspråk i flera länder, däribland Fiji, Mauritius, Guyana, Surinam, Sydafrika och Trinidad och Tobago.
En del invandrarspråk kan ha talats länge i ett land, till exempel har migration från Tyskland till Sverige förekommit åtminstone sedan medeltiden. Skillnaden mellan invandrarspråk och minoritetsspråk är alltså inte självklar.
Meänkieli (meänkieli: "vårt språk") är ett finsk-ugriskt språk som sedan år 2000 är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige.
Minoritetsspråk är det språk som talas av en språklig minoritet i en stat där majoriteten av befolkningen talar ett annat språk. Vissa minoritetsspråk är också officiella språk, till exempel svenskan i Finland.
Minoritetsspråk på Engelska
- minority-language