Minusgrad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder minusgrad, varianter, uttal och böjningar av minusgrad

Minusgrad synonym, annat ord för minusgrad, vad betyder minusgrad, förklaring, uttal och böjningar av minusgrad.

Vad betyder och hur uttalas minusgrad

Minusgrad uttalas min|us|grad och är ett substantiv.

Ordformer av minusgrad

Singular

minusgrad
obestämd grundform
minusgrads
obestämd genitiv
minusgraden
bestämd grundform
minusgradens
bestämd genitiv

Plural

minusgrader
obestämd grundform
minusgraders
obestämd genitiv
minusgraderna
bestämd grundform
minusgradernas
bestämd genitiv

Minusgrad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet minusgrad

  1. Ögonkorall är en kallvattenkorall och förekommer i vatten med en stabil temperatur på 4–12°C. Bäst trivs den med en temperatur på 6–8°C. Dess övre temperaturgräns är cirka 13°C. Den tål tillfälligt lägre temperaturer, ned till någon minusgrad. Den behöver en salthalt på 32–39 ‰ och en väl strömsatt livsmiljö för att förhindra igenslamning. Ögonkorall lever på hårdbotten och är djuplevande då de levnadsförhållanden som den föredrar har samband med djupa vatten. Den förekommer på kontinentalsockeln och vid kontinentalbranten, djuprännor och undervattensberg. Ögonkorall har stor utbredning och förekommer i hela Atlanten och finns också rapporterad från Indiska oceanen (Madagaskar), Stilla havet (Nya Zeeland) och Medelhavet. Den finns från 39 meters djup i Trondheimsfjorden (Norge) och ned till cirka 3000 meters djup (utanför Florida). Vanligast är den på några hundra meters djup, i nordöstra Atlanten på cirka 80–500 meters djup. Den är mindre vanlig på över 1000 meters djup. I fråga om latitud har den återfunnits från 71º nordlig bredd (Barents hav) till 51º sydlig bredd (Nya Zeeland). (källa)
  2. Hagel kan variera i storlek frånågon millimeter till flera centimeter, i vissa fall någon decimeter. Hagel bildas genom att regn fryser till is i luften, och växer när vattendropparna rör sig upp och ner i regnmolnet på grund av vindens strömmar. I de lägre delarna är det plusgrader, och i de övre delarna minusgrader. När hagelkornen blir för tunga eller hamnar utanför luftströmmen, faller de till marken. De riktigt stora hagelkornen är sammanklumpningar av många hagelkorn. Teorin om jättehagel bygger på att haglet åker upp och ner i molnet i omgångar och på detta sätt smälter samman med mindre hagel. (källa)
  3. Eftersom detta endast förekommer vid minusgrader så innebär det att ytvattnet är kallare än botten, som aldrig sjunker under fyra grader, eftersom densiteten är högst där. (källa)
  4. Ett trollingspö är avsett för trolling och dragrodd där linan som kommer från multirullen ligger inuti spöt, vilket är praktiskt när man hanterar många spön samtidigt. Det går dock inte att kasta med trollingspöt och det fungerar sämre när det är minusgrader. (källa)
  5. Klor används vid tillverkning av kalciumhypoklorit (Ca(ClO)2) som används till klorering av simbassänger. I såväl simbassänger som kommunalt dricksvatten används även natriumhypoklorit (NaClO) som bakteriedödande medel. Klorgas har också använts som kemiskt vapen. Natriumklorid (NaCl) används för halkbekämpning på vägar. Vägsaltet sänker vattnets fryspunkt från 0 ned till ca 8-13 minusgrader, beroende på lösningens slutliga koncentration. Ishalka vid måttlig kyla kan förebyggas genom att utifrån bra väderprognoser salta strax innan vattnet fryser. Natriumklorid används även inom matlagning och marknadsförs under namnet koksalt. (källa)
  6. Fjällräven har en kroppslängd som mäter 50–85 cm och en svans på 28–55 cm. Dess mankhöjd är 28 cm och den väger 3–8 kg. Öron, nos, ben och svans är kortare än hos rödräv, och vinterpälsen är tjockare. Fjällräv förekommer i åtminstone två färgvarianter. Den ena är sommartid brungrå på huvud, rygg och benens utsidor, medan kroppssida, buk, benens insidor och det mesta av svansen är gråaktigt vit. Vinterpälsen är helvit. Den andra färgtypen är ljusgrå eller stålblå, och är även känd som blåräv. Den vita färgtypen är recessiv. En tredje, sällsynt färgform har observerats, där individerna är blekgula, mer eller mindre sandfärgade. Fjällräven har en mycket isolerande päls och klarar ner mot 70 minusgrader. Även trampdynorna är håriga för att skydda mot kylan. (källa)
  7. Vanligen genomförs mätningar på en någorlunda slät markyta och minst fem mätningar vid varje mättillfälle, där sedan medelvärdet avgör snödjupet. Packning, smältning och avdunstning påverkar snödjupet. Därför kan snödjupet förändras från en dag till en annan, även när det är minusgrader och när det inte fallit ny nederbörd. I USA och vissa andra länder mäter man direkt nysnömängd, som inte påverkas av detta. (källa)
  8. Ett exempel på sublimation är ett vått lakan som hängts ut vid minusgrader, vattnet i lakanet fryser, men trots det torkar lakanet långsamt. Vatten som därvid sublimerar, övergår då direkt till vattenånga från is (och snö). (källa)
  9. Antalet suckulenter i världen är häpnadsväckande stort. Det finns ungefär 600 släkten och åtminstone 3 000 arter som är suckulenter, varav kaktusfamiljen (cactaceae) innehåller runt 100 släkten och 2 000 arter. Kaktusarna har sitt ursprung på den amerikanska kontinenten, från Kanada ner till Patagonien i Argentina. Ett område som från norr till söder sträcker sig över 10 000 kilometer. Inom detta område finns de mest skiftande biotoper. Det finns kaktusar som växer på 4 000 meters höjd i Klippiga bergen med snö och många minusgrader på vintern, andra arter som växer i öknar och en del på savanner. Det finns kaktusar i områden med ytterst sparsamt regn, men också på Andernas fuktiga sluttningar, i regnskogar och i områden med tropisk värme. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.