Mittfönster Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mittfönster, varianter, uttal och böjningar av mittfönster

Mittfönster synonym, annat ord för mittfönster, vad betyder mittfönster, förklaring, uttal och böjningar av mittfönster.

Vad betyder och hur uttalas mittfönster

Mittfönster uttalas mitt|fönster och är ett substantiv.

Ordformer av mittfönster

Singular

mittfönster
obestämd grundform
mittfönsters
obestämd genitiv
mittfönstret
bestämd grundform
mittfönstrets
bestämd genitiv

Plural

mittfönster
obestämd grundform
mittfönsters
obestämd genitiv
mittfönstren
bestämd grundform
mittfönstrens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

mittfönsterna
bestämd grundform
mittfönsternas
bestämd genitiv

Mittfönster är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mittfönster

  1. Ursprungligen pryddes altarbordet av ett altarskåp från gamla kyrkan med nattvarden som motiv. 1832 byttes det mot altarkors med svepduk, nu uppsatt i norra mittfönstret. (källa)
  2. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus och ett halvrunt kor i öster. Sakristian uppfördes på norra långsidan i nära anslutning till koret. Tornet byggdes i väster. Interiören med sitt trätunnvalv är av salkyrkotyp. Taket försågs med listverk vid renoveringen 1908. Vid detta tillfälle försågs koret med draperimålning runt mittfönstret och en altarprydnad bestående av ett kors stående på en bred sockel. 1944 igensattes korets mittfönster och dekoren målades över till förmån för en altaruppställning bestående av pilastrar omramande en ny altartavla. (källa)
  3. Kyrkan uppfördes i nygotisk stil 1895–1896, enligt Fritz Eckerts ritningar, vid Bråviken omkring 6 kilometer söder om Krokeks gamla kyrka som brann ned 28 april 1889. Byggmästare var Frans August Påhlman från Linköping. Grundstenen för den nya kyrkan lades på årsdagen för det 1895. Kyrkan invigdes söndagen 8 november 1896 av biskop Carl Wilhelm Charleville. 1957 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekten Kurt von Schmalensee. År 1984 genomfördes en renovering och tillbyggnad: korets mittfönster togs fram, vapenhuset breddades, väntrum och toaletter inreddes i kyrkans västra del och kyrtrappan anpassades för rullstolar och barnvagnar. Det nya teglet för vapenhusets yttre importerades från Danmark. Norrköpingsarkitekten Guy Sjöwall ritade och ledde detta arbete. (källa)
  4. Slottet ligger dominerande på en höjd och drar uppmärksamheten till sig. Herrgårdsanläggningen är orienterad mot vattnet i väster. Trädgården är terrasserad ner mot vattnet vid Mälaren. Carlsköld beslöt att ta bort porten på "baksidan" och att få gårdsanläggningen att hänga samman och harmoniskt vända sig åt sjösidan. Höjdskillnaden mellan det stora huset och gården skulle göras mindre och ges en mjukare övergång än det dittillsvarande stupet. Gården fylldes upp, mest i sin övre del, där den höjdes med bortåt tre meter. Den fick den lutning åt sjön till som den ännu har. Huvudbyggnadens fasader är klädda med finhuggen, grågul sandsten från Gotland. Carlsköld lät bygga om huvudbyggnaden och göra slottets andra våning till den representativa istället för bottenvåningen. Den ursprungliga 1600-talsinredningen gjordes om till modern familjebostad för en fin familj. Byggnaden fick trappuppgång och stor sal i mitten och ungefär lika stora rum i husets fyra hörn. Det innebar att sydgavelns mittfönster fick sättas igen och nya, det vill säga flyttade rumsväggar fick sluta mot blindfönster. På nordsidan klämdes 3 alnar breda smårum in mellan hörnrummen. I bottenvåningen var det kökskammaren och i våningen däröver ett avträde kallat "vrån". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.