Mittpunkt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mittpunkt, varianter, uttal och böjningar av mittpunkt

Mittpunkt synonym, annat ord för mittpunkt, vad betyder mittpunkt, förklaring, uttal och böjningar av mittpunkt.

Synonym till mittpunkt

Vad betyder och hur uttalas mittpunkt

Mittpunkt uttalas mitt|punkt och är ett substantiv.

Ordformer av mittpunkt

Singular

mittpunkt
obestämd grundform
mittpunkts
obestämd genitiv
mittpunkten
bestämd grundform
mittpunktens
bestämd genitiv

Plural

mittpunkter
obestämd grundform
mittpunkters
obestämd genitiv
mittpunkterna
bestämd grundform
mittpunkternas
bestämd genitiv

Mittpunkt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mittpunkt

  1. Gryning (även morgonrodnad) är det tidsintervall på dygnet då solen ännu inte gått upp, men dagsljus börjar synas. Skiljelinjer finns mellan den astronomiska gryningen, den nautiska gryningen och den borgerliga gryningen vilka är definierade utifrån var solskivans mittpunkt befinner sig räknat i grader i förhållande till horisonten – solhöjden. (källa)
  2. Med gård, lantgård eller bondgård avses vanligen en samling byggnader som utgör mittpunkten för en jordbruksenhet (särskilt i sydsvenskt språkbruk) och som bebos av en familj. Gårdens invånare kan även ägna sig åt andra näringar än jordbruk, som till exempel skogsbruk eller fiske. (källa)
  3. Henriksdagen har firats i nordligaste Sverige, inte minst av den finsktalande befolkningen. Dagen sades vara vinterns mittpunkt och således behövde hälften av djurens vinterfoder finnas kvar. (källa)
  4. Ett bälte från omkring 1700 som finns i Köpenhamn består av en gördel från vars främre mittpunkt en låsbar metallbygel går nedåt, rundad efter underlivet och avsedd att fästas baktill på bältet. Bygeln är försedd med två metallplattor. Kyskhetsbältet, som omnämns från 1200-talet, har måhända uppkommit i Florens. Även Amerikas indianer använde sådana. Flera exemplar av kyskhetsbälten fanns i början av 1900-talet på museer, till exempel i Venedigs arsenal, i Musée de Cluny i Paris, i Breslau, i Rosenborgs slotts samlingar i Köpenhamn, i Erbach (Odenwald) m.fl. ställen. Om alla dessa är äkta kan inte avgöras. (källa)
  5. Litauen är det största av de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen med 3 338 700 invånare . Landet ligger söder om Lettland vid Östersjöns östra strand. Den största staden är huvudstaden Vilnius. Andra större städer är före detta huvudstaden Kaunas (352 279) och hamnstaden Klaipėda (183 433) . I Litauen hittar man Europas geografiska mittpunkt. (källa)
  6. Matcha har under många hundratals år varit en viktig mittpunkt i Cha-no-yu som är en japansk, traditionell teceremoni. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.