Mjölksyra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mjölksyra, varianter, uttal och böjningar av mjölksyra

Mjölksyra synonym, annat ord för mjölksyra, vad betyder mjölksyra, förklaring, uttal och böjningar av mjölksyra.

Vad betyder och hur uttalas mjölksyra

Mjölksyra uttalas mjölk|syra och är ett substantiv.

Ordformer av mjölksyra

Singular

mjölksyra
obestämd grundform
mjölksyras
obestämd genitiv
mjölksyran
bestämd grundform
mjölksyrans
bestämd genitiv

Plural

mjölksyror
obestämd grundform
mjölksyrors
obestämd genitiv
mjölksyrorna
bestämd grundform
mjölksyrornas
bestämd genitiv

Mjölksyra är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Mjölksyra på Engelska

  • lactic acid

Hur används ordet mjölksyra

  1. Vanliga ingredienser i hallonbåtar: socker, glukossirap, invertsockersirap, majsstärkelse, gelatin, mjölksyra (E270), arom, vegetabilisk olja, ytbehandlingsmedel (karnaubavax (E 903)), färgämnen (Karminsyra (E120)), Karoten (E160a). (källa)
  2. Orsaken är okänd, men håll kan bero på kramp i diafragman, som gör att tarmar och bukinnehåll pressas nedåt, vid syrebrist och när mjölksyra bildas. En annan orsak kan vara kramp i musklerna mellan revbenen. Spänningar i bukens organ och i lungorna kan också orsaka håll. (källa)
  3. VO2Max-fart syftar till att träna upp förmågan att utnyttja syre effektivt. Till skillnad mot tröskelträning är det vid VO2Max-träning viktigt att inte få en hög mängd mjölksyra eftersom det hämmar löparens möjlighet att hålla jämn fart och god löpstil genom alla arbetspass. Därför ska man dels ha längre perioder med låg intensitet, dels helst jogga under vilan för att hjälpa kroppen att forsla bort mjölksyra från musklerna. (källa)
  4. När ofarliga mikroorganismer får växa i ett födoämne, konsumerar de ämnen som andra organismer behöver för sin tillväxt. Detta gör att jäst (fermenterad) mat håller betydligt bättre än färsk. Oftast innebär jäst i livsmedel en mjölksyrajäsning vilket innebär att bakterierna producerar mjölksyra och detta brukar kallas att man syrar maten. Vid mjölksyrajäsning sänks pH-värdet vilket gör att andra bakterier som förstör maten inte trivs. Vid exempelvis surströmmingstillverkning så pågår det ett samspel mellan strömmingens egna enzymer och naturligt förekommande mjölksyrabildande bakterier som ur enkla sockerarter i fisken bildar syra. (källa)
  5. Energi kan också frigöras utan att syre är tillgängligt och det kallar man anaeroba processer. När hjärta och kärl inte längre förmår sprida nog med syre till musklerna, så tar de anaeroba processerna över. Vid anaerobt arbete är mjölksyra en biprodukt. Den arbetseffekt där mjölksyran ackumuleras i stället för att transporteras bort brukar kallas mjölksyratröskeln. Ackumuleringen av mjölksyra är sannolikt den faktor som gör att man upplever att ens kondition inte räcker mer. (källa)
  6. Satsen kyls till 18 °C varunder mjölkens innehåll av laktos (mjölksocker) omvandlas till mjölksyra. (källa)
  7. Mjölksyra eller 2-hydroxipropansyra (C3H4O(OH)2) är en karboxylsyra (α-hydroxisyra) som spelar en stor roll inom biokemi. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.