Synonym till mjölkbutik
Vad betyder och hur uttalas mjölkbutik
Mjölkbutik uttalas mjölk|but|ik.
Ordformer och varianter av mjölkbutik
Singular
- mjölkbutik
- obestämd grundform
- mjölkbutiks
- obestämd genitiv
- mjölkbutiken
- bestämd grundform
- mjölkbutikens
- bestämd genitiv
Plural
- mjölkbutiker
- obestämd grundform
- mjölkbutikers
- obestämd genitiv
- mjölkbutikerna
- bestämd grundform
- mjölkbutikernas
- bestämd genitiv
Mjölkbutik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet mjölkbutik
Stora mjölkkrukor användes från 1920-talet för att frakta mjölk mellan lantgård, mejeri och mjölkbutik. De var behållare med lock och två handtag, som användes för frakta råmjölk från en mjölkleverantör till ett uppköps- eller andelsmejeri, för returfrakt av skummjölk (blåmjölk) eller vassle och för distribution av mjölk från mejeri till mjölkbutiker. För frakt av råmjölk ersattes mjölkkruksfrakt från omkring 1970 efter hand av tankbilar. För distribution av konsumentmjölk ersattes mjölkkrukor av konsumentförpackad mjölk först i glas, och senare i papper eller plast, från omkring 1950.
1948 introducerade KF snabbköpskonceptet i Sverige vilket innebar att föreningens butiker under 50-talet börjar att omvandlas till snabbköp. Den 5 april 1951 invigdes en skobutik i den ombyggda mjölkbutiken på Mariaplan 1 och den 1 juni 1954 öppnades en pappersaffär i Fölungen. Man började den 3 december 1954 sälja möbler i den ombyggda och tillbyggd huvudaffären. Den 8 maj 1956 öppnades en ny butik i Lugnet.
I egentlig mening omfattar Tunabackar bara ett kvarter, dock ett relativt stort sådant, som byggdes runt 1950 inom ramen för det kommunala bostadsbolaget och ritades av stadsarkitekten Gunnar Leche. Husen är K-märkta tegelhus med gul putsfasad och anses allmänt representera ett av de finare kulturarven från 1900-talets mitt i Uppsala. Då Gunnar Leche ritade området lade han in lokaler för mjölkbutiker, cykelaffär, lekplatser och även ett kolonilottsområde som planerades och uppfördes samtidigt. Tanken var att man skulle kunna bo bra i en lägenhet och samtidigt ha en kolonilott där man odlade grödor. Mjölkbutikerna inrymmer nuförtiden gemensamma tvättstugor men cykelaffären finns kvar och är fortfarande väldigt populär, så även lekplatserna. Dagens Tunabackar inkluderar områden vid namn Tunaberg och Bärby hage.
Enligt arkitekturprofessorn Johan Rådberg illustrerar torget det ideala trädgårdsstadstorget. Här låg bland annat två livsmedelsaffärer, två mjölkbutiker, två fiskaffärer, färghandel, konditorier, blomsterhandel och tobaksaffär. Det fanns även frisersalonger, skomakeri, postkontor och taxistation. Alla butiker har numera försvunnit och ersatts av bostäder och en del kontor.
Metrobutikerna hade sitt ursprung i den 1894 grundade kolonialvarufirman AB Carl Söderberg som sålde spannmål i Stockholm och importerade kaffe till Europa från Sydamerika. 1935 köpte bolaget Stockholms bageri AB, som förutom bageriverksamhet även drev mjölkbutiker. 1949 öppnade man Stockholms första snabbköpsbutik i Västertorp. 1954 tecknades ett avtal med NK-koncernens livsmedelssektor, samma år ändrades bolagsnamnet till Metro-Stockholmsbagarn AB och 1955 till Metro-butikerna AB. Carl Söderberg lämnade 1939 över ledningen av bolaget till svärsonen Henrik Nordmark som 1971 sålde bolaget till sin son Carl Henrik Nordmark. 1980 köpte man upp Martin Olssons butiker.