Modellör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder modellör, varianter, uttal och böjningar av modellör

Modellör synonym, annat ord för modellör, vad betyder modellör, förklaring, uttal och böjningar av modellör.

Vad betyder och hur uttalas modellör

Modellör uttalas mod|ell|ör [-ö´r] och är ett substantiv -en -er.

Modellör betyder:

Ordformer av modellör

Singular

modellör
obestämd grundform
modellörs
obestämd genitiv
modellören
bestämd grundform
modellörens
bestämd genitiv

Plural

modellörer
obestämd grundform
modellörers
obestämd genitiv
modellörerna
bestämd grundform
modellörernas
bestämd genitiv

Modellör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet modellör

  1. Ruuth hade upptäckt att hans stenkolsgruva i Boserup innehöll en eldfast lera, och denna lera hade han använt i sina stenkärlsfabriker Helsingborgs stenkärlsfabrik, Löfnäs stenkärlsfabrik och Ulfsunda stengodsfabrik. Höganäsgruvan, som gick mycket dåligt, fick 1825 statsanslag och genomgick en omorganisation, för att i stället för stenkolsbrytning använda leran i gruvan till keramisk produktion. 1826 startar man produktion av eldfast tegel, och 1833 av oglaserade eller blyglaserade stengodskärl, och 1835 börjar man producera saltglaserat stengods. Den tyske keramikern C. Berger anställdes 1831 för att leda tillverkningen och 1856 anställdes den danske skulptören Ferdinand Ring som modellör, något som kom att höja den konstnärliga kvaliteten på företagets produkter. (källa)
  2. Sigvald Olof Mauritz Ohlsson, född 15 februari 1884 i Karlskrona, död 22 mars 1938 i Karlskrona, var en svensk modellör, driftschef, skulptör och målare. (källa)
  3. Enligt släkttraditionen var Eisenbletter son till en bagare i Danzig. Han inkom troligen till Sverige på 1750-talet genom initiativ av Adolf Ludvig Levin som lät inkalla utländska möbelsnickare. 1760 ingav han till fortifikationen en ansökan om anställning som modellör och åberopade sig på att han i yngre år bistått Otto Adrian Berg von Linde vid modelleringsarbeten. Han fick anställning som extraordinarie modellör, samtidigt som han även etablerade sig som möbelsnickare, dock utan att söka inträdde i snickarämbetet vilket ledde till konflikter med skrået. Från 1801 var han tjänstefri från sin anställning vid fortifikationen. Av hans kända möbler är alla tillverkade i rokokostil. (källa)
  4. Museet omfattar tre våningar. På nedervåningen visas i utställningar handskomakeri, arbeten av hemnåtlerskor och modellörer, och svenskt skomode från slutet på 1800-talet fram till våra dagar. På nedervåningen ryms även skobutiken Svea. På de två övre våningarna finns en tillverkningslinje bevarad där det fortfarande tillverkas skor. Utsågs till Årets Arbetslivsmuseum 2017. (källa)
  5. Då han 1897 återkom till Sverige var han utblottad, men fick genom vännen Georg J:son Karlin anställning som modellör vid Höganäs AB. Här stannade han dock endast ett halvår men han utföra ett 70-tal modeller för fabriken, av vilka dock endast några kom i produktion. I Sverige växte hos honom fram den dynamiskt uttrycksfulla landskapskonst som blivit hans kännemärke. (källa)
  6. Som ung kom han till Stockholm där han kom i lära hos en ornamentbildhuggare som även såg till att han fick en kortare teoretisk utbildning vid slöjdskolan, han studerade senare även en kortare tid vid Konstakademien. Han var därefter verksam som modellör och ornamentbildhuggare i flera mindre svenska städer och etablerade slutligen en egen verkstad. På grund av lönsamhetsproblem valde han att emigrera till Amerika 1881 där han bosatte sig i Boston. I början av 1882 genomförde han en längre studieresa till Tyskland, Frankrike och Sverige. Vid återkomsten till Amerika valde han att bosätta sig i Chicago. Det var först under hans tid i Amerika han kom att gå från det yrkesmässiga framställandet av utsmyckningar till en självständigt skapande konstnär. Han debuterade offentligt med egna skapade verk i samband med världsutställningen i  Chicago 1893. Vid Världsutställningen i Saint Louis 1904 väckte hans lilla statyett Viskningar stor uppmärksamhet för sin fantasifullhet och originalitet. Till hans offentliga arbeten hör bland annat reliefen Bacchi för Cornelius Vanderbilts residens i Newport, fyra stora gavelfriser för stadshuset i Fort Wayne samt modellen till den i silver utförda pärmen till Chicago-svenskarnas hyllningsadress till Oskar II vid dennes 25-årsjubileum 1897. . (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.