Modereportage Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder modereportage, varianter, uttal och böjningar av modereportage

Modereportage synonym, annat ord för modereportage, vad betyder modereportage, förklaring, uttal och böjningar av modereportage.

Vad betyder och hur uttalas modereportage

Modereportage uttalas mode|re|port|age och är ett substantiv.

Ordformer av modereportage

Singular

modereportage
obestämd grundform
modereportages
obestämd genitiv
modereportaget
bestämd grundform
modereportagets
bestämd genitiv

Plural

modereportage
obestämd grundform
modereportages
obestämd genitiv
modereportagen
bestämd grundform
modereportagens
bestämd genitiv

Modereportage är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet modereportage

  1. Efter premiären blev filmen mycket hårt kritiserad för att ha invaderat de båda kvinnornas privatliv. Diskussionen påminde om den debatt som dokusåporna vållade på 1990- och 2000-talet. Men filmen blev också biljetten till det kändisskap som de båda kvinnorna hade efterlängtat. Bland annat har Little Edie blivit en modeikon tack vare sina egensinniga och stilfulla kreationer. På grund av en hårsjukdom är hon alltid iklädd turban eller huvudduk. Hennes originella klädstil inspirerade tidskriften Harper's Bazaar till ett flersidigt modereportage 1998 och samma sak i Vogue året därpå. (källa)
  2. Hollywood stod för förförelsen eller "style in motion". Paris var fortsatt världens modemecka men uppmärksamheten skiftade mer mot filmduken. Det var mer spännande att se vad Greta Garbo och Jean Harlow hade på sig i sina senaste filmer. Film kom att bli det modereportage som hela världen hade tillgång till, oavsett klass eller grupptillhörighet. Elsa Schiaparelli sa till och med att det "Hollywood gör idag kommer ni att bära imorgon". (källa)
  3. Från 1958 till 1985 var Schrewelius anställd vid Sveriges Radio och sedermera Sveriges Television. Hon gick en nordisk journalistkurs i Århus och sedan en TV-utbildning vid ITV i London 1964. 1960 började Ingrid Schrewelius på Aktuellt och var då nyhetsprogrammets första kvinnliga reporter. Tre år senare fick hon uppdraget att bevaka mode i Paris och därmed startade Lilla journalen, som under flera decennier var ett uppskattat program med en blandning av stort och smått, mode, mat och skvaller. Inslag som inte fick plats i Aktuellt blev stommen i det nya programmet, som liknade en SF-journal för TV. Aktuellt-redaktionen abonnerade nämligen på dagligen per flyg levererade filmer med nyheter från Frankrike, England, USA och Fjärran östern. Men det är framförallt genom sina modereportage hon blivit känd trots att hon från början var obekant med området. Genom hennes bevakningar av haute couture-visningarna i Paris blev TV-publiken bekant med Yves Saint-Laurent och Pierre Cardin. Under åren 1969–1978 sändes Lilla journalen inte lika regelbundet efter kritik från tidens vänstervindar. Licenspengar skulle då inte användas till moderesor till Paris. Programmet sändes emellertid fortsatt då och då. När Gunnar Arvidsson på Sveriges Television 1973 startade Sveriges magasin, kom Ingrid Schrewelius att även ingå i dess redaktion. År 1985, när hon gick i pension och flyttade till Lund, fick hon kontrakt med Sveriges Television om att göra programmet Modejournalen fram till 1995. Hon medverkade även i Sköna söndag. Efter det att hon hade lämnat TV helt föreläste hon om mode och skrev artiklar för Kulturens värld. (källa)
  4. Hon var dotter till Arvid Hellström och Lisa Fabricius och gift första gången 1930–1940 med Björn Trägårdh och andra gången 1948–1958 med Gunnar Lundvall. Hon studerade för Sofia Gisberg och Annie Frykholm vid den textila avdelningen på Tekniska skolan i Stockholm 1920–1925. Hon tilldelades ett stipendium från Svenska slöjdföreningen som möjliggjorde att hon kunde vistas i Paris under sommaren innan hon fortsatte sina studier för Olle Hjortzberg vid Kungliga konsthögskolans dekorativa avdelning 1925–1930. Tillsammans med Gunnar Asplund arbetade hon med dekoreringen inför Stockholmsutställningen 1930 och skapade personalens dräkter. Från 1937 medarbetade hon i Svenska Dagbladet som modejournalist där hon själv med teckningar illustrerade sina modereportage. Tillsammans med Anders Beckman startade hon Beckmans designhögskola 1939, där hon sedan verkade som lärare i mönsterkomposition och modeteckning och i början av 1940 talet skrev hon dessutom en lärokurs i mode- och stoffteckning för NKI-skolan. Hon var konsult vid Gefle Ångväveri från 1944, konstnärlig ledare vid Stobo AB 1954–1964, konstnärlig rådgivare vid Gamlestadens Fabriker 1964–1975. Hon skapade ett nytt mode som visades på H55-utställningen 1955. Hon har medverkat i en rad internationella konsthantverksutställningar bland annat Triennalen i Milano. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.