Moderparti Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder moderparti, varianter, uttal och böjningar av moderparti

Moderparti synonym, annat ord för moderparti, vad betyder moderparti, förklaring, uttal och böjningar av moderparti.

Vad betyder och hur uttalas moderparti

Moderparti uttalas moder|parti och är ett substantiv.

Ordformer av moderparti

Singular

moderparti
obestämd grundform
moderpartis
obestämd genitiv
moderpartiet
bestämd grundform
moderpartiets
bestämd genitiv

Plural

moderpartier
obestämd grundform
moderpartiers
obestämd genitiv
moderpartierna
bestämd grundform
moderpartiernas
bestämd genitiv

Moderparti är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet moderparti

  1. Nikita Chrusjtjov gjorde på det sovjetiska moderpartiets 20:e kongress 1956 upp med det förflutna och pekade på de brott som hade blivit begångna under Stalins tid. I Finland uppfattades omvärderingen åtminstone av den del gamla partikämpar som alltför abrupt, vilket var fröet till den konflikt som uppstod under de följande decennierna. Följande år antog FKP som första kommunistparti i den så kallade västvärlden ett partiprogram som fastslog att övergången till socialismen skulle ske med fredliga medel på parlamentarisk väg, utan väpnad revolt. Tesen om proletariatets diktatur avlägsnades ur partiprogrammet 1969. (källa)
  2. En radikal, ytterst av lat. radix (rot), att gå till botten med något, är en person eller rörelse som arbetar för omfattande reformer och omdaningar av samhället i fråga om kulturella och politiska förhållanden. Ordet används ofta som synonym till reformivrig eller vänstersinnad. Även om radikal med tiden mest kommit att förknippas med ytterlighetsideologier på den så kallade höger–vänster-skalan så har radikalism även kommit att betyda en inställning i frihetsfrågor som inte alltid är förknippad med höger eller vänster, utan snarare den politiska mitten. Liberalerna i Sverige har historiskt beskrivits som ett radikalt parti, i motsats till reaktionära eller agrara partier. Liberalernas systerparti i Danmark, Radikale Venstre, bröt sig ut ur moderpartiet Venstre av anledningen att Venstre inte ansågs tillräckligt radikalt i värderingsfrågor. Det förekommer även att extremhögergrupper definieras som radikala då de söker grundläggande och omfattande förändringar av samhället. (källa)
  3. Under 2001 års kongress i Umeå lämnade vänsterfalangens kongressdeltagare kongressalen när Mikael Damberg skulle återväljas (någon motkandidat fanns inte). Detta var en mycket tydlig markering mot högerfalangens styre och visade på allvaret i konflikten. Vad vänsterfalangen mest kritiserade var att man i princip- och handlingsprogrammen ersatt "demokratisk socialism" med "socialdemokrati" vilket man tyckte var för svag ideologisk formulering då det inte tydligt syntes att SSU var socialistiskt. Högern hade majoritet på kongressen, vilket innebar att högerfalangen kunde få 2/3-dels majoritet i styrelsen. En laddad fråga blev EMU. Omröstningen vanns av ja-sidan med bara en rösts marginal och förbundet beslöt också att inte driva frågan då man var så splittrad i den att det inte fanns en tydlig majoritet för den. År 2001 antog moderpartietSocialdemokraterna ett nytt partiprogram där det slogs fast att Socialdemokraterna var en feministisk rörelse, en skrivning som SSU hade varit med och drivit på för tillsammans med kvinnoförbundet. (källa)
  4. Moderata (ungmoderat) ungdomsförbundet (MUF) är ett liberalkonservativt ungdomsförbund som är knutet till det Moderata samlingspartiet. 2019 hade förbundet 13 977 medlemmar. MUF är Sveriges andra största politiska ungdomsförbund. Förbundet tjänar som plantskola för blivande moderata politiker och som opinionsbildare. MUF är mer liberalt än moderpartiet och anger individens frihet som sin viktigaste fråga. (källa)
  5. Tiainen, som blev agronomie och forstkandidat 1937, tillhörde på 1950-talet den socialdemokratiska oppositionen, men återvände senare till moderpartiet. Han var direktör för Statens upphandlingscentral 1956–1971 och chef för Jordbruksstyrelsens produktionsavdelning 1971–1977. Han var lantbruksminister 1952–1953, andre socialminister 1954–1956 och biträdande kommunikationsminister 1956–1957. Hans bok Kun puolue räjähti (1968) är en skildring av bakgrunden till socialdemokratiska partiets klyvning på 1950-talet, medan Voivuoren vartijat (1970) är en starkt kritisk granskning av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK). År 1997 utgav han boken Tovereiden tasavalta, politiska minnen från 1950- och 1960-talen. (källa)
  6. NSU grundades i oktober 1932 efter moderpartiet DNSAP:s omorganisation. De som var medlemmar i partiet och som var under 18 år, avskildes från danska SA, stormafdelning, till att bilda en egen organisation som fick namnet Nationalsocialistisk Ungdom (NSU). Partiet hade en avdelning i Köpenhamn, men bara en månad efter bildandet lämnade avdelningen DNSAP och följde med dess lokala ledare Wilfred Petersen som också lämnade DNSAP för att bilda ett nytt nazistiskt parti. (källa)
  7. Många partier har sidoorganisationer som är mer eller mindre hårt knutna till moderpartiet. Exempel på sidoorganisationer eller nätverk är ungdomsförbund, studentförbund, kvinnoförbund, kristna nätverk, HBT-nätverk och seniorförbund. Lösare band finns ibland till olika studieförbund, intresseorganisationer, politiska tankesmedjor, tidningar och tidskrifter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.