Motståndarlag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder motståndarlag, varianter, uttal och böjningar av motståndarlag

Motståndarlag synonym, annat ord för motståndarlag, vad betyder motståndarlag, förklaring, uttal och böjningar av motståndarlag.

Vad betyder och hur uttalas motståndarlag

Motståndarlag uttalas mot|stånd|ar|lag och är ett substantiv -et; pl. motståndarlag.

Ordformer av motståndarlag

Singular

motståndarlag
obestämd grundform
motståndarlags
obestämd genitiv
motståndarlaget
bestämd grundform
motståndarlagets
bestämd genitiv

Plural

motståndarlag
obestämd grundform
motståndarlags
obestämd genitiv
motståndarlagen
bestämd grundform
motståndarlagens
bestämd genitiv

Motståndarlag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet motståndarlag

  1. Frispark är en regel inom fotboll som beskriver hur frispark utförs. Frispark döms av domaren som fördel till icke felande lag då motståndarlagets spelare gjort sig skyldig till vissa regelbrott. Begreppet frispark kommer från fri spark i den mening att (med några mindre undantag) det tilldömda laget får placera bollen där regelbrottet begicks och är fria att sparka bollen dit de vill, då motståndarna måste befinna sig minst 9,15 meter från den position där frisparken slås. Två typer av frisparkar beroende på regelbrottets art, direkt frispark och indirekt frispark, där skillnaden är att en indirekt frispark bollen inte får slås direkt i mål av frisparksskytten. I de befintliga 17 fotbollsreglerna har regeln för frispark ordningstalet tretton (13). Det är främst regel 12 (otillåtet spel och olämpligt uppträdande) som anger i vilka fall direkt eller indirekt frispark ska dömas. Straffspark döms i stället för direkt frispark om förseelsen sker i eget straffområde. (källa)
  2. Tekning (engelska: faceoff, inom ishockey nedsläpp) är en metod för att starta eller återuppta spelet i sporter som ishockey, bandy, innebandy och lacrosse. Gemensamt för dessa är att de är lagsporter, där spelet går ut på att med hjälp av klubbor föra en boll eller puck in i motståndarlagets mål. (källa)
  3. Slutkampen är den sista och avgörande tävlingen. Laget som vinner slutkampen får en resa till Afrika. Slutkampen börjar med att deltagarna sätter sig i stolar på ställningar över vatten och får svara på frågor för att undvika att behöva hänga på stången ovanför för att vara kvar i tävlingen. Lagen turas om att svara på frågor, förutsatt att båda lagen har sittande deltagare kvar. Svarar man fel på en fråga drar programledaren i en spak och fäller en av lagets deltagares stolar och den deltagaren tvingas hänga sig kvar på stången ovanför. Slumpen avgör vilken stol som fälls. Ett av lagen har inför tävlingen en extrastol som inte upptas av någon deltagare och kan fällas. Sista laget att fortfarande ha en deltagare sittande eller hängande vinner. Under SVT:säsonger hade frågorna omvänd funktion: att fälla motståndarlagets stolar. Detta innebar att ett lag fick frågor bara om motståndarlaget fortfarande hade sittande deltagare kvar. (källa)
  4. Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda. Skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat. (källa)
  5. Som utomstående får vi ta del av det som händer i och kring matcherna, men sällan vad som händer och sägs däremellan. Klubbarna har som policy att i grunden ge så lite information till media som möjligt för att man inte vill misstolkas eller säga för mycket som motståndarlagen kan dra nytta av och därför kommer klyschorna hagla. När sociala medier är en stor del av vardagen kommer flertalet spelare att vara mindre aktiva eftersom klubbar uppmanar spelarna till det plus att jag är övertygad om att det måste vara ett störningsmoment med allt skit som florerar där. Det är också ett sätt att kontrollera att spelarna inte skriver något som kan ge motståndarna fördelar och eventuell tändvätska. (källa)
  6. Den första dokumenterade matchen mellan två Vadstenalag spelas år 1908. Värt att notera är att föreningen år 1957 vann dåvarande div IV Östergötland Västra och flyttades upp till div III Nordöstra Götaland med en sjätteplats som resultat. Den kanske mest spännande händelsen var kanske år 1939-1940 då VGIF till synes gick mot en enkel serieseger av dåvarande div IV. Serien kom dock att avgöras den sista seriesöndagen mot Boxholm beroende på att VGIF kom att förlora många redan vunna poäng då tidigare motståndarlag fick dra sig ur serien på grund av att alltför många av deras spelare inkallades till militärtjänstgöring. (källa)
  7. Mål kan göras direkt från inspark, men bara på motståndarlaget. (källa)
  8. Nidvisa kallas en sång som sjungs i syfte att förnedra antingen en person eller en folkgrupp av något slag. Texterna brukar vara elaka och förolämpar personen eller gruppen, men graden av elakhet kan variera. Ibland kan nidvisor skapas i krig och då förnedrar visan fienden i kriget, eller någon känd person bland fienden. I dag är nidvisor ofta vanliga i samband med olika sportevenemang som till exempel fotbollsmatcher och liknande. Då är det ofta supportrar som sjunger nidvisor om motståndarlaget eller om någon spelare i motståndarlaget. Även domarna kan omsjungas i nidvisan. Det är vanligt att nidvisor kan vara skapade genom välkända melodier, men att texten är utbytt till en förnedrande text mot personen eller gruppen. Ett exempel på en sådan nidvisa är Beatleslåten Yellow Submarine från 1966, där texten är utbytt och istället sjungs NN är homosexuell. Denna nidvisa förekommer bland annat under ishockeymatcher. (källa)
  9. Självmål är en sportterm i lagsporter, då det egna laget råkar få in bollen/pucken i egen målbur. Målet/poängen går vid självmål till motståndarlaget. (källa)
  10. Vinnande förare i ett heat får 3 poäng, tvåan får 2, trean får 1 och fyran 0 poäng. En "femetta" betyder att endera lagets båda förare placerar sig som etta och tvåa (detta lag tar därigenom 5 poäng och motståndarlaget endast 1 poäng). En femetta innebär alltså att det ena laget ökar sin ledning (eller knappar in på motståndarlaget) med 4 poäng. En förare som kommer tvåa eller trea efter sin egen lagkamrat, får 1 bonuspoäng. Denna poäng är dock individuell och räknas inte in i lagresultatet. F.o.m 2006 har bonussystemet tagits bort i Sverige. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.