Murarmästare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder murarmästare, varianter, uttal och böjningar av murarmästare

Murarmästare synonym, annat ord för murarmästare, vad betyder murarmästare, förklaring, uttal och böjningar av murarmästare.

Vad betyder och hur uttalas murarmästare

Murarmästare uttalas mur|ar|mäst|are och är ett substantiv.

Ordformer av murarmästare

Singular

murarmästare
obestämd grundform
murarmästares
obestämd genitiv
murarmästaren
bestämd grundform
murarmästarens
bestämd genitiv

Plural

murarmästare
obestämd grundform
murarmästares
obestämd genitiv
murarmästarna
bestämd grundform
murarmästarnas
bestämd genitiv

Murarmästare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet murarmästare

  1. Gustav Vasa lät riva borgen och började år 1537 uppföra ett slott, med hjälp av byggmästarna Henrik von Cöllen och Fredrik Nussdorffer. Slottet byggdes i tegel och det krävdes ett stort antal murare för klara det stora bygget. År 1539 var Måns Höck ansvarig murarmästare, som den främste av sammanlagt tjugo murarmästare som då var verksamma vid slottsbygget. (källa)
  2. Den ursprungliga Köpmansgatubron var byggd i trä. Men år 1712 beslöts av magistraten att en välvd stenbro "över Östra lilla hamnen i Köpmangatans sträckning" skulle uppföras. Murargillet lämnade ett anbud, som prutades ned till 900 daler silvermynt. Ett kontrakt upprättades den 28 mars 1712, och som entreprenörer anlitades murarmästarna Greger Deber och Olof Larsson. I slutet av april 1713 kunde de anmäla, att bron var färdig, vilket efter besiktning godkändes av magistraten. (källa)
  3. För flyttningen grävdes ett dike i sanddynen vari två parallella räler lades. Det 23 meter höga och 720 ton tunga fyrtornet pallades upp med stålbalkar under och runt om varefter det lyftes så att det kom att vila på ett ekipage med balkar tvärs skenorna. Glidandes på dessa, framskjutsad med hydrauler i låg hastighet, tog det ekipaget 4,5 timmar att förflyttas de 70 metrarna till sin nya position. Väl framme så stadgades fyrtornet med betong. Arbetet genomfördes av en lokal entreprenadfirma efter planering av projektets eldsjäl, murarmästaren Kjeld Pedersen. Huvudman för projektet var Hjørrings kommun, med finansiellt bidrag av staten. (källa)
  4. Tronen är gjord av sextiofem marmorblock och ritades av Mirza Baba Naghash Bashi (huvudmålare) vid Qajars hov. Mohammad Ebrahim, den kungliga murarmästaren, övervakade byggandet och flera av den tidens berömda mästare arbetade med genomförandet av detta mästerverk. De arkitektoniska detaljerna och andra ornament på terrassen färdigställdes under Fath Ali Shah och Nasser-ol-Din Shahs tid vid makten. (källa)
  5. Rissel, som var son till murarmästare Hildebrand Andersson och Anna Amalia Andersson, avlade studentexamen i Stockholm 1926 och utexaminerades från Kungliga Tekniska högskolan 1931. Han var verksam som arkitekt och byggmästare i Stockholm från 1931, anställd vid Stockholms stads fastighetskontor 1937–1940 och vid Byggnadsstyrelsen 1941–1942. Han uppförde ett flertal fastigheter i Stockholm, nybyggnader och ombyggnader, bland annat Hägerstens brandstation i Midsommarkransen på entreprenad 1943–1944. (källa)
  6. Tidigt under kyrkans historia hade ett torn i väster uppförts. År 1728 revs tornet och kyrkan förlängdes med nio meter åt väster. Ombyggnadsarbetet leddes av Conrad Malm som var murarmästare i Stockholm. När klockstapeln blåste omkull 1806 bestämde man sig för att bygga ett klocktorn ovanpå vapenhuset vid kyrkans södra sida. År 1812 färdigställdes tornet vars övre del är byggd av trä. En restaurering genomfördes 1947 efter förslag av arkitekt Ärland Noreen då man hittade obetydliga spår av medeltida kalkmålningar som restaurerades. Ännu en restaurering genomfördes åren 1971-1972 under ledning av arkitekt Uno Söderberg då kyrkorummet fick modern armatur. (källa)
  7. Från Johan III:s död 1592 stod bygget stilla fram till 1633 då Klas Flemming gick in och skrev kontrakt med murarmästare Hans Förster och stenhuggaren Heinrich Blume (Henrik Blom). Härmed påmurades yttermurar och västtorn, valven slogs, mittenvalvets tak stod färdigt 1642 och yttertaken uppfördes. (källa)
  8. En omfattande renovering som gav kyrkan dess nuvarande utseende exteriört ägde rum 1825-26 under murarmästare J. Svenssons ledning. Bl.a. revs absiden och koret. Kyrkans östparti fick sin nuvarande form. Den södra tillbyggnaden uppfördes på bekostnad av grevinnan Posse på Bergkvara (gods) . Den blev på så sätt en pendang till den förutvarande norra utbyggnaden som troligen varit sakristia. Vid 1904 års restaurering fick kyrkans inre till stora delar det utseende det har i dag beträffande tunnvalvet över långhuset, altarring, bänkar och läktarbröstet. Nya fönster med målningar insattes, skänkta av greve K A Posse. 1937-39 genomgick kyrkan ytterligare en restaurering. Vid detta tillfälle sattes korfönstret igen från innersidan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.