Murbruk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder murbruk, varianter, uttal och böjningar av murbruk

Murbruk synonym, annat ord för murbruk, vad betyder murbruk, förklaring, uttal och böjningar av murbruk.

Vad betyder och hur uttalas murbruk

Murbruk uttalas mur|bruk och är ett substantiv.

Ordformer av murbruk

Singular

murbruk
obestämd grundform
murbruks
obestämd genitiv
murbruket
bestämd grundform
murbrukets
bestämd genitiv

Plural

murbruk
obestämd grundform
murbruks
obestämd genitiv
murbruken
bestämd grundform
murbrukens
bestämd genitiv

Murbruk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet murbruk

  1. En glidkudde fästes på vajer i botten av skorstenen och dras upp genom skorstenspipan med hjälp av en vinsch. Medan glidkudden dras uppåt fylls murbruk på i skorstenspipan, bruket pressas då ut mot sidorna och tätar ojämnheter, sprickor och skador. Innan själva glidgjutningen påbörjas måste rökkanalen sotas ordentligt, sot förhindrar gjutmaterialet från att fästa. När kanalen är sotad ska den blötas ner, både för att bruket ska fästa bättre och för att det inte ska torka för snabbt och skapa sprickor i bruket. Efter detta ska ett lättflytande bruk blandas, då första lagret ska slammas. Detta då det fäster bättre än vanliga blandningen hos bruk och sedan fungerar som bindning eller lim till nästa skikt. Sedan ska normal blandning på bruket göras, antalet dragningar beror på rökkanalens skick. Mellan varje dragning ska bruket brinna. När sista dragningen är gjord har kanalen något mindre area men de släta ytorna gör ofta att lufthastigheten hos röken trots detta förbättras. (källa)
  2. Gråsten är en vanlig benämning på kristalliniska bergarter med gråaktig färg, till exempel granit och gnejs. Gråstensmurverk är bearbetad gråsten, i form av större block, som förr ofta användes som byggnadsmaterial. Det användes speciellt i fundament och socklar, ibland lagda på varandra utan murbruk (så kallade kallmurade väggar), med eller utan sammanhållning av smidda ankarjärn. (källa)
  3. Rulle är den fackmässiga benämningen på en hink för murbruk. Rullen är, till skillnad från den koniska hinken, cylindrisk, med en diameter ungefär = höjden. Ibland kallas rullen balja. (källa)
  4. Kalciumhydroxid används i murbruk (tillsammans med sand och vatten). Kalciumhydroxiden reagerar med koldioxiden i luften och omvandlas till kalciumkarbonat (krita). Det är det som gör att bruket hårdnar. Samtidigt frigörs vattenmolekyler som avdunstar. Kalciumhydroxid används även för vatten- och rökgasrening. (källa)
  5. Kalciumföreningar är industriellt mycket viktiga ämnen. En ugn som bränner (kalcinerar) kalciumkarbonat till kalciumoxid kallas kalkugn. Kalkugnen har en mycket lång historia, då kalciumhydroxid använts bland annat som murbruk. Ännu idag är kalk i någon form nödvändig för produktion av en mängd olika produkter, och används även som sådan i dem. (källa)
  6. Kalkbruk är en typ av murbruk som är en blandning mellan kalk, sand och vatten och används vid murning och putsning av fasader. Den är ej lämplig att använda i betongkonstruktion genom dess svaga funktion. (källa)
  7. En kallmur är en mur som uppförts utan murbruk eller annat bindemedel. (källa)
  8. Kullersten var vanlig som gatsten i städer innan den huggna gatstenen tog över. Stenarna fixeras av omgivande sand eller murbruk. Kullersten används även som beläggning på gårdsplaner, i Sverige särskilt i Skåne (där stenläggningen kallas stenór). (källa)
  9. Murbruk är en cementliknande fogmassa som används för att foga samman tegelstenar eller andra byggnadsstenar vid murning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.