Musikkultur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder musikkultur, varianter, uttal och böjningar av musikkultur

Musikkultur synonym, annat ord för musikkultur, vad betyder musikkultur, förklaring, uttal och böjningar av musikkultur.

Vad betyder och hur uttalas musikkultur

Musikkultur uttalas mus|ik|kult|ur och är ett substantiv.

Ordformer av musikkultur

Singular

musikkultur
obestämd grundform
musikkulturs
obestämd genitiv
musikkulturen
bestämd grundform
musikkulturens
bestämd genitiv

Plural

musikkulturer
obestämd grundform
musikkulturers
obestämd genitiv
musikkulturerna
bestämd grundform
musikkulturernas
bestämd genitiv

Musikkultur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet musikkultur

  1. För sångkonstens utveckling inom västerländsk musikkultur har de italienska traditionerna haft stor betydelse. Kastratsången och den kvinnliga koloratursången under 1600- och 1700-talen i kyrkan och på teatern framstod länge som ideal. Denna sångkonst fick senare benämningen bel canto, skönsång. (källa)
  2. Svensk Musik (Svensk Musik Swedmic AB) är ett dotterbolag till Stim med uppdrag att bevara, tillgängliggöra och informera om upphovsrättsligt skyddad svensk musik i Sverige och internationellt, samt främja den svenska musikkulturen. Svensk Musik går internationellt under namnet Swedish Music Information Centre, och ingår i ett internationellt nätverk av motsvarande center över hela världen. Svensk Musik driver även skivbolaget Phono Suecia och musikförlaget Edition Suecia. (källa)
  3. 1986 hittade den svenska musikforskaren Anders Wiklund Donizettis manuskript till Maria Stuarda i arkivet till Stiftelsen Musikkulturens Främjande i Stockholm. Därmed kunde en källkritisk utgåva ges ut. (källa)
  4. Förutsättningarna för den klassiska musiken kan också ses ur ett musiksociologiskt perspektiv. Under 1700-talet bildade Wien, genom inslag av många olika musikkulturer en inspirerande miljö för tonsättare och förhållandet till publiken var viktig. Publiken krävde att musiken skulle vara begriplig och därför följa vissa normer för att betraktas som klassisk musik, men senare under 1800-talet ställdes högre krav på lyssnarna som förväntades reflektera över musiken och göra en estetisk bedömning av den. På så vis uppstod en motsättning mellan publiken och de mer erfarna konstbedömarna och än idag betraktas musiken från sekelskiftet 1900 av till exempel Arnold Schönberg, Anton Webern och Alban Berg som "modern musik" av den breda publiken, medan musikexpertis sedan länge betraktat den som "klassisk". (källa)
  5. Lomax var son till John Lomax, och tillsammans med sin far, och senare på egen hand, gjorde Lomax bandupptagningar av folksångare över hela USA och stora delar av Europa. Han gav ut flera folkvisesamlingar, bland annat The Southern Heritage (1960) och Folk Songs of Britain (1961). Han gjorde en stor insats för folkmusikinsamlingen vid USA:s kongressbibliotek, och är annars känd för sitt banbrytande arbete med cantometrics, en metod att analysera särdrag hos olika musikkulturer, beskrivet i Folk Song Style and Culture (1968). (källa)
  6. De viktigaste influenserna för den lankesiska musiken kommer från buddhismen och från de portugisiska kolonisatörerna. Buddhismen kom med buddhistmunken Mahinda till Sri Lanka på 100-talet f.Kr., medan portugiserna anlände på 1400-talet. Portugiserna förde med sig cantigaballader, ukuleles och gitarr. De tog även med sig afrikanska slavar, som ytterligare diversifierade landets musikkultur. Dessa slavar kallades kaffrinha och deras dansmusik hette baila, och modern bailamusik är i dag den mest populära musikformen i landet. Traditionell lankesisk musik omfattar hypnotiska Kandytrummor. trummor var och är mycket en del av musik i både buddhistiska och hinduiska tempel i Sri Lanka. (källa)
  7. Efter att ha spelat trummor i bandet Emily blev Gruff Rhys känd i Wales som frontman i Ffa Coffi Pawb. Översatt, namnet betyder 'allas kaffebönor', och om det sägs fort på kymriska kan det låta som "fuck off everyone". Efter att ha släppt skivor på Ankst blev Ffa Coffi Pawb ett av de ledande banden inom den walesiska musikkulturen och de släppte totalt tre album: Clymhalio, Dalec Peilon och Hei Vidal. (källa)
  8. Flera olika sorters instrument har präglat den samiska musikkulturen. Santuren kom till ön från Mindre Asien. Instrumentet var mycket vanligt fram till 1900-talets första hälft, men har därefter använts mindre och i dag tros tre samier behärska instrumentet. Fotigga eller piniavli var ett annat vanligt instrument, som är en slags flöjt som består av en flöjtpipa, som görs av brons eller koppar, och som är runt 30 centimeter lång och öppen på båda sidor. Flöjten har sex hål på framsidan och ett på baksidan, alla separerade med ett fingers avstånd. Fiolen användes fram till 1980-talet då de sista fiolspelarna slutade spela. Istället blev gitarren väldigt vanlig, och ett band kunde bestå av tre gitarrister. Den kom från Mindre Asien runt 1910-talet till ön. Bleckblåsinstrument var vanligt förekommande mellan 1890, då de introducerades från Mindre Asien, och 1960-talet, då man istället började använda mikrofoner och förstärkare för att få högre ljud. Dragspelet var vanligt på ön från 1950-talet, men blev senare ofta utbytt mot harmonium. Det första harmoniet skall ha varit av märket farfisa och ha tagits till ön från Aten 1971. Klarinetter har åtnjutit viss popularitet, speciellt i folkmusikband. (källa)
  9. Under mitten av 1900-talet influerades den karibiska musikkulturen av de återkommande förändringarna i amerikansk musik. Transistorn, som uppfanns 1957, började användas i radioapparater under tidigt 1960-tal, och ledde till att exempelvis jamaicanerna kunde lyssna till amerikanska radiostationer. Artister som Fats Domino gjorde låtar med en antydan till den ska-rytm som snabbt blev den allenarådande populärmusiken på Jamaica under 1960-talet. Redan innan ska hade utvecklats till reggae fanns populära discjockeyer som skötte de mobila gathörnsdiskotek (lastbilar med musikanläggning och högtalare på flaket) som kallades sound systems och som ägdes av olika inspelningsstudior. Discjockeyer prat- och sångrimmade till de delvisa instrumentalversioner som fanns på skasinglarnas B-sidor. Dessa discjockeyer "överröstade" det lilla som fanns kvar av sången, och förkortningen av denna "Talk Over Artist Stylee" födde namnet toast. Toasting blev en egen musikstil i och med att låtar började produceras primärt för olika populära toasters, som hade gått från att enbart kommentera de dansande och marknadsföra singeln till att toasta om nyheter, politik, religion, de svartas jämställdhetskamp, mode och allt möjligt. U-Roy är toastingens "grandfather", och andra tidiga artister var Big Youth, I-Roy, Prince Far I, Dillinger, Lone Ranger, m.fl. Under 1970-talet kom denna musik "tillbaka" till USA och influerade rappen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.