Myndighetsbeslut Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder myndighetsbeslut, varianter, uttal och böjningar av myndighetsbeslut

Myndighetsbeslut synonym, annat ord för myndighetsbeslut, vad betyder myndighetsbeslut, förklaring, uttal och böjningar av myndighetsbeslut.

Vad betyder och hur uttalas myndighetsbeslut

Myndighetsbeslut uttalas mynd|ig|hets|be|slut och är ett substantiv.

Ordformer av myndighetsbeslut

Singular

myndighetsbeslut
obestämd grundform
myndighetsbesluts
obestämd genitiv
myndighetsbeslutet
bestämd grundform
myndighetsbeslutets
bestämd genitiv

Plural

myndighetsbeslut
obestämd grundform
myndighetsbesluts
obestämd genitiv
myndighetsbesluten
bestämd grundform
myndighetsbeslutens
bestämd genitiv

Myndighetsbeslut är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet myndighetsbeslut

  1. Den förstnämnda gruppen räknas normalt till privaträtten medan de sista två grupperna hör till den offentliga rättens område. Detta på grund av att förvaltningsprocessen behandlar hur myndighetsbeslut kommer till och kanske framför allt hur ändringar kan sökas i ett myndighetsbeslut medan civilprocessen och straffprocessen riktar sig mot enskilda (dvs. såväl fysiska som juridiska personer). (källa)
  2. Den allmänna bestämmelsen om omprövning av myndighetsbeslut finns i 38 § förvaltningslagen (2017:900). Omprövning av ett beslut ska ske när myndigheten finner att beslutet är uppenbart oriktigt och omprövningen kan ske snabbt och enkelt. En omprövning får inte bli till nackdel för en enskild part, förutom i speciella undantagsfall. Omprövning får inte blandas ihop med rättelse av skriv- och räknefel. Bestämmelsen om rättelse finns i 26 § förvaltningslagen. (källa)
  3. Ett officiellt språk är ett språk som specifikt anges vara ett sådant i länders, delstaters eller i andra områdens konstitutioner eller lagar. De officiella språken används i landets offentliga administration och är de språk som lagar, domar och myndighetsbeslut avfattas på. (källa)
  4. Till skillnad från ett EU-direktiv kräver en EU-förordning inte att nationella lagar skapas, utan den gäller direkt i alla medlemsstater och ersätter tidigare nationella bestämmelser. Varje enskild medlemsstat har dock rätten att komplettera förordningen med nationella regler i viss omfattning, till exempel gällande hur ett myndighetsbeslut kan överklagas. (källa)
  5. Kontaktförbud (motsvarar det äldre begreppet besöksförbud i Sverige) är ett myndighetsbeslut som innebär ett förbud för en person att besöka eller kontakta en eller flera andra personer. Syftet är att skydda brottsoffer mot våld, hot, trakasserier och stalkning (förföljelse vid upprepade tillfällen). (källa)
  6. Handläggare vid statliga myndigheter har ofta delegation att ta myndighetsbeslut, till exempel examenshandläggare vid lärosäten som beslutar om en student har uppnått kraven för sin examen. (källa)
  7. Man har alltid rätt att få ett myndighetsbeslut omprövat. Finner en myndighet att ett beslut är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter så skall myndigheten ändra beslutet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.