Myndighetsperson Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder myndighetsperson, varianter, uttal och böjningar av myndighetsperson

Myndighetsperson synonym, annat ord för myndighetsperson, vad betyder myndighetsperson, förklaring, uttal och böjningar av myndighetsperson.

Vad betyder och hur uttalas myndighetsperson

Myndighetsperson uttalas mynd|ig|hets|pers|on och är ett substantiv.

Ordformer av myndighetsperson

Singular

myndighetsperson
obestämd grundform
myndighetspersons
obestämd genitiv
myndighetspersonen
bestämd grundform
myndighetspersonens
bestämd genitiv

Plural

myndighetspersoner
obestämd grundform
myndighetspersoners
obestämd genitiv
myndighetspersonerna
bestämd grundform
myndighetspersonernas
bestämd genitiv

Myndighetsperson är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet myndighetsperson

  1. Finnmark skulle komma att bli ett av de trakter i Europa där man brände mest häxor. Nordnorge var en plats med svag rättssäkerhet, där de lokala myndighetspersonerna hade fria händer, dessa män kom ofta från Skottland, Tyskland och Danmark, länder där man brände mycket häxor, och det var personer präglade av den uppfattning som rådde nere i Europa, där religiösa experter sade att "Fanskapen kom från Norr", från "Gandfinnarnas hembygd" nordkalotten, varifrån "djävulskapen kom med nordanvinden" ned över Europa, och de var sända dit för att rensa upp och rätta folk efter protestantisk ortodoxi. De ansåg att samerna var ett "trollfolk", och att de norska kustkvinnorna hade en alldeles för fri ställning, då de var ensamma hemma långa tider då deras fiskarmän var ute på havet, och då hade sex med demoner. 150 människor avrättades i Nordnorge mellan 1621 och 1663, innan rättsituationen blev bättre administrerad 1666, och av dessa var alla män samer, och av kvinnorna var några samer men mest norska kvinnor. (källa)
  2. Riksnätverket Nattvandrare i Sverige är en ideell, demokratiskt uppbyggd folkrörelse och intresseorganisation för lokala nattvandrarföreningar och nattvandrargrupper. Nattvandring innebär att vuxna huvudsakligen nattvandrar kvällar och nätter på fredagar och lördagar, vid olika former av festivalarrangemang, samt vid högriskhelger. Nattvandring bedrivs helt ideellt tillsammans i grupp om helst tre eller fler men inte mindre än två. En nattvandrare är en person som skall arbeta för och verkar som vuxen förebild för ungdomar. En nattvandrare ska vara minst 25 år och ha ett moget beteende. En nattvandrare stödjer främst ungdomar, tar ansvar och sätter gränser, finns till hands, ger stöd och hjälp. En nattvandrare är ingen myndighetsperson, har ingen myndighetsstatus och ska inte utge sig för att representera offentliga inrättningar. Till grund för hur nattvandring ska genomföras ligger det gemensamt för organisationen framtagna regelverk och policy som alla nattvandrare ska vara informerade om. (källa)
  3. Ordets ursprung finns i fornsvenskans umbuðsmann och i ordet umbuds man, som betyder representant. Det första dokumenterade bruket av ordet är på svenska. I den danska Jyskelagen från 1241 är termen umbozman och står för en kunglig myndighetsperson i ett härad. Från 1552 används ordet även i andra nordiska språk såsom det isländska "umboðsmaður", det norska "ombudsmann" och det danska "ombudsmand". (källa)
  4. Tvångsmedel är i svensk rätt beteckningen på sådana åtgärder en myndighet eller myndighetsperson har rätt att utföra och som inskränker en persons fri- och rättigheter. (källa)
  5. Fyra nyckelord som är viktiga i fältarbetet är förebyggande, frivillighet, förtroende och flexibilitet. Fältarbetet syftar till stor del till att vara förebyggande snarare än akutstyrt och reaktivt. Frivilligheten i kontakten mellan ungdom och fältarbetare utgör en viktig grund i skapandet av en god relation, även om fältarbetare också figurerar i situationer som inte alltid kan betraktas som frivilliga för ungdomen. Att skapa förtroende är a och o för fältarbetaren – speciellt som kontakten oftast är frivillig - samtidigt som fältarbetaren också måste ta sitt ansvar som vuxen och myndighetsperson när situationen kräver det. Eftersom fältarbetet bör utgå från ungdomsgruppens egna behov och resurser för att skapa positiva förändringsprocesser krävs det även flexibilitet vid val av arbetsmetoder. (källa)
  6. Bruegel skildrar en av flera liknande händelser då spanska legoknektar släpptes lösa mot den i stort sett försvarslösa lokalbefolkningen. I en översnöad by i Brabant har invånarna just firat jul, då plötsligt en harneskklädd ryttartrupp rider upp på bytorget med en gråskäggig svartklädd myndighetsperson i spetsen. Alla utfartsvägar från byn är bevakade av beridna poster. (källa)
  7. Han blev vida berömd för sitt fredsarbete, som var en reaktion på första världskriget. Vidare gjorde han mycket betydelsefulla insatser i ekumenik och samlade till den stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925, där alla kyrkliga samfund, utom romersk-katolska kyrkan och pingströrelsen, sammanträffade. Som en kuriositet kan nämnas att när den svenska pingströrelsen och Lewi Pethrus skulle sända sina första missionärer till Belgiska Kongo krävde de belgiska myndigheterna en skriftlig rekommendation av myndighetsperson. Rekommendationen skrevs av ärkebiskopen Nathan Söderblom. Under hela tiden skrev han flera stora arbeten, varför han invaldes i Svenska Akademien 1921. Han blev även ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien 1925. 1930, året före sin död, erhöll han dessutom Nobels fredspris. (källa)
  8. Ordet "ligghall" används mest av myndighetspersoner, då uttrycket ursprungligen kommer från lagtexter. Bland lantbrukare används mest uttryck som "vindskydd" och "väderskydd", då det är ovanligt att djuren, och särskilt djur som av naturen är flyktdjur verkligen ligger ner. Syftet med ordalydelsen är dock att visa på ett vind- och väderskydd där underlaget är tillräckligt torrt för att djuren ska kunna ligga ner utan att bli blöta eller smutsa ner sig. Således följer det också ett krav på daglig tillsyn och vid behov byta ut strömaterialet och att avlägsna fekalier. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.