Vad betyder och hur uttalas myntenhet
Myntenhet uttalas mynt|en|het.
Ordformer och varianter av myntenhet
Singular
- myntenhet
- obestämd grundform
- myntenhets
- obestämd genitiv
- myntenheten
- bestämd grundform
- myntenhetens
- bestämd genitiv
Plural
- myntenheter
- obestämd grundform
- myntenheters
- obestämd genitiv
- myntenheterna
- bestämd grundform
- myntenheternas
- bestämd genitiv
Myntenhet är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet myntenhet
Det synes ursprungligen varit ett ord ur det dagliga talspråket och ha betytt "10 tunnor guld", det vill säga 10 gånger 100 000 myntenheter. Dess bruk i franska och italienska matematiska arbeten kan spåras ändå från slutet av 1400-talet. Det tog dock ett tag innan det fick allmännare spridning. I svenska räkneböcker anfördes det ännu på 1700-talet som en mindre bruklig benämning.
Obolen var den lägsta myntenheten i antikens Grekland och var utvecklad ur en förhistorisk penningform, järnstaven. En obol var 1/6 drachme och hade olika värde i de olika lokala valutorna.
Penny är ett mynt (plural pennies) och en myntenhet (plural pence) som utgör en del av det Brittiska pundet. Myntsorten används även inom de till det brittiska pundet kopplade valutorna Isle of Man-pund, Jerseypund, Guernseypund, Gibraltarpund, Sankthelenskt pund och Falklandspund.
Riksdaler och Daler var flera svenska och dansk-norska myntenheter. De tillverkades främst i silver men även i koppar. Senare tillverkades även sedlar i (riks)daler.
Shilling, schilling eller scilling är från början namnet på en gammal tysk myntenhet, introducerad på 800-talet. Därifrån har den spridit sig till en rad länder och introducerades i 1400-talets England under Henrik VII. I äldre svenska myntsystem kallades myntet skilling.
Cent (mynt) – ett mynt eller en myntenhet och betecknar vanligtvis en hundradel av basenheten i en valuta.
Innan decimalreformen 1971 delades ett pund i tjugo shilling, som i sin tur delades i tolv pence, vilket gav totalt 240 pence på ett pund. Shilling förkortades s, men inte från initialbokstaven utan från latinets solidus. Pennyn förkortades då d från latinets denarius (solidus och denarius var romerska mynt). En blandning av shilling och pence, som till exempel "två skilling och sex pence", skrevs "2/6" eller "2s 6d". Fem shilling skrevs "5s" eller "5/-". Vid tiden för reformen var penny den minsta myntenheten men ännu mindre hade funnits tidigare, som till exempel halfpenny (0.5d), farthing (0.25d) och quarter farthing (0.0625d).