Myrslok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder myrslok, varianter, uttal och böjningar av myrslok

Myrslok synonym, annat ord för myrslok, vad betyder myrslok, förklaring, uttal och böjningar av myrslok.

Vad betyder och hur uttalas myrslok

Myrslok uttalas myr|slok och är ett substantiv.

Myrslok betyder:

Ordformer av myrslok

Singular

myrslok
obestämd grundform
myrsloks
obestämd genitiv
myrsloken
bestämd grundform
myrslokens
bestämd genitiv

Plural

myrslokar
obestämd grundform
myrslokars
obestämd genitiv
myrslokarna
bestämd grundform
myrslokarnas
bestämd genitiv

Myrslok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Myrslok på Engelska

  • anteater

Hur används ordet myrslok

  1. Myrslokar (Myrmecophagidae) är en däggdjursfamilj som är känd för att arterna äter myror och termiter.
  2. Myrslokarnas närmaste släktingar finns i familjen sengångare (Folivora), tillsammans bildar de ordningen håriga trögdjur (Pilosa). Ordningen håriga trögdjur bildar tillsammans med bältdjuren, och den utdöda gruppen glyptodonter, överordningen trögdjur (Xenarthra).
  3. Myrslokar och myrkottar har många fysiska likheter men de är antagligen inte närmare besläktade med varandra utan har utvecklats på detta sätt genom konvergent evolution.
  4. Till underordningen myrslokar (Vermilingua) räknas antingen bara en familj med tre släkten och tillsammans fyra arter eller två familjer där silkesmyrsloken utgör en egen familj, Cyclopedidae.
  5. Jättemyrsloken med en vikt på omkring 30 kilogram är den största representanten för myrslokarna medan den minsta arten silkesmyrsloken bara väger 230 gram. Arterna kännetecknas av en lång rörformig nos utan tänder och en mycket lång tunga. Vid de främre extremiteterna finns påfallande långa och skarpa klor som används för att öppna termitbon och för att försvara sig. Klornas antal är beroende på art: två hos silkesmyrsloken, tre hos jättemyrsloken och fyra hos tamanduorna. Klorna vid de bakre extremiteterna är inte lika kraftiga. Jättemyrsloken långa svans är yvigt hårbeklädd medan svansen hos de andra arterna bär kort päls. Dessutom kan trädlevande arter använda svansen som gripverktyg. De har små öron och ögon men deras luktsinne är mycket väl utvecklat. Tamanduorna är vanligtvis gulvita med ett svart band (liknande en väst) som går utefter hela sidan på kroppen medan silkesmyrsloken har en silvergrå till gulaktig päls med en smal längsgående mörk strimma på ryggens topp.
  6. Myrslokarna finns över hela de tropiska och subtropiska delarna av Syd- och Centralamerika, ofta i låglänt terräng, i närheten av flodbankar och våtmarker och djupt inne i fuktiga skogar. Tamanduor bor mest i träd i urskogar och silkesmyrsloken i de varmaste delarna av Syd- och Centralamerika.
  7. Angående habitatet finns stora skillnader mellan de olika arterna. Medan silkesmyrsloken uteslutande lever i träd förekommer jättemyrsloken bara på marken. Tamanduor ligger ungefär i mitten med bra förmåga att klättra men de vistas även på marken. Jättemyrsloken föredrar savannen och de andra arterna finns även i regnskogen. Myrslokar lever vanligen ensamma och träffas bara för parningen. Hannarnas revir är skilda från varandra men territorier av olika kön kan överlappa varandra.
  8. Födan består mest av termiter och myror som den fångar genom att riva sönder termitbon eller myrstackar med sina kraftiga vassa främre klor och slicka i sig dem med sin långa, flexibla, klibbiga och snabba tunga när de svärmar till den skadade delen av stacken. Insekterna mals sönder av starka muskler vid magsäckens ingång. Myrslokar i fångenskap äter även frukt.
  9. Arterna upptar dessutom sand eller annan jord som förbättrar myrslokarnas förmåga att krossa bytesdjurens exoskelett.
  10. Det är inte mycket känt om arternas fortplantning. Efter dräktigheten som varar i 120 till 190 dagar föder honan ett enda ungdjur. Hos en myrslok som föddes i Sverige observerades att modern efter födseln själv krafsade bort fosterhinnor från ungdjuret. Ungdjuret klamrar sig fast vid moderns päls när den förflyttar sig. Hos arter som lever i träd lämnas ungen ibland på en skyddad plats på trädet eller i ett hål i trädet som fodras med torra blad. Jättemyrsloken blir könsmogen efter tre till fyra år, för de andra arterna är tidpunkten okänd. Det saknas även information om medellivslängden i naturen.
  11. Släkte Cyclopes Silkesmyrslok (Cyclopes didactylus).
  12. Släkte Myrmecophaga Jättemyrslok (Myrmecophaga tridactyla). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.