Månadsskifte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder månadsskifte, varianter, uttal och böjningar av månadsskifte

Månadsskifte synonym, annat ord för månadsskifte, vad betyder månadsskifte, förklaring, uttal och böjningar av månadsskifte.

Vad betyder och hur uttalas månadsskifte

Månadsskifte uttalas mån|ads|skifte och är ett substantiv.

Ordformer av månadsskifte

Singular

månadsskifte
obestämd grundform
månadsskiftes
obestämd genitiv
månadsskiftet
bestämd grundform
månadsskiftets
bestämd genitiv

Plural

månadsskiften
obestämd grundform
månadsskiftens
obestämd genitiv
månadsskiftena
bestämd grundform
månadsskiftenas
bestämd genitiv

Månadsskifte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Månadsskifte på Engelska

  • end of the month

Hur används ordet månadsskifte

  1. Uppskattningsvis omkring 90 procent av repoomsättningen avser löptider upp till en vecka. SCB:s finansmarknadsstatistik visar att svenska kreditinstituts utestående volymer i repoinlåningen stadigt legat kring 80 miljarder kronor kring månadsskiften under perioden december 2001 – augusti 2004. (källa)
  2. I Sverige, och resten av Norden, börjar höstterminen normalt i slutet av augusti (i några enstaka skolor börjar höstterminen i mitten av augusti), och slutar i mitten av december, runt den 20:e. På till exempel högskolan börjar eleverna dock senare än barnen, oftast vid månadsskiftet augusti–september. I mitten av terminen, vid månadsskiftet oktober–november, infaller höstlovet. (källa)
  3. Ormörnarna är den enda arten i sitt släkte som förekommer i Europa och Asien istället för i Afrika söder om Sahara. Den häckar från nordvästra Afrika och sydvästra Europa norrut till Finska viken bort till Balchasjsjön, nordvästra Kina samt norra och nordvästra Mongoliet, söderut till Mindre Asien genom Levanten, södra Kaukasus samt norra och västra Iran. Isolerade populationer finns dels på Indiska subkontinenten samt i Små Sundaöarna från Lombok till Timor. De västliga populationerna flyttar till Sahel i Afrika i månadsskiftet september-oktober och återvänder i april-maj. De östliga stannar i södra Asien eller rör sig mot Sydostasien, vissa till Stora Sundaöarna. (källa)
  4. SM i pumpaodling hålls varje år i månadsskiftet september/oktober på Solberga Gård i samband med Ölands Skördefest. Under åren 2006 - 2008 har segrarpumpan vägt över 500 kg. (källa)
  5. I Sverige fanns den tidigare bara i Skåne men har från 1800-talets slut utbrett sig norrut. Idag häckar den i södra och mellersta Sverige och vidare norrut utefter Norrlandskusten. I Sverige är den en sommargäst och förekommer framförallt i landet från mitten av maj till månadsskiftet augusti/september. (källa)
  6. Statarsystemet tog form under mitten av 1700-talet och började under 1800-talet göra torparna överflödiga, även om systemen fanns kvar parallellt under lång tid. Det nådde sin största utbredning i slutet av 1800-talet och minskade därefter i takt med mekaniseringen av jordbruket. Samtidigt började de utsatta förhållandena för statarna att uppmärksammas och det restes krav på att avskaffa systemet. I ett band av uppslagsverket Nordisk familjebok utgivet 1891 sades att avskaffandet av statarsystemet "torde dock snart blifva en både social och ekonomisk nödvändighet". Beslutet att definitivt avskaffa statarsystemet togs den 12 oktober 1944, då ren kontantlön infördes i avtalet mellan arbetsmarknadens parter, Svenska Lantarbetareförbundet och Skogs- och Lantarbetsgivarna. Beslutet trädde i kraft i månadsskiftet oktober-november 1945. (källa)
  7. Tallsvärmaren lever framför allt i tallskogar, men den kan också ses på ängsmarker, trädgårdar och liknande när de söker nektar på blommor. Den är aktiv på natten från tidig skymning till midnatt och kan då ses hovrande när de hämtar nektar på till exempel kaprifol, syren, liguster, krollilja, tjärblomster, smällglim och nattviol. Den kan ofta uppträda talrikt. Flygtiden är från slutet av maj till slutet av augusti i södra Sverige. Är sommaren mycket varm kan en partiell andra generation flyga ännu senare. Äggen läggs på unga tallskott eller ibland på granskott eller lärkträd. Larven lever oftast högt upp i träden och ses därför sällan. Larven är fullvuxen i månadsskiftet augusti-september och förpuppar sig i marken nära värdträdet. Puppan övervintrar upp till fyra vintrar. (källa)
  8. Perioder med temperaturer långt över de normala kan vara alltifrånågot dygn till åtskilliga veckor. En del platser på jorden är särskilt utsatta. Bland dem kan nämnas Medelhavsregionen, stora delar av USA, Mellanöstern och Syd- och Sydostasien. Indien och Pakistan drabbas praktiskt taget årligen av mycket intensiva värmeböljor med temperaturer upp till 50 °C eller mer innan sommarmonsunen inleds i månadsskiftet maj/juni. I Death Valley i Kalifornien och delar av Saharaöknen har man mätt upp temperaturer på över 55 °C. I Medelhavsregionen kan temperaturen överstiga 45 °C när varma vindar från Saharaöknen blåser norrut. I Sverige är temperaturer över 35 grader ovanliga. Värmerekordet är ändå så pass högt som 38 grader vilket noterats i Ultuna 9 juli 1933 och Målilla 29 juni 1947. (källa)
  9. Bokmässan i Calcutta (engelska: International Kolkata Book Fair), hålls årligen runt månadsskiftet januari/februari. Den är huvudsakligen en publikmässa och med sina 2 miljoner besökare troligen världens mest välbesökta. (källa)
  10. Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag), är en svensk högtid som alltid infaller 1 november. Den hette fram till 1953 Alla helgons dag. Den kyrkliga helgdagen Alla helgons dag hade från 1772 firats i Sverige på söndagen i anslutning till månadsskiftet oktober-november. 1952 fattades beslut i riksdagen om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och som samtidigt blev allmän helgdag. Den 1 november fick i den svenska almanackan då namnet "Allhelgonadagen". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.