Vad betyder och hur uttalas mönstringsförrättare
Mönstringsförrättare uttalas mönstr|ings|för|rätt|are.
Ordformer och varianter av mönstringsförrättare
Singular
- mönstringsförrättare
- obestämd grundform
- mönstringsförrättares
- obestämd genitiv
- mönstringsförrättaren
- bestämd grundform
- mönstringsförrättarens
- bestämd genitiv
Plural
- mönstringsförrättare
- obestämd grundform
- mönstringsförrättares
- obestämd genitiv
- mönstringsförrättarna
- bestämd grundform
- mönstringsförrättarnas
- bestämd genitiv
Mönstringsförrättare är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet mönstringsförrättare
Birger Månsson var son till avdelningschefen vid Norrköpings lithografiska AB Gustaf Helmfrid Månsson. Efter avslutade skolstudier i Norrköping anställdes han 1905 vid speditions- och skeppsmäklarfirman August V. Svenson i Norrköping, av blev då företaget ombildades till aktiebolag 1914 företagets VD. 1905–1914 var Månsson mönstringsförrättare vid sjömanshuset i Norrköping och tillförordnad sjömanshusombudsman där 1914–1917. Han blev 1920 edsvuren skeppsmäklare och 1934 auktoriserad skeppsklarerare. Månsson var representant för flera svenska och utländska rederi- och försäkringsföretag i Norrköping. Från 1937 var han norsk vicekonsul i Norrköping. Månsson var även vice ordförande i Norrköpings handelsförening samt ordförande i köpmansföreningen där och i Östergötlands fabrikant- och grossistförbund.
Värnplikt råder för alla män i åldern 18-35 års ålder. Den första tjänstgöringen är 18 månader, utom för den som avlagt en akademisk examen då den är 12 månader. I fredstid sker inga inkallelser till repetitionsövningar. Förslag finns på att höja den övre åldern till 40 år. Många får frisedel genom att muta mönstringsförrättarna. En viktig orsak till att vilja slippa från militärtjänsten är den brutala pennalism som kännetecknar värnpliktstjänstgöringen. Mellan 1995 och 2002 dog cirka 5 000 värnpliktiga på grund av pennalism, olyckor, sjukdomar och undernäring.