Vad betyder och hur uttalas mötesdeltagare
Mötesdeltagare uttalas möt|es|del|tag|are.
Ordformer och varianter av mötesdeltagare
Singular
- mötesdeltagare
- obestämd grundform
- mötesdeltagares
- obestämd genitiv
- mötesdeltagaren
- bestämd grundform
- mötesdeltagarens
- bestämd genitiv
Plural
- mötesdeltagare
- obestämd grundform
- mötesdeltagares
- obestämd genitiv
- mötesdeltagarna
- bestämd grundform
- mötesdeltagarnas
- bestämd genitiv
Mötesdeltagare är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet mötesdeltagare
Mötesordförande är den som leder ett möte och fördelar ordet. Det är mötesordförandens uppgift att se till att mötet följer dagordningen och fattar beslut i enlighet med mötesdeltagarnas vilja. Till sin hjälp har mötesordförande en mötessekreterare.
Begäran om proposition – en begäran från en mötesdeltagare att en diskussion (debatt) avslutas eftersom det bedöms att församlingen tagit del av de nödvändiga argument och upplysningar som behövs för att församlingen ska kunna ta ställning i sakfrågan. Benämns också streck i debatten.
En mötesdeltagare kan även begära sakupplysning som innebär att han eller hon vill ha en sakupplysning. Begäran om sakupplysning kallas ibland även sakfråga.
En talarlista används vanligen vid möten, särskilt större eller mer formella sådana, för att ordna i vilken ordning mötesdeltagarna ska få prata.
Till skillnad från exempelvis sluten votering innebär metoden i princip att samtliga vet hur de andra väljer. I praktiken är det ofta bara de mötesdeltagare som sitter närmst som exakt kan avgöra hur var och en har röstat.
Ockupationen hade sin upprinnelse i ett möte som Stockholms universitets studentkår utlyst fredagen den 24 maj 1968 för att diskutera arbetet med UKAS, regeringens kommande proposition till ny studieordning. Vissa socialistiska studentorganisationer, bland annat Clarté, KFML och Vänsterns Ungdomsförbund, ansåg att staten genom UKAS försökte toppstyra högskolorna. För att protestera mot detta förklarade mötesdeltagarna kårhuset "ockuperat". Inspiration till ockupationen hade sannolikt hämtats från majrevolten som började i Paris i Frankrike tidigare samma månad.