Näringsutövning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder näringsutövning, varianter, uttal och böjningar av näringsutövning

Näringsutövning synonym, annat ord för näringsutövning, vad betyder näringsutövning, förklaring, uttal och böjningar av näringsutövning.

Vad betyder och hur uttalas näringsutövning

Näringsutövning uttalas när|ings|ut|öv|ning och är ett substantiv.

Ordformer av näringsutövning

Singular

näringsutövning
obestämd grundform
näringsutövnings
obestämd genitiv
näringsutövningen
bestämd grundform
näringsutövningens
bestämd genitiv

Näringsutövning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet näringsutövning

  1. Inte desto mindre använde den svenska statens advokater frekvent ordet "lapp" under den rättegång mellan Girjas sameby och staten som inleddes 2015. Detta var något som ledde till kritik från ett stort antal forskare, vilka i en debattartikel menade att språkbruket "skulle kunna vara hämtat från rasbiologins tid". Vid hovrättsförhandlingen 2017 ville statens advokat klarlägga sitt ordval och motiverade detta med att den officiella svenska terminologin för nomader allt sedan 1300-talet varit lappar och att ordet således historiskt inte syftat på den samiska etniciteten utan enbart på personer med ett nomadiskt levnadssätt. Detta ville man styrka genom hänvisningar till forskarna Kaisa Korpijaakko-Labba, Nils Arell och Gustaf Göthe. Det kan dock noteras att Korpijaakko-Labba inte likställer "lapp" med "nomad" utan med utövare av "lappmannanäringar". Hon baserar i sin tur argumentationen på Arells avhandling, där det emellertid framhålls att den etniska aspekten i termen "lapp" var närvarande på regional och nationell nivå i myndigheters uttalande och agerande, även om termen på lokal nivå kunde vara mer kopplad till näringsutövningen. Vad gäller Gustaf Göthe så handlar citatet inte heller om officiell svensk terminologi utan om hur bönderna i Granö uttryckte sig om den bofaste "lappen" Mårten Mårtensson i Falträsk. (källa)
  2. Andelslag, anl. (finska: Osuuskunta, osk) är en bolagsform i Finland som drivs enligt kooperationsprincipen. Den ungerfärliga motsvarigheten i Sverige är ekonomisk förening. Andelslaget ägs av sina medlemmar som också har beslutanderätt i bolaget. Syftet med andelslagens verksamhet är att stödja medlemmarnas ekonomi eller näringsutövning genom att driva ekonomisk verksamhet så att medlemmarna kan använda andelslagets tjänster. I stadgarna kan dessutom bestämmas annat om verksamhetens syfte. Vanliga andelslag är andelshandlar, andelsmejerier och andelsbanker. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.