Nationalförfattare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nationalförfattare, varianter, uttal och böjningar av nationalförfattare

Nationalförfattare synonym, annat ord för nationalförfattare, vad betyder nationalförfattare, förklaring, uttal och böjningar av nationalförfattare.

Vad betyder och hur uttalas nationalförfattare

Nationalförfattare uttalas nat|ion|al|för|fatt|are och är ett substantiv.

Ordformer av nationalförfattare

Singular

nationalförfattare
obestämd grundform
nationalförfattares
obestämd genitiv
nationalförfattaren
bestämd grundform
nationalförfattarens
bestämd genitiv

Plural

nationalförfattare
obestämd grundform
nationalförfattares
obestämd genitiv
nationalförfattarna
bestämd grundform
nationalförfattarnas
bestämd genitiv

Nationalförfattare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nationalförfattare

  1. År 1984 köpte Helsingfors stad villan för kulturella ändamål, och 1990 fick den namnet Villa Kivi för att hedra Finlands nationalförfattare Aleksis Kivi. I huset har numera 14 författare sina arbetsrum, och i bottenplanet finns gemensamma utrymmen för olika litteraturevenemang och fester. I strandbyggnaden bredvid Villa Kivi finns bland annat tre gästrum, som i första hand hyrs ut till författare och översättare som gästar Helsingfors. (källa)
  2. Lindström har kallats "Jämtlands nationalförfattare" och skrev på 1950-talet en trilogi med handlingen förlagd till Frösön under vikingatiden, där kristendomens undanträngande av den gamla asatron är huvudtemat. Böckerna Den leende guden, Österhus brinner och Husfröjornas nycklar bildar ett slags krönika över vikingatiden i en sorts 1950-talsperspektiv, båda tidsperioderna var brytningstider. Av hans senare böcker kan särskilt nämnas Vidundret, som handlar om Storsjöodjuret, och Rövaren med Arnljot Gelline som huvudperson. LT:s förlag gav ut nyutgåvor av hans verk i pocketform under 1970-talet. Den så kallade "Frösötrilogin", Den leende guden, Österhus brinner och Husfröjornas nycklar, utkom i nyutgåva 1997 på PM Bäckström förlag. (källa)
  3. Meris bokutgivning har ofta skapat debatt i Finland, bland annat hans okonventionella och hett omdebatterade författarporträtt över Finlands nationalförfattare i Han som blev Aleksis Kivi (på finska Aleksis Stenvallin elämä, 1973). Likadant blev det med Det hände 1918 (Vuoden 1918 tapahtumat, 1960) som berörde den för några årtionden sedan i Finland känsliga tidsperioden omkring landets självständighet. Titelnovellen skildrar en liten avdelning rödgardister i inbördeskrigets förvirrade slutskede och Meri avkläder sina novellfigurer varje form av heroism och låter slumpen föra deras liv framåt på gränsen mellan liv och död. Meri beskriver ofta det militära livet, eller låter det åtminstone vara bakgrundsmiljö i sina romaner, bland annat i Rötter i vinden (Irralliset, 1959), där han skildrar garnisonslivet i Tavastehus under den ryska tiden. Hans mest kända roman är Manillarepet. (källa)
  4. Simeon den store har också förekommit ofta i skönlitteratur. Den bulgariske nationalförfattaren Ivan Vazov tillägnade honom en patriotisk dikt för barn, "Tsar Simeon", och den tonsattes senare som sången "Kraj Bosfora sjum se vdiga". En dramaserie i elva avsnitt som filmades 1984, Zlatnijat vek (Guldålder), återberättar historien om Simeons regeringstid. I serien spelas tsaren av Marius Donkin. Ett historiskt drama med namnet Tsar Simeon — Zlatnijat vek debuterade i december 2006. Ivan Samokovliev spelar huvudrollen som Simeon. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.