Nationalkänsla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nationalkänsla, varianter, uttal och böjningar av nationalkänsla

Nationalkänsla synonym, annat ord för nationalkänsla, vad betyder nationalkänsla, förklaring, uttal och böjningar av nationalkänsla.

Vad betyder och hur uttalas nationalkänsla

Nationalkänsla uttalas nat|ion|al|känsla och är ett substantiv.

Ordformer av nationalkänsla

Singular

nationalkänsla
obestämd grundform
nationalkänslas
obestämd genitiv
nationalkänslan
bestämd grundform
nationalkänslans
bestämd genitiv

Plural

nationalkänslor
obestämd grundform
nationalkänslors
obestämd genitiv
nationalkänslorna
bestämd grundform
nationalkänslornas
bestämd genitiv

Nationalkänsla är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Nationalkänsla på Engelska

  • patriotic feeling, national feeling

Hur används ordet nationalkänsla

  1. Det kan tyckas egendomligt att en dikt som blivit en nationell institution inte är svensk, utan en översättning. Men översättningen, tryckt i den annars bortglömde författaren Edvard Fredins Skilda stämmor (1884), är mycket fri. Om man jämför med originalet, Tennysons dikt nr 106 i den 131 avdelningar långa diktcykeln In Memoriam A.H.H. (1850), ser man att Fredins text är en omdiktning i ett annorlunda versmått, som inte är lika metriskt regelbunden, och kanske inte heller lika poetiskt koncis som originalet. Till nationalkänslans fromma kan sägas att de formuleringar som vi minns bäst, "ring, klocka, ring", "själaringning över land och vatten", "årets första, skälvande minut", är kreativa tillägg av översättaren. (källa)
  2. Sedan 1980-talet har Katalonien upplevt en stegrande katalansk nationalkänsla. Till skillnad mot i andra delar av Spanien har Katalonien under princip hela perioden styrts av (lokala katalanska) nationalistpartier, och det katalanska språket har blivit symbolen för Kataloniens skillnad mot Spanien. På senare års 11 september-firanden har man arrangerat stora självständighetsmanifestationer, och november 2014 ägde en rådgivande folkomröstning om Kataloniens politiska status rum. Eftersom denna inte utlysts i samförstånd med spanska staten gav den inget konkret resultat, trots överväldigande stöd för självständighet (men lågt röstetal). (källa)
  3. Uttrycket kommer från den skrytsamme franska soldaten Nicolas Chauvin, som var en veteran från Napoleonkrigen. På franska betecknade det ursprungligen en blind beundran för Napoleon I och det första kejsardömets gloire. Därefter blev det en benämning på den extrema franska nationalkänsla, den självbeundran och det svärmeri för den krigiska äran, som en tid under det andra kejsardömet utgjorde Napoleon III:s främsta stöd. Slutligen övergick det till betydelse av skrytsam och utmanande patriotism i allmänhet. (källa)
  4. Maria Theresia försökte genom brev, donationer och tillsända rådgivare påverka Parmas politik genom sin dotter för att göra det till en österrikisk lydstat. Efter det första barnets födelse 1770 gav hon makarna en livränta och ett stort ekonomiskt bistånd. Maria Amalia lät sig dock inte påverkas: i stället för att följa familjeseden och döpa dottern efter sin mor, döpte hon henne efter sin syster, motstod alla former av påtryckningar att agera för Österrikes räkning och tillbakavisade alla råd från modern. 1773 hade Maria Amalias livsstil gett henne så dåligt rykte att det gjort henne till en skandal i hela Europa, och Maria Theresia utsåg greve Rosenberg till Österrikes ambassadör i Parma med fullmakt att agera som Maria Amalias rådgivare. Maria Amalia lät meddela Rosenberg att hon i fortsättningen betackade sig för några brev från Österrike - såväl som från Madrid - och bröt därefter slutligen med Maria Theresia. Efter detta bröt både Österrike och Spanien sina diplomatiska kontakter med Parma, sedan bådas försök att göra Parma till en lydstat misslyckats. Såsom Parmas sanna makthavare fick hon av allmänheten namnen La Signora eller La Mata. Hon var populär bland allmänheten och en flitig politiker i sitt arbete med sina ministrar, där hon försvarade Parmas självständighet, stärkte dess nationalkänsla och gynnade konst, kultur och litteratur. Hon lyckades i sin politik frigöra Parma från både österrikiskt och spanskt inflytande och behålla dess oberoende. (källa)
  5. Chopin kom trots sin starka franska koppling att betyda mycket för stärkandet av en polsk nationalkänsla. På ett annat sätt blev den skickliga pianisten Ignacy Paderewski en nyckelfigur inom polsk politik, då han 1919 utsågs till den polska republikens första regeringschef. (källa)
  6. Nationalmonument är ett minnesmärke av särskild symbolisk betydelse för nationen eller nationalkänslan. I somliga länder, som Irland, Singapore och USA, används begreppet nationalmonument för kulturminnen som åtnjuter särskilt lagligt skydd. (källa)
  7. Sångspelet var ett uttryck för den ökande nationalismen. Det mest framgångsrika sångspelet före Mozarts verk var Die Jagd (1770) med text av Christian Felix Weisse och musik av Johann Adam Hiller. Reformkejsaren Josef II hälsade sångspelet välkommet, eftersom han i den nya genren såg en möjlighet att genom populära sceniska verk lära den wienska blandbefolkningen tala riktig tyska och därigenom stärka nationalkänslan. Burgtheater upphöjdes 1777 till "kejserlig och kunglig nationalteater", och fungerade som sådan ända fram till 1783, då italienarna återerövrade operascenen. (källa)
  8. Bakgrund till bildandet har ansetts vara den oroliga europeiska politiken i tidevarvet. Nordisk familjebok skrev att i synnerhet kejsar Napoleon I:s förakt för nationernas rätt till självständighet väckte nationalkänslan till liv, särskilt hos de folk som var i fara att förlora sin frihet under hans framryckningar. Till dem hörde svenskarna, som 1809 förlorat Finland, och även ansåg Sverige hotat. Götiska förbundet hade till en början varit av skämtsam karaktär, men övergick snart till att tas på fullt allvar av dess ledare Jakob Adlerbeth. (källa)
  9. Flest kungastatyer restes i Sverige under 1800-talet vilket bland hade samband med nationalromantiken och tanken om att stärka nationalkänslan i landet. Under denna period tillkom också de första kungsstatyerna utanför Stockholm i Norrköping av Karl XIV Johan 1846 och i Göteborg bildhuggaren Bengt Erland Fogelbergs staty av Gustav II Adolf 1854. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.