Nationalmuseum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nationalmuseum, varianter, uttal och böjningar av nationalmuseum

Nationalmuseum synonym, annat ord för nationalmuseum, vad betyder nationalmuseum, förklaring, uttal och böjningar av nationalmuseum.

Vad betyder och hur uttalas nationalmuseum

Nationalmuseum uttalas nat|ion|al|muse|um och är ett substantiv.

Ordformer av nationalmuseum

Singular

nationalmuseum
obestämd grundform
nationalmuseums
obestämd genitiv
nationalmuseet
bestämd grundform
nationalmuseets
bestämd genitiv

Plural

nationalmuseer
obestämd grundform
nationalmuseers
obestämd genitiv
nationalmuseerna
bestämd grundform
nationalmuseernas
bestämd genitiv

Nationalmuseum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nationalmuseum

  1. Redan på 1200-talet tillverkades föremål i kolmårdsmarmor, vilken dopfunten i Östra Eneby kyrka är ett exempel på. Marmorbruket fick sitt första privilegiebrev år 1673. På 1600-, 1700- och 1800-talen var denna marmor en attraktiv produkt som användes i exklusiva kretsar. Till exempel återfinns föremål av denna marmor vid Drottningholms slott, Stockholms slott, Kungliga Operan, Nationalmuseum och Uppsala universitet. (källa)
  2. Konsthantverket fick sina egna organisationer, tidningar och föreningar när begreppet blivit vedertaget och urskiljt från övriga konstarterna: Svensk Form, Konstfackskolan i Stockholm, Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg (Det enda museet i Sverige som endast har konsthantverk och design i sina samlingar.). (källa)
  3. Nationalmuseum, Stockholm. (källa)
  4. Att ta kulturföremål och böcker som krigsbyten var i längden också en metod för att höja Sveriges kulturella status. Efter rovet av böcker i Riga tömdes den livländska riddarordens arkiv i Mitau. 1626 under fälttåget i Ostpreussen togs böcker från Jesuitkollegiet i Braunsberg, följt av att domkapitlets bibliotek Bibliotheca Varmiensis i Frauenburg också plundrades. Slottet Marienberg utanför Würzburg plundrades 1631. Bland bytena fanns bland annat en boksamling bestående av 800 volymer, hästar, vapen och guldföremål. Ett av föremålen var en relikskål innehållande kvarlevor av helgonet Elisabet av Thüringen. 1632 tågade svenskarna in i München, och kurfursten Maximilian fick en stor del av sin konstsamling tagen. Konstverken fördes till Sverige och kan idag ses på Nationalmuseum i Stockholm. (källa)
  5. Linnings mer än 30-åriga produktion ger en tydlig bild av hur det svenska stilidealet förändrades från senbarock till rokoko. Tidiga verk från präglas av inflytande från tyska, holländska och engelska ideal, men från 1750-talet kom möblerna att i allt högre grad påverkas av franska influenser. De senbarockt buktiga byråarna ersattes på 1760- och 70-talet successivt av mer kvadratiska former. Linning är liksom många av tidens möbelsnickare mest känd för sina byråar, även om man i verkstaden tillverkade många olika möbler som föll inom schatullmakarnas skrå: sekretärer, skrivbord, spelbord, toalettbord, kommoder och mycket annat. Byråarna är i varierande storlek, men var alltid välformade och rikt dekorerade med beslag. Med åren följde man med tidens smak och tillverkade möbler i lättare och smäckrare former. Faneringarna är oftast utförda i valnötsträ, i synnerhet under hans senare produktion, även om det finns exempel på fanerarbeten i ett stort antal träslag. Många av byråarna har förgyllda beslag och en krönskiva av svart kolmårdsmarmor, något som blev stilbildande för det sena 1700-talets möbelkonst. Möbler från Linnings verkstad finns idag bland annat på Nordiska museet, Nationalmuseum och på Drottningholms slott. (källa)
  6. Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523, oljemålning i Nationalmuseum i Stockholm, som är utförd mellan 1891 och 1908 av Carl Larsson, 7 X 14 meter. (källa)
  7. Nationalmuseum kan syfta på. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.