Nervskada Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nervskada, varianter, uttal och böjningar av nervskada

Nervskada synonym, annat ord för nervskada, vad betyder nervskada, förklaring, uttal och böjningar av nervskada.

Vad betyder och hur uttalas nervskada

Nervskada uttalas nerv|skada och är ett substantiv.

Ordformer av nervskada

Singular

nervskada
obestämd grundform
nervskadas
obestämd genitiv
nervskadan
bestämd grundform
nervskadans
bestämd genitiv

Plural

nervskador
obestämd grundform
nervskadors
obestämd genitiv
nervskadorna
bestämd grundform
nervskadornas
bestämd genitiv

Nervskada är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Nervskada på Engelska

  • quitters

Hur används ordet nervskada

  1. Sedan 1950-talet har det varit känt att akrylamid kan skada nervsystemet. Då kom också de första rapporterna om att människor hade fått nervskador av akrylamid. Framförallt handlar det om skador i det perifera nervsystemet, det vill säga de motoriska nerver som kontrollerar muskler, men även sensoriska nerver. Nervskadorna leder till domningar, känselbortfall och svaghet i muskler, ett tillstånd som går under namnet polyneuropati. (källa)
  2. Nervsmärta kan uppstå exempelvis efter ryggmärgsskada, vid MS, brist på tiamin efter slaganfall (stroke), efter perifer nervskada som uppstått vid någon olycka eller operation, efter bältros (så kallad postherpetisk neuralgi), samt efter en amputation (så kallad fantomsmärta). (källa)
  3. Tillståndet behandlas genom att kroppens nivåer av niacin ökar genom användande av kosttillskott. Dessutom behandlas de befintliga sjukdomstillstånd som orsakar pellagra, om sådana förekommer, samt eventuella sår som uppstått till följd av sjukdomen. Om tillståndet inte behandlas kan sjukdomen orsaka nervskada, framför allt i hjärnan. Eventuella sår på huden kan dessutom bli infekterade. (källa)
  4. Tillståndet kan uppkomma till följd av en lokal nervskada (i nervus laryngeus recurrens), antingen efter t.ex. operation eller efter en infektion, eller vid tryck mot nerven som t.ex. cancer eller aneurysm, men många gånger saknas en förklaring (idiopatisk stämbandsförlamning). (källa)
  5. Tarmvred kan bero på tumörer som blockerar passagen. Vid omkring 25 procent av fallen med de som får tarmcancer upptäcks sjukdomen vid akutbesök för tarmvred. Tarmvred kan även orsakas av inflammationer i tarmen som gör att passagen sväller igen, ett inklämt navelbråck, herniering (bråck inne i tarmen) eller sammanväxningar, till exempel adherenser eller brider som kan uppstå efter bukoperation mellan olika tarmavsnitt eller gallstenar som kommit ut i tarmen. Ett tarmstopp kan även bero på nervskada och att den pådrivande motoriken hos tarmen försvagats, till exempel efter en bukoperation (paralytisk ileus). Vidare kan det orsakas av att tarmslingor vrider sig runt sig själva så att det blir totalstopp, vilket kallas volvulus (av latinets volvere, vrida). Hos barn under 2 år orsakas tarmvred ofta av invagination, vilket innebär att en tarmdel dras in i framförvarande tarmdel, kallas även intussusception ("invändigt upptaga"). (källa)
  6. En blödning genom huden (om man skär sig till exempel) läcker ju ut ur kroppen och orsakar ingen vidare skada så länge inte den förlorade blodvolymen blir stor. En blödning just under huden yttrar sig i en svullnad och ett blåmärke. En blödning i de inre organen är lömska eftersom de ofta kan blöda mycket utan att det syns utanpå, till exempel en skada på mjälten eller levern då det blöder ut i bukhålan, eller en lungskada med blödning ut i lungsäcken. Även mindre blödningar som uppstår inne i kroppen kan vara allvarliga om de uppstår på känsliga ställen. Till exempel kan en blödning i ryggen trycka på ryggmärgen så att denna skadas, en blödning på halsen kan trycka på luftstrupen och struphuvudet och därigenom orsaka andningssvårigheter, en något större blödning i ett ben eller en arm kan orsaka tryck på nerver som passerar förbi så att man drabbas av en nervskada (så kallat Kompartmentsyndrom). En blödning inne i skallen är särskilt svår eftersom skallbenet utgör en oeftergivlig gräns för blödningen. I stället för att svullna utåt så ökar trycket inne i skallen vilket kan orsaka medvetslöshet och till slut död. (källa)
  7. Dansmöss har hållits som husdjur sedan slutet på 1700-talet, kanske tidigare. Dansmössens ursprung är osäkert, men de antas härstamma från Japan eller Kina. Ibland kallas dansmusen för den japanska eller kinesiska musen. Förmodligen var dansmössens riktiga ursprungsland Kina, eftersom mössen på japanska vanligen kallas Nankin nesumi, musen från Nanking. Dansmössen tros ha kommit till genom systematisk selektiv avel. En annan teori är att dansmössen byggde bo i bomullshöljen i Peru genom att ordna bomullsfibrerna till ett näste genom att springa på dem i cirklar. Några japanska biologer tror att rörelserna blev ärftliga när de anskaffades av mössen i resultat av isoleringen i trånga burar. Saint Loup menade år 1893 att dansrörelserna berodde på en oavsiktlig nervskada som möjligen fördes vidare till avkommorna, men en studie gjordes, och det visade sig vara en felaktig gissning. (källa)
  8. Att inte få stånd kan också bero på sjukdom eller ha annan medicinsk förklaring. Är man stressad kan det påverka ståndet under en period. Vissa sjukdomar påverkar förmågan att få stånd och det kan då vara ett tecken på högt blodtryck, diabetes eller nervskada. (källa)
  9. Neurogen atrofi orsakas av skadade nerver. Neuromuskulära sjukdomar som spinal muskelatrofi (SMA), multipel skleros (MS), amyotrofisk lateralskleros (ALS) och Guillain-Barrés syndrom (GBS) är vanliga orsaker till neurogen muskelatrofi. Diabetisk neuropati, en nervskada associerad med diabetes, kan även bidra till muskelatrofi. (källa)
  10. Att använda bett är inte helt problemfritt. Olika skador i hästens munhåla som sår, blåmärken och nötskador på tänderna, ses ofta i samband med användning av olika typer av bett. Bettet vilar mot lanerna, ett tandlöst område i hästens mun. När ryttaren tar i tyglarna trycks bettet mot lanerna och orsakar obehag i hästens mun. Trycket från bettet kan även ge nervskador. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.