Ng-ljud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ng-ljud, varianter, uttal och böjningar av ng-ljud

Ng-ljud synonym, annat ord för ng-ljud, vad betyder ng-ljud, förklaring, uttal och böjningar av ng-ljud.

Vad betyder och hur uttalas ng-ljud

Ng-ljud uttalas ng-ljud [ä?´-] el. äng-ljud och är ett substantiv.

Ordformer av ng-ljud

Singular

ng-ljud
obestämd grundform
ng-ljuds
obestämd genitiv
ng-ljudet
bestämd grundform
ng-ljudets
bestämd genitiv

Plural

ng-ljud
obestämd grundform
ng-ljuds
obestämd genitiv
ng-ljuden
bestämd grundform
ng-ljudens
bestämd genitiv

Variantstavning singular

äng-ljud
obestämd grundform
äng-ljuds
obestämd genitiv
äng-ljudet
bestämd grundform
äng-ljudets
bestämd genitiv

Variantstavning plural

äng-ljud
obestämd grundform
äng-ljuds
obestämd genitiv
äng-ljuden
bestämd grundform
äng-ljudens
bestämd genitiv

Ng-ljud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ng-ljud

  1. Bokstaven förekommer även i krimtatariska alfabetet för ng-ljud när man skriver på tatariska med det latinska alfabetet, i madinka, i det bretonska språket när föregående vokal är nasal, som i till exempel Jañ eller Brezheñ , och i flera andra ortografier. Bokstaven har även tidigare används i turkiskan (ﯓ). (källa)
  2. Man har noll till två slutkonsonanttecken, antingen inget, eller något av de 14 enkla konsonanter (där ㅇinte är stumt utan betecknar ng-ljud), eller 2 konsonanter, något av de 11 par som finns definierade, eller också ㄲ eller ㅆ. (källa)
  3. År 1978 fastställdes ett skriftspråk som blev gemensamt för nordsamer i Finland, Norge och Sverige. Det innehåller några tecken som inte används i svenskan, bland annat č (tj-ljud), š (sj-ljud), ŋ (ng-ljud) och á. (källa)
  4. De fyra viktigaste feltyperna när det gäller uttalet av konsonanter är att ett e-ljud skjuts in före /s/ följt av annan konsonant (eskola), att vokaler skjuts in mellan konsonanter (felicka), att konsonanter i konsonantkluster faller bort samt att nasaler följda av klusiler mitt i ord flyter ihop (assimilation). Tonlösa obstruenter blir ofta tonande när de följa av en tonande obstruent (stämstonsassimilation). Finala konsonanter har en tendens att bli tonlösa. Ett vanligt fenomen hos personer med asiatiska och afrikanska modersmål är att talaren inte gör skillnad på l och r. Tje- och ng-ljuden kan vara svåra att uttala personer med annat modersmål än svenska. Många språk saknar , inlärare som har sådana språk som modersmål ersätter ofta h-ljudet med andra ljud, ofta ett , eller utelämnar det helt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.