Vad betyder och hur uttalas normalarbetstid
Normalarbetstid uttalas norm|al|arbets|tid.
Ordformer och varianter av normalarbetstid
Singular
- normalarbetstid
- obestämd grundform
- normalarbetstids
- obestämd genitiv
- normalarbetstiden
- bestämd grundform
- normalarbetstidens
- bestämd genitiv
Plural
- normalarbetstider
- obestämd grundform
- normalarbetstiders
- obestämd genitiv
- normalarbetstiderna
- bestämd grundform
- normalarbetstidernas
- bestämd genitiv
Normalarbetstid är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet normalarbetstid
Sextimmarsdagen är en sextimmars arbetsdag som normalarbetstid istället för åttatimmarsdagen. Det har förekommit många experiment av småskaligt införande av sextimmarsdagen. Sextimmarsdagen som en avtalad förkortad arbetsdag förekommer också till exempel för småbarnsföräldrar.
En av de större frågorna var presidentmandatets längd, där Chirac ställde sig tveksam till en förkortning från sju till fem år. En folkomröstning genomfördes dock, och trots ett rekordlågt deltagande gick han slutligen med på en förkortning. Under mandatperioden lyckades Jospins socialistregering även genomföra en arbetstidsförkortning till 35 timmars normalarbetstid per vecka. Striden mellan fackförbund och arbetsgivare var skarp, men det socialistiskt ledda parlamentet lyckades genomföra reformen.
Arbetslöshetsförsäkringen är obligatorisk. Normalarbetstiden för en arbetsveckan är satt till 40 timmar.
Baumbach var överborgmästare i Danzig. Han var 1880–93 liberal ledamot av tyska riksdagen och utsågs 1890 till dess andre vicepresident samt invaldes 1891 i preussiska herrehuset. Förutom smärre skrifter om bland annat normalarbetstid och det kvinnliga arbetet författade han de populära arbetena Staats-Lexikon (1882) och Der Deutsche Reichstag (1890).