Nyckel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nyckel, varianter, uttal och böjningar av nyckel

Nyckel synonym, annat ord för nyckel, vad betyder nyckel, förklaring, uttal och böjningar av nyckel.

Vad betyder och hur uttalas nyckel

Nyckel uttalas nyckel och är ett substantiv -n nycklar.

Nyckel betyder:

Ordformer av nyckel

Singular

nyckel
obestämd grundform
nyckels
obestämd genitiv
nyckeln
bestämd grundform
nyckelns
bestämd genitiv

Plural

nycklar
obestämd grundform
nycklars
obestämd genitiv
nycklarna
bestämd grundform
nycklarnas
bestämd genitiv

Nyckel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Nyckel på Engelska

  • key - key role (part), key word, key person, car key, door key, the key to success, turn the key

Hur används ordet nyckel

  1. En klav (lat. clāvis "nyckel") är en symbol som återfinns i notskrift. Klaven avgör vilka tonhöjder de fem vågräta linjerna representerar, och placeras oftast längst till vänster på varje rad i ett notsystem. Det finns många olika klaver men de två idag vanligast använda är diskantklaven och basklaven. (källa)
  2. Hedersmedborgare (hedersborgare) är en hedersbetygelse lokalt eller nationellt för person som med sina gärningar hedrat platsen för vilken utmärkelsen gäller. I en del (främst engelskspråkiga) länder förknippas detta med utdelandet av en egen "stadens nyckel". (källa)
  3. Stor hovuniform modell A, består av en mörkblå öppen frackrock med guldknappar samt guldbroderade ärmuppslag, ficklock och ståndkrage. Till den stora hovuniformen bärs svart bicorne med vit eller svart plym. Den infördes vid Karl XIV Johans tronbestigning 1818. Stora hovuniformer bärs bland annat av riksmarskalken, hovmarskalker, ceremonimästare och kammarherrar. Till uniformen kommer olika ämbetstecken som ämbetsstavar. Kammarherrarna har en förgylld nyckel på blå rosett vid ena sidans rockskört. (källa)
  4. Den första dagen i varje månad var helgad åt honom och framför allt den första i den efter honom uppkallade månaden Januarius (efter 153 f. Kr. årets begynnelsemånad, något som senare stadfästes genom den julianska kalendern även om man på flera håll i världen fortsatte med det urgamla bruket att inleda året med den månad då vårdagjämningen inföll). Numa Pompilius byggde åt Janus ett ryktbart tempel i Rom med två portar och föreskrev att båda skulle hållas stängda i fredstid men öppnas när det rådde krig. Janus avbildades med två från varandra vända ansikten (Janus Geminus). På några platser är han Janus Quadrifrons (Janus med fyra ansikten). Ofta har han nyckel och stav i handen och på mynt förekommer ett fartyg som attribut åt honom. (källa)
  5. En kammarherre är en manlig medlem av ett hov med uppgift att tjänstgöra i en furstlig persons omedelbara närhet. I tjänst bär kammarherrar en nyckel som ämbetstecken, vilken symboliserar att de historiskt har haft tillträde till den furstliga personens privata rum. (källa)
  6. I en variant öppnar kombinationslåset bara en lucka över ett nyckelhål. För tillträde till säkerhetsutrymmet krävs alltså såväl kännedom om den rätta koden för kombinationslåset som tillgång till den rätta nyckeln. Vid kvalificerade säkerhetsfall krävs två personer för att få upp dörren: Den ene känner till koden, men har inte nyckel. Den andre har nyckel, men ska inte känna till den hemliga kombinationslåskoden. Nyckeln är utförd med många "taggar" med många avsatslägen för taggarna för att försvåra uppdyrkning av låset. De två personerna vaktar varandra så att allt går tillbörligt till. (källa)
  7. Konklav, av latinets conclavo 'kammare', ytterst av clavis 'nyckel', egentligen 'rum som kan låsas', är det från yttervärlden strängt avspärrade rum i vilket påveval försiggår. Det är även benämningen på de bakom låsta dörrar hållna sammanträden varvid de församlade kardinalerna förrättar påveval. Konklaven sammanträder i Sixtinska kapellet, som är beläget i anslutning till Vatikanpalatset. (källa)
  8. Ett korsord, i vardagligt tal ofta kryss, är en ordgåta eller ett ordpussel utlagt i ett rutsystem. Ett korsord löses genom att man med hjälp av olika ledtrådar fyller rutsystemet med bokstäver så att ord (lösningen) bildas horisontellt och vertikalt. Svårigheten består dels i att tolka de mer eller mindre kryptiska och ofta kortfattade ledtrådarna, på fackspråk benämnda nycklar eller ledord. Dessutom är orden ihopflätade i båda riktningarna, och därför måste de ingående bokstäverna samtidigt passa i mer än ett ord. Den svenska benämningen korsord lanserades av Svenska Dagbladet 1925 och kom från engelskans motsvarighet crossword (puzzle). (källa)
  9. Passerkort (se Elektronisk nyckel) – ett kort som används för att komma igenom en fysisk spärr. (källa)
  10. Kryptering är troligtvis lika gammalt som skriftspråket självt. Man vet att kryptering användes redan under Julius Caesar tid. När ett brev skulle skickas med hemlig information krypterade man informationen. Julius algoritm var att förskjuta alfabetet n steg, och nyckeln var n. Om texten exempelvis är "kolobi" och n är tio blir det krypterade meddelandet "uzvzls" eftersom de bokstäverna är tio steg framåt i alfabetet. Detta kallas då för C-10. Mottagaren flyttar bokstäverna tio steg bakåt för att dekryptera kryptot. Systemet var mycket enkelt och lätt att dekryptera, förutsatt att man visste algoritmen. Genom att prova 26 kombinationer kunde spioner lätt dekryptera ett meddelande. Med träning kan en van forcör göra förskjutningen "i huvudet" och läsa klartexten direkt, nästan lika lätt som okrypterad text. Krypteringssystemet har vissa likheter med dagens system. Ofta består krypteringssystemen av en algoritm och en nyckel. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.