Vad betyder och hur uttalas nykterhetsorganisation
Nykterhetsorganisation uttalas nykter|hets|org|an|is|at|ion.
Ordformer och varianter av nykterhetsorganisation
Singular
- nykterhetsorganisation
- obestämd grundform
- nykterhetsorganisations
- obestämd genitiv
- nykterhetsorganisationen
- bestämd grundform
- nykterhetsorganisationens
- bestämd genitiv
Plural
- nykterhetsorganisationer
- obestämd grundform
- nykterhetsorganisationers
- obestämd genitiv
- nykterhetsorganisationerna
- bestämd grundform
- nykterhetsorganisationernas
- bestämd genitiv
Nykterhetsorganisation är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet nykterhetsorganisation
Det förekom på tredjeklassrestauranger att vid en given signal, när personalen tittade bort eller unisont lämnade matsalen, så bytte gästerna bord med varandra och därmed kunde de serveras en ny ranson. Detta var dock farligt för restaurangen då kommunalt anställda spritspioner övervakade att serveringen sköttes som den skulle. Det förekom också att angivare från t.ex. nykterhetsorganisationer rapporterade till kommunen om överservering eller andra serveringsfel.
Riksförbundet Hälsofrämjandet (RHF), även kallat bara Hälsofrämjandet, är en svensk hälso- och nykterhetsorganisation, bildad på initiativ av hälsopionjären Are Waerland år 1940 som Allnordiska Förbundet för Folkhälsa.
IOGT-NTO är Sveriges största nykterhetsorganisation, bildad 1970 genom sammanslagning av IOGT och NTO. IOGT-NTO är en del av IOGT-NTO-rörelsen och Movendi International. Johnny Mostacero är sedan 2015 ordförande.
MHF-Ungdom är en svensk nykterhetsorganisation för barn och ungdom, bildad 1970. I likhet med moderorganisationen Motorförarnas Helnykterhetsförbund inriktar man sig på trafiknykterhet.
Preinitz var medlem i den kristna kvinnoföreningen KFUK:södra förening där hon satt i styrelsen under ett tiotal år. Inom KFUK engagerade hon sig för kvinnliga fabriksarbetare, vilket även blev hennes huvudsakliga arbetsområde i den kvinnliga kristna nykterhetsorganisationen Vita Bandet. Hon var medlem i Stockholms Norra Vita-Bandet-förening och satt från 1904 i centralstyrelsen på nationell nivå. Inom Vita Bandet fortsatte hon sitt skrivande och var redaktör för Vita Bandets tidskrift 1909–1912. Hon deltog i arbetet med att utforma och publicera organisationens egen sångbok där hon också skrev egna sångtexter eller gjorde översättningar. I tidskriften publicerades många av hennes dikter men hon skrev även opinionsbildande artiklar som rörde fabriksarbetande kvinnors levnadsvillkor.
Nykterhetsrörelsen, för vilken förbudslagen framstått som det slutliga målet, råkade efter dess införande på defensiven, medan förbudsmotståndarna bland annat inom Antiförbudsföreningen (finska: Täyskiellon vastustamisyhdistys, grundad 1919) gick till häftiga angrepp mot den enligt deras mening skadliga lagen. För att motarbeta Antiförbudsföreningens strävanden och som stöd åt nykterhetsorganisationerna bildades 1919 Förbudslagsförbundet (finska: Kieltolakiliitto) på initiativ av socialministern, som då var Santeri Alkio.
Rönblom hade flera förtroendeuppdrag för Folkpartiet i Umeå och Härnösand samt var även vice ordförande för nykterhetsorganisationen NTO.
Nina Benner-Anderson tillhörde de kvinnor för vilka kampen förösträtt och jämställdhet var nära relaterad till frågan om att uppnå nykterhet i samhället. År 1902 hade hon blivit medlem i den kvinnliga nykterhetsorganisationen Vita Bandet, och hon var ordförande i lokalavdelningen i Ödeborg fram till 1906. I Västerås-avdelningen var Nina Benner-Anderson sedermera ordförande mellan 1907 och 1918, därtill även i länsdistriktet. Vid Vita Bandets årsmöte 1916 valdes hon till ordförande i riksorganisationens centralstyrelse, en post hon innehade till 1922. Som ordförande i Vita Bandet var Nina Benner-Anderson livligt sysselsatt med opinionsbildningen och lobbyarbetet för ett alkoholförbud. Bland annat ledde hon flera delegationer som uppvaktade regeringen i frågan. År 1921 organiserade hon tillsammans med Emilie Rathou en stor förbudskongress. Hon var senare även verksam i Riksutskottet för de kristnas förbudsrörelse.
På ja-sidan stod de starka och välorganiserade nykterhetsorganisationerna. Nej-sidan var betydligt svagare. I början av 1922 bildades Landsföreningen för folknykterhet utan förbud i syfte att jobba för ett nej.