Nötkråka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nötkråka, varianter, uttal och böjningar av nötkråka

Nötkråka synonym, annat ord för nötkråka, vad betyder nötkråka, förklaring, uttal och böjningar av nötkråka.

Vad betyder och hur uttalas nötkråka

Nötkråka uttalas nöt|kråka och är ett substantiv.

Ordformer av nötkråka

Singular

nötkråka
obestämd grundform
nötkråkas
obestämd genitiv
nötkråkan
bestämd grundform
nötkråkans
bestämd genitiv

Plural

nötkråkor
obestämd grundform
nötkråkors
obestämd genitiv
nötkråkorna
bestämd grundform
nötkråkornas
bestämd genitiv

Nötkråka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nötkråka

  1. Nötkråka (Nucifraga caryocatactes) är en fågel i familjen kråkfåglar som förekommer i Europa och Asien.
  2. Nötkråkan är cirka 35 cm lång, det vill säga ungefär lika stor som en kaja. Den är typisk med relativt kort stjärt och en lång, rak och spetsig näbb. Fjäderdräkten är chokladbrun med många vita prickar, förutom på vingar och stjärt som är brunsvarta. Stjärtspetsen samt undergumpen är vit. Hane och hona är lika, och ungfåglar skiljer sig ytterst lite från de äldre fåglarna.
  3. Kashmirnötkråkan, tidigare behandlad som underart, är mycket lik men är vitprickig över hela kroppen förutom hjässan, har ännu längre stjärt än hemispila-gruppen och har mörkare brun grundfärg.
  4. Nötkråkan lever lokalt i bergsskogar över hela Mellaneuropa, i södra Skandinavien, Östeuropa och över stora delar av Asien så långt österut som till Japan. Normalt är nötkråkan stannfågel men vissa år utvandrar den i stora flockar åt väst. År 1968 skedde en mycket stor invasion över Nordvästeuropa.
  5. Kashmirnötkråka (Nucifraga multipunctata) behandlades tidigare som underart till nötkråka men urskiljs numera oftast som egen art. Vidare urskiljer numera Birdlife International och naturvårdsunionen IUCN hemispila-gruppen som den egna arten "sydlig nötkråka".
  6. I Sverige förekommer nötkråkans nominatform (N. c. caryocatactes) sparsamt som häckfågel i Götaland och Svealand upp till Norrlands södra gräns.
  7. Smalnäbbad nötkråka (N. c. macrorhynchos) etablerade sig i Umeå och Skellefteå hösten 1977 efter en invasion från öster. Därifrån har den spridit sig längs Norrlandskusten, från Gävle till Haparanda, och etablerat en häckande stam med cirka 600 par. Grundläggande för denna stams existens är tillgången på planterade cembratallar i tätorterna. Emellanåt sker nya invasioner till norra Sverige från öster, bland annat 1985 och 1995.
  8. Nötkråkan håller främst till i granskog, dock med nära tillgång till hasselsnår (nominatformen) eller tallar med stora frön (övriga undertarter). Den kan vanligen ses när den samlar in föda under tidig höst, men är i övrigt tämligen skygg. Under större delen av året lever den ett undanskymt liv i stora barrskogar. Flykten är tämligen flaxig och har samma karaktär som en spillkråkas. När den ser en predator, till exempel en duvhök, gör nötkråkan en mycket snabb dykning för att skydda sig.
  9. De flesta underarter av nötkråka lever främst av större frön från olika arter av tall, så även smalnäbbad nötkråka, som huvudsakligen äter frön från cembratall. Den tjocknäbbade är i stället hasselnötsspecialist. Den förtär även i stor utsträckning frön av gran. Under sommarmånaderna varieras kosten med andra frön, insekter (myror) och daggmask och under vinterhalvåret ibland även gnagare. På vintern tar den även sällsynt småfågel, vilket observerats vid fågelmatare.
  10. caryocatactes-gruppen Nucifraga caryocatactes – häckar från Skandinavien till norra och östra Europa så långt som till europeiska Ryssland. Vintertid uppträder den även i södra Ryssland. Kallas ibland tjocknäbbad nötkråka. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.