Oblattallrik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder oblattallrik, varianter, uttal och böjningar av oblattallrik

Oblattallrik synonym, annat ord för oblattallrik, vad betyder oblattallrik, förklaring, uttal och böjningar av oblattallrik.

Vad betyder och hur uttalas oblattallrik

Oblattallrik uttalas oblat|tallr|ik och är ett substantiv.

Ordformer av oblattallrik

Singular

oblattallrik
obestämd grundform
oblattallriks
obestämd genitiv
oblattallriken
bestämd grundform
oblattallrikens
bestämd genitiv

Plural

oblattallrikar
obestämd grundform
oblattallrikars
obestämd genitiv
oblattallrikarna
bestämd grundform
oblattallrikarnas
bestämd genitiv

Oblattallrik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet oblattallrik

  1. Paten (av latin patena 'tallrik') är en oblattallrik för nattvarden. I den grekisk-ortodoxa kyrkan är den försedd med fot och kallas diskos. (källa)
  2. Le Trésor de Gourdon (franska, svenska: Skatten i Gourdon), uppgrävd 1845 nära Gourdon i Saône-et-Loire, är ett föremål i guld som daterar tillbaka till slutet av 400-talet eller början av 500-talet och som undangömdes efter år 524. När skatten upphittades bestod den av ett nattvardskärl (illustration till höger), en rektangulär oblattallrik (illustration nere till vänster), på liknande sätt dekorerade med granatsmycken och turkos, tillsammans med omkring hundra guldmynt från den bysantinske kejsaren Leo Thrakierns regeringsperiod till Flavius Justinus regeringsperiod. Den merovingiska kungen Klodvig I konverterade till kristendomen år 496. Kärlet och oblattallriken kan vara från tidig merovingisk eller sen Gallo-romersk tid. (källa)
  3. Nattvardskalk med oblattallrik i silver, tillverkad av guldsmeden Gustaf Biörn (verksam i Falun 1731–1746), senare moderniserad, två vinkannor (från 1744 och 1747) och en oblatask i silver från 1744 tillverkade av Otto Henrik Sjöberg i Falun. En vinkanna i silver tillverkad av Johan Leffler i Falun 1780. Nattvardskalk och oblattallrik, tillverkad av Gustaf Folcker i Stockholm 1825 och skänkt till kyrkan av Karl XIV Johan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.