Observatorium Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder observatorium, varianter, uttal och böjningar av observatorium

Observatorium synonym, annat ord för observatorium, vad betyder observatorium, förklaring, uttal och böjningar av observatorium.

Vad betyder och hur uttalas observatorium

Observatorium uttalas ob|serv|at|ori|um [-to´-] och är ett substantiv observatoriet observatorier.

Observatorium betyder:

Ordformer av observatorium

Singular

observatorium
obestämd grundform
observatoriums
obestämd genitiv
observatoriet
bestämd grundform
observatoriets
bestämd genitiv

Plural

observatorier
obestämd grundform
observatoriers
obestämd genitiv
observatorierna
bestämd grundform
observatoriernas
bestämd genitiv

Observatorium är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Observatorium på Engelska

  • observatory

Hur används ordet observatorium

  1. Longitudlinjen (meridianen) går alltså i nord-sydlig linje. Historiskt sett har denna utgångslinje placerats genom många geografiska orter, ofta genom huvudstäder i typiska sjöfartsnationer. Exempelvis Parismeridianen, den i Ferro ("Världens ände") och i Sverige vid Stockholms gamla observatorium. (källa)
  2. En meridian (äldre svenska middagslinje) är en storcirkel genom de geografiska polerna på jorden. Ordet meridian härrör från det latinska ordet för middag, meridies, och benämningen syftar på att alla platser som ligger längs samma meridian har middag samtidigt. Utgångsmeridianen föräkning av longitud (längdgrader) var sedan år 1884 i allmänhet nollmeridianen genom observatoriet i Greenwich i södra London. Noga räknat är det belägenheten för huvudaxeln i det stora teleskopet. På det viset får man en referens vid astronomiska bestämningar, kallad den astronomiska meridianen. (källa)
  3. ob- (exempelvis observatorium). (källa)
  4. Greenwichmeridianen vid Observatoriet i Greenwich etablerades av Sir George Biddell Airy år 1851. 1884 använde över två tredjedelar av världens fartyg och tonnage den som referensmeridian på sina kartor. I oktober samma år samlade USA:s president Chester A. Arthur 41 delegater från 25 länder i Washington, D.C. för the International Meridian Conference. Konferensen valde Greenwichmeridianen som nollmeridian tack vare dess popularitet. Fransmännen avstod dock från att rösta och franska kartor fortsatte att använda Parismeridianen i flera årtionden. (källa)
  5. Svensk normaltid utgår således från 15-gradersmeridianen östlig längd och sammanfaller med den centraleuropeiska tidszonen. Den svenska normaltiden infördes den 1 januari 1879, vilket gav alla orter i landet samma tid, då kallad borgerlig tid. Skillnaden mellan Strömstad och Haparanda var tidigare 45 minuter, mellan Stockholm och Göteborg 24 minuter. Normaltiden från 1879 använde en meridian 12 tidsminuter, alltså 3°, väster om meridianen genom Stockholms gamla observatorium på Observatoriekullen nära Odenplan (som alltså ligger på 18°3'30" Ö), vilket innebar att Sveriges tidsmeridian då låg 15°3'30" öster om Greenwich. År 1900 ändrades tidsmeridianen till exakt 15° öster om Greenwich (medeleuropeiska tiden), vilket innebar en justering av tiden med 14 sekunder. Detta är den tidsmeridian som alltjämt används i Sverige. (källa)
  6. Polarskensforskning fick ett uppsving under 1800-talet, men det är först under 1900-talet som ljusfenomenets uppkomst har kunnat förklaras. Ytterligare ett uppsving kom med rymdålderns intåg vid 1900-talets mitt, då ämnet rymdfysik föddes och det blev möjligt att klarlägga vad som orsakar norrsken genom mätningar på plats i rymden. Hur accelerationen av de elektroner som ger upphov till polarsken när de kommer ner i atmosfären egentligen går till, och hur energi överförs från solvinden, kan fortfarande inte anses vara helt klarlagt, även om huvuddragen är kända. Polarskensforskning är därför ett aktivt område inom rymdfysik. Svensk norrskensforskning fick ett uppsving i och med grundandet av Kiruna Geofysiska Observatorium 1957. (källa)
  7. Observator är titel för en forskare vid astronomiskt observatorium och universitetens astronomiska institutioner med tjänsteställning under professor. (källa)
  8. Observatorium är en institution eller anläggning där vetenskapliga observationer och forskningsarbete utförs. Vanligen åsyftas astronomiska observatorier, men det finns också meteorologiska, magnetiska, geodetiska och andra observatorier. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.