Oktoberdag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder oktoberdag, varianter, uttal och böjningar av oktoberdag

Oktoberdag synonym, annat ord för oktoberdag, vad betyder oktoberdag, förklaring, uttal och böjningar av oktoberdag.

Vad betyder och hur uttalas oktoberdag

Oktoberdag uttalas okto|ber|dag och är ett substantiv.

Ordformer av oktoberdag

Singular

oktoberdag
obestämd grundform
oktoberdags
obestämd genitiv
oktoberdagen
bestämd grundform
oktoberdagens
bestämd genitiv

Plural

oktoberdagar
obestämd grundform
oktoberdagars
obestämd genitiv
oktoberdagarna
bestämd grundform
oktoberdagarnas
bestämd genitiv

Oktoberdag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet oktoberdag

  1. Novellen handlar om en nioårig pojke som bor tillsammans med sin mor och morfar på landet. I hemmet finns även morbrodern Alvar och pigan Sigrid som i hemlighet är förtjusta i varandra. Det är en kall oktoberdag med snöblandat regn och man förbereder sig för att morfaderns syster ska komma på besök från Amerika. När hon väl kommer bryr sig dock inte den åldrade morfadern om henne. Systern rusar besviken ut och pojken följer efter. Hon gråter och frågar honom om han är pojken utan pappa. Pojken blir först förskräckt då han tror att det är känt i hela Amerika att han inte har någon pappa. Men när hon omfamnar honom blir han rörd och börjar gråta, men säger att det bara är snöblandat regn som fallit i ansiktet. (källa)
  2. 5 oktober – Kvinnotåget till Versailles tvingar med sig Ludvig XVI till Paris under franska revolutionens berömda oktoberdagar. (källa)
  3. Kvinnotåget till Versailles, även känt som Oktobermarschen, Oktoberdagarna eller Marschen i Versailles, var en av de tidigaste och mest betydelsefulla händelserna under den Franska Revolutionen. Marschen skedde den 5 oktober 1789 då drygt 6000 personer, främst kvinnor, marscherade från det svältande Paris till palatset i Versailles. Parisarna saknade bröd, och i huvudstaden och stora delar av Frankrike rådde svält. Kungen gav upp, öppnade sina förråd och tvingades följa med kvinnotåget tillbaka till Paris där han inrättade sig i husarrest i Tuileriepalatset. (källa)
  4. 1789 – Kvinnotåget till Versailles tvingar med sig Ludvig XVI till Paris under franska revolutionens berömda oktoberdagar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.