Vad betyder och hur uttalas omformarstation
Omformarstation uttalas om|form|ar|stat|ion.
Ordformer och varianter av omformarstation
Singular
- omformarstation
- obestämd grundform
- omformarstations
- obestämd genitiv
- omformarstationen
- bestämd grundform
- omformarstationens
- bestämd genitiv
Plural
- omformarstationer
- obestämd grundform
- omformarstationers
- obestämd genitiv
- omformarstationerna
- bestämd grundform
- omformarstationernas
- bestämd genitiv
Omformarstation är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet omformarstation
År 1936 togs den 36 mil långa Krångedelinjen i drift med spänningen 220 kV. Den första stamledningen i Sverige med den spänningen vilket var den högsta spänningen i stamnätet fram till 1952. Sträckningen var Krångede, Ljusdal, Ockelbo till Horndal. Den ledningen matade också från början omformarstationerna för järnvägens elektrifiering som samtidigt pågick efter norra stambanan. Krångede-ledningen blev den första förbindelsen från Norrland till mellan och södra Sverige. Detta var inledningen på samkörningen mellan Norrlandsälvarna och produktionsanläggningarna i södra Sverige.
Maskinhuset utrustades med fyra turbiner om vardera 10 000 hästkrafter med tillhörande elektriska generatorer för trefasström samt transformatorer, från vilka strömmen med 100 000 volts spänning leddes till Stockholm i en 132 kilometer lång kraftledning. År 1936 tillkom en femte turbin. Vid Värtaverket nedtransformeras den höga spänningen till 6 000 volt, lämplig för strömmens införande till omformarstationerna i Stockholm.
Många tidiga arbeten, till exempel olika elektricitetsverk och omformarstation för Stockholms elektricitetsverk (Brunkebergsverket, Värtaverket, Tulestationen, Katarinastationen, Djurgårdsstationen) eller Gävle brandstation, är tydligt influerade av Viollet-le-Duc och H. H. Richardson, men senare verk ger prov på stor originalitet och kan inte enkelt inordnas under någon stilbeteckning, även om Boberg har en hel del gemensamt med jugendtidens arkitekter. Ornament och detaljer ger ofta prov på stor fantasi och lekfullhet.