Vad betyder och hur uttalas områdesplan
Områdesplan uttalas om|råd|es|plan -en -er.
Ordformer och varianter av områdesplan
Singular
- områdesplan
- obestämd grundform
- områdesplans
- obestämd genitiv
- områdesplanen
- bestämd grundform
- områdesplanens
- bestämd genitiv
Plural
- områdesplaner
- obestämd grundform
- områdesplaners
- obestämd genitiv
- områdesplanerna
- bestämd grundform
- områdesplanernas
- bestämd genitiv
Områdesplan är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet områdesplan
Sedan lång tid tillbaka har öarna tilldragit sig intresse av naturskydd. Under åren 1973-75 utförde Strömstads kommun grundläggande markanvändningsstudier för Kosteröarna, vilket resulterade i en områdesplan. I denna plan ingick ett förslag om att göra delar av öarna till naturreservat, något som blev verklighet 1984. Med undantag för den samlade bebyggelsen ingår öarna och omgivande vattenområden i naturreservatet med samma namn. Större delen av reservatet ingår i EU-nätverket Natura 2000.
Söder 67 blev aldrig genomförd. Bebyggelsen på Mariaberget sanerades varsamt på 1970-talet, och Södergatan däckades över och blev till Söderledstunneln som öppnades för trafik i oktober 1984. På tunneln uppfördes nya bostadshus med traditionella kvartersformer som anslöt till den äldre bebyggelsen. I den idag gällande stadsplanen (Pl 7508, laga kraft 19 december 1977) för Mariaberget framgår ett stort antal k-märkta kvarter för bostäder, småindustri och kommersiella lokaler. I planen finns även Monteliusvägen inlagd samt ett ännu outnyttjat reservat för en gångbro från Maria trappgränd över Hornsgatan. Gångbron skulle den i tidigare områdesplaner redovisade viadukten ersätta som skulle spänna över Hornsgatan i höjd med Bellmangatan.
Områdesplanen förordade att en byggnad på platsen skulle ha en fördelning mellan näringsverksamhet och bostäder på 40/60 och vara fem våningar plus en indragen takvåning. Detta var en del i uppgörelsen med Stockholms stad i förhandlingen kring den gamla panncentralstomten på vilken huset är rest. Huset är totalt 5 000 kvadratmeter och har 18 lägenheter samt två lokaler för uthyrning utöver konsthallar, museum och restaurang. Byggnaden kostade omkring 150 miljoner kronor att uppföra.
På 1970-talet fortsatte intresset för att bygga helårsbostäder utan att byggnadsplanen ändrades för att tillåta detta. Tidigare fritidshusområden blev med tiden villaområden, sommarstugor byggdes om till permanentboende eller revs till förmån för nybyggnation av villor. 1980 antogs en områdesplan för att tillåta byggandet av helårsbostäder i området. 1982 beslutades om en stadsplan för Öjersjö. Under 1980-talet tilltog nybyggnationen av villor, vilket gjorde att det idag på 2010-talet finns knappt några sommarstugor kvar. Ett centrum skapades med skola och barnomsorg.