Omröra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder omröra, varianter, uttal och böjningar av omröra

Omröra synonym, annat ord för omröra, vad betyder omröra, förklaring, uttal och böjningar av omröra.

Vad betyder och hur uttalas omröra

Omröra uttalas om|röra och är ett verb (lös eller fast sammansättning) omrörde, pres. omrör.

Ordformer av omröra

Aktiv

omröra
infinitiv
omrör
presens
omrörde
preteritum
omrört
supinum
omrörande
presens particip
omrör
imperativ

Passiv

omröras
infinitiv
omrörs
presens
omrördes
preteritum
omrörts
supinum

Perfekt particip

omrörd en
~ + subst.
omrört ett
~ + subst.
omrörda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

omröres
presens

Omröra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet omröra

  1. Blandningen smältes, tages av värmen och omröres kontinuerligt till den börjar tjockna, då den hälles i en ca 3 cm hög plåtlåda något större än storleken på det största avdragspapper man avser använda, i normalfallet idag A4 (210 × 297 mm). (källa)
  2. Det som skiljer mår från mull är, att under bildningsprocessen saknas de grävande, omrörande och gångbildande djuren, vilket gör att mår har en tydlig botten som visar all produktion av humus som skett. (källa)
  3. En annan, kanske mer avgörande, fördel kontra fastgödsel är möjligheterna att hantera flytgödseln mer rationellt. En modern gödseltunna har en pumpningskapacitet på cirka 3-10 kubikmeter i minuten utan att föraren behöver lämna traktorhytten, medan fastgödseln inte sällan måste hanteras manuellt i första steget och i det andra hanteras med en lastmaskin eller frontlastare. Om flytgödseln är väl omrörd blir också spridningen mycket jämnare med flytgödsel än med fastgödsel. (källa)
  4. Värmen skapas i metallen av växelström som leds genom en induktionsspole som är monterad runt ugnen. Rent elektriskt fungerar detta så att spolen kan sägas vara primärlindningen i en transformator. När spolen matas med växelspänning induceras ett pulserande magnetfält i den smälta metallen. Detta leder till virvelströmmar i metallen med låg spänning och hög strömstyrka. Den elektriska strömmen värmer metallen genom metallens elektriska resistivitet. Smält metall omrörs av virvelströmmarna i degeln. Magnetiska metaller värms snabbare än omagnetiska metaller. Detta beror på inverkan av magnetisk hysteres. Vid induktionsvärmning genereras värmen i metallen som ska smältas eller värmas. Värmen från alternativa metoder, till exempel olje- eller gaseldning, överförs till metallen via värmeledning genom degelns vägg. (källa)
  5. Byggkostnader och inredning uppgick till cirka 200 000 kronor. Den första apotekaren var John Fredrik Karlsson, och apoteket startade sin verksamhet i mars 1927. Lokalen beskrivs i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning: "Expeditionslokalen är stor och vacker med kalkade väggar i terracottaton och disk, hyllor och övrig möbelredning i valnöt. Disken är försedd med marmorskiva och runt väggarna löper en marmorsockel. Man har tre recepturer med plats för två personer vid varje. Bland nyare anordningar märkes en hiss ned till förråden i källaren. Innanför expeditionslokalen ligga närmast preparat- och dekoktrum. I det senares utrustning ingår ett Elektrolux kylskåp för förvaring av färdiga medikamenter. Längre in ligger analysrum, ett större rum för vegetabilier, laboratorium och ett särskilt rum för förbandsartiklar. Laboratoriet är synnerligen modernt ordnat. I stället för de gamla inmurade ångpannorna, vilkas eldning alltid medförde besvärligheter, har man en självreglerande Askaniaångpanna med gaseldning. I laboratoriet står vidare som vanligt i ett apotek cisterner och stjälpbara ångkittlar, uppställda i en rad. Ångkittlarnas innehåll skall omröras av ett elektriskt rörverk, som drives av en motor. I laboratoriet har man liksom i alla lokalerna varmt och kallt vatten.". (källa)
  6. Ett mycket omfattande arkeologiskt material har kunnat tillvaratas i området runt Uppåkra kyrka. De första fynden i Uppåkra fann man när en lada skulle byggas på 1930-talet. Det äldsta fyndet på platsen är en 4 000 år gammal grav. Fler än 20 000 föremål har hittats – brons, guld och silver blandat med offerben från djur och människor. Samlingen ben är unik. 1990 väckte några arkeologiintresserade amatörer från Bornholm intresset att få undersöka området med metalldetektorer. Tillsammans med arkeologiska institutionen i Lund gjordes en sådan metallsökning som omedelbart resulterade i mängder med fynd i det av plogen omrörda övre jordlagret. Fyndens mångfald och karaktär indikerade ett betydande maktcentrum. Med ekonomisk hjälp från Gad Rausing har utgrävningar därefter gjorts under flera år, varvid bland annat rester efter ett hednatempel och en större hallbyggnad grävts fram strax söder om den nuvarande kyrkan. Bebyggelse har existerat på platsen från omkring 100 e.Kr till slutet av 900-talet. Fynden tas om hand, förvaltas och visas av Historiska museet vid Lunds universitet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.