Orörlig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder orörlig, varianter, uttal och böjningar av orörlig

Orörlig synonym, annat ord för orörlig, vad betyder orörlig, förklaring, uttal och böjningar av orörlig.

Synonymer till orörlig

Vad betyder och hur uttalas orörlig

Orörlig uttalas o|rör|lig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av orörlig

Böjning (i positiv) orörlig en ~ + subst. orörligt ett ~ + subst. orörliga den/det/de ~ + subst. orörlige den ~ + mask. subst. Komparation orörligare en/ett/den/det/de ~ + subst. orörligast är ~ orörligaste den/det/de ~ + subst.

Orörlig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Orörlig på Engelska

  • immobile

Hur används ordet orörlig

  1. Öronömhet kan möjligen kontrolleras som grovtest vid misstanke om mellanöreinflammation, men för diagnos krävs inspektion av trumhinnan med otoskop eller öronmikroskop. Enligt svenska behandlingsriktlinjer graderas den diagnostiska säkerheten i tre nivåer: Säker diagnos, osäker diagnos och sannolikt inte mellanöreinflammation. Tecken som anses tala för säker diagnos är om det kommer purulent (varblandad) sekretion ur örat eller om trumhinnan är chagrinerad, perforerad eller om kombinationen buktande, rodnad och orörlig trumhinna föreligger. Vid normalställd men orörlig trumhinna som är matt eller färgförändrad eller om trumhinnan av olika skäl inte kan bedömas anses diagnosen vara osäker. Rörlig trumhinna eller normalfärgad men indragen trumhinna anses tala för annan diagnos. (källa)
  2. En puppa är ett utvecklingsstadium mellan larv och fullbildad insekt (imago) hos de insekter som har en fullständig metamorfos. Puppan befinner sig i vila och inget näringsintag förekommer. Puppan är oftast orörlig. (källa)
  3. Rördromen förekommer i våtmarker och håller sig oftast dold i tät vass och den är mest aktiv om natten. Vid hotande fara ställer den sig orörlig med indragen hals och näbben riktad rakt upp i så kallad pålställning. I denna ställning är fågeln mycket svår att upptäcka, då den spräckliga dräkten erbjuder bra kamouflage. Födan utgörs främst av fisk och grodor. (källa)
  4. Inkvilism är när en organism bosätter sig i eller på en annan, orörlig, organism, som när en fågel bygger ett bo i ett träd, eller när anemonfiskar bor i havsanemoner. (källa)
  5. Ägg är en orörlig fortplantningsstruktur där fosterutvecklingen sker, och som inte tar emot näring från modern efter att den blivit fullt utvecklad. Ordet ägg används bara om äggceller i djurriket. Motsvarande fortplantningsstrukturer i andra riken kallas sporer eller (hos fröväxter) frön. (källa)
  6. Under transtillstånd förlorar personen upplevelsen av sin identitet, och medvetandet förändras genom att personen inte är närvarande, omgivningen ter sig fjärran, att personen är svår att få kontakt med, och att personen inte kommunicerar. Känslan av identitetsförändring kan yttra sig i att personen anser sig vara besatt, styrd av en extraordinär kraft, till exempel en ande eller demon. Rörelsemönstret inskränks och personen blir ofta tämligen orörlig. (källa)
  7. Förlamning (också paralys), tillstånd då muskel eller muskelgrupp är satt helt ur funktion, varvid delar av eller hela kroppen blir orörlig. Vanligaste orsaken till förlamning är skada i ryggraden. Förlamning är också ett symtom av Miller-Fischer syndrom. (källa)
  8. Vanligtvis undviker björnar människor. Men om de anser att deras ungar eller matförråd är i fara, är sårade eller blir provocerade kan det hända att de angriper människor och jakthundar. I de allra flesta fall av attack mot människor gör björnen upprepade skenattacker, utan att fullfölja angreppet. Oprovocerade attacker inträffar väldigt sällan. Bara ett fåtal människor skadas eller dör årligen av björnattacker, i Sverige sällan, då oftast i samband med jakt. Vid möte med en uppretad björn bör man i första hand prata lugnt och försiktigt utan att falla, gå därifrån helst baklänges och utan att släppa ögonkontakten/blicken ifrån björnen. Skulle den ändå gå till anfall ska man försöka distrahera och stanna björnen genom att slänga något med ens vittring på framför den. I sista hand ska man lägga sig tyst och orörlig på marken, på magen eller ihopkrupen i fosterställning, skydda hals, nacke och huvud med armar och händer, gärna också med sin ryggsäck kvar över sig och göra sig så liten som möjligt, för att visa sig underlägsen och ofarlig. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.