Ordbok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordbok, varianter, uttal och böjningar av ordbok

Ordbok synonym, annat ord för ordbok, vad betyder ordbok, förklaring, uttal och böjningar av ordbok.

Synonymer till ordbok

Vad betyder och hur uttalas ordbok

Ordbok uttalas ord|bok och är ett substantiv -en ordböcker.

Ordformer av ordbok

Singular

ordbok
obestämd grundform
ordboks
obestämd genitiv
ordboken
bestämd grundform
ordbokens
bestämd genitiv

Plural

ordböcker
obestämd grundform
ordböckers
obestämd genitiv
ordböckerna
bestämd grundform
ordböckernas
bestämd genitiv

Ordbok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ordbok

  1. Adonis är i grekisk mytologi en gud som symboliserade årstidernas växlingar, och inlånad från syrisk-fenicisk religion, möjligtvis via den feniciska kolonin Cypern. Enligt Svenska Akademiens ordbok är Adonis även en skämtsam beteckning för en man som är mycket mån om sitt utseende, en sprätthök eller snobb. (källa)
  2. Generalsekreterare är en ofta förekommande titel för chefstjänstemän i olika typer av organisationer. Titeln finns i Svenska Akademiens Ordbok. Det framgår där att den användes i svensk dagspress redan 1889. Den förekommer också ofta i större, äldre uppslagsverk. Titeln används internationellt, i det nordiska samarbetet och i nationella organisationer i olika länder. En generalsekreterare kan också vara den sammanhållande kraften i samband med större konferenser. (källa)
  3. "gensare" i Svenska Akademiens ordbok, tryckår 1928. (källa)
  4. Svenska Akademiens ordbok: Gnom. (källa)
  5. Ordet kan härledas från "god" och "gott", eller ordet "godsaker". Enligt Svenska Akademiens ordbok (SAOB) finns det belägg för att ordet använts så tidigt som 1887. "Godis" används även i sammansättningar, som till exempel godisgris, godismonster, julgodis, påskgodis, lördagsgodis och lösgodis. (källa)
  6. Grundform är en grammatisk term för ett ord som inte är böjt. Grundform kan endast finnas hos ord som tillhör en böjlig ordklass och som därmed har ett paradigm. Grundformen är en av paradigmets ordformer. Den kallas ibland "den representerande formen". Den är oftast identisk med lexikonformen (lemmat), det vill säga den form som representerar lexemet i en ordbok. (källa)
  7. Svenska Akademiens ordbok: gåvobrev. (källa)
  8. Svenska Akademiens ordbok: Gäckmast. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.