Ordförande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordförande, varianter, uttal och böjningar av ordförande

Ordförande synonym, annat ord för ordförande, vad betyder ordförande, förklaring, uttal och böjningar av ordförande.

Synonym till ordförande

Vad betyder och hur uttalas ordförande

Ordförande uttalas ord|för|ande och är ett substantiv -n; pl. ordförande, best. pl. -na.

Ordformer av ordförande

Singular

ordförande
obestämd grundform
ordförandes
obestämd genitiv
ordföranden
bestämd grundform
ordförandens
bestämd genitiv

Plural

ordförande
obestämd grundform
ordförandes
obestämd genitiv
ordförandena
bestämd grundform
ordförandenas
bestämd genitiv

Ordförande är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ordförande

  1. Ett av problemen är att vi bor där vi bedriver vår verksamhet. Så hela familjen drabbas, även barnen, säger grisbonden Åsa Odell som också är vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. (källa)
  2. I och med det här direktivet kommer vi ha juridiska verktyg för att kräva vårätt, sade Alfons Karabuda, ordförande i Sveriges musikskapare (SKAP), i en intervju med Kulturnyheterna i mitten av februari. (källa)
  3. Idag hyllar vi värdiga vinnare som tillsammans visar på den enastående verkshöjd och hantverksskicklighet som svensk TV-produktion idag besitter. Ett stort grattis till alla vinnare, nominerade och vår produktionsbransch, säger Anders Knave, ordförande i Film & tv-producenternas tv-sektion, i ett pressmeddelande. (källa)
  4. En general har fyra (i Sverige tidigare tre) stjärnor på axelklaffarna. Inom svenska marinen används både axelklaffar och gradbeteckningar på ärmarna. Gradbeteckningarna utgörs då av guldfärgad galon i olika bredder. Inom amfibiekåren så ser gradbeteckningarna ut som i flottan men har samma namn som inom armén och flygvapnet, med undantaget att den översta galonen är formad som en "ögla" i flottan respektive "granat" i amfibiekåren. Med "granat" menas en "ögla" men med en spets högst upp. General motsvaras av amiral inom flottan. I Sverige innehas generalsgrad av överbefälhavaren och kungen. Dock behöll Håkan Syrén sin grad under sin tid som ordförande för Europeiska unionens militärkommitté (åren 2009–2012), vilket för första gången gav Sverige tre aktiva fyrstjärniga generaler. (källa)
  5. Generalförsamlingen leds av en ordförande, som väljs varje år, minst tre månader före den session för vilken denna ska vara ordförande. (källa)
  6. Generalsekreteraren företräder sin organisation inom de ramar och det mandat som huvudmannen – som må vara FN:s generalförsamling eller en svensk organisation av mindre slag – bestämt genom sina beslutande organ. Ibland kan generalsekreteraren vara den främste talesmannen för sin organisation, men väl så ofta ligger den rollen på organisationens ordförande. (källa)
  7. Efter överläggningar mellan de fyra stora partierna i riksdagen, tillsattes grundlagsberedningen. Ordförande blev landshövding Valter Åman. Från början inriktade sig beredningen främst på hur parlamentarismen skulle kunna skrivas in i grundlagen samt frågor om kammar- och valsystem. Efter betydande förluster för socialdemokraterna i kommunalvalen 1966 (som påverkade sammansättningen i riksdagens första kammare) kom man också till en uppgörelse om valsättet. I ett delbetänkande i maj 1967 (SOU 1967:26) förespråkades därför ett valsystem som byggde på en nästan exakt proportionalitet över hela landet för partier som hade fått minst fyra procent av de avgivna rösterna. Samtidigt skulle man lägga riksdags- och kommunalval samtidigt, för att på ett annat sätt garantera det så kallade kommunala sambandet. Frågan om hur regering skulle bildas och vilken roll statschefen skulle ha löstes däremot inte förrän i augusti 1971, vid ett sammanträde i Torekov – den framdiskuterade lösningen har kommit att kallas "Torekovskompromissen" och den blev livligt diskuterad redan så snart den hade presenterats. (källa)
  8. Ordförande i hallrätten var en magistrat, dess övriga ledamöter till antalet (enligt 1770 års hallordning) åtta i Stockholm, fyra i annan stad. Bisittarna var yrkespersoner verksamma inom hallrättens område. (källa)
  9. Hans Cavalli-Björkman, svensk bankman, bl.a. ordförande i Malmö FF. (källa)
  10. Titeln kan också tilldelas på grund av utmärkta vetenskapliga, konstnärliga, litterära eller medborgerliga insatser. I vissa organisationer är benämningen hedersmedlem. En person som har varit ordförande i organisationen brukar få titeln hedersordförande. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.