Ordled Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordled, varianter, uttal och böjningar av ordled

Ordled synonym, annat ord för ordled, vad betyder ordled, förklaring, uttal och böjningar av ordled.

Vad betyder och hur uttalas ordled

Ordled uttalas ord|led och är ett substantiv -et; pl. ordled.

Ordformer av ordled

Singular

ordled
obestämd grundform
ordleds
obestämd genitiv
ordledet
bestämd grundform
ordledets
bestämd genitiv

Plural

ordled
obestämd grundform
ordleds
obestämd genitiv
ordleden
bestämd grundform
ordledens
bestämd genitiv

Ordled är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ordled

  1. I bygdemålets bjennstut kan ordledet bjenn (=bjönn) härledas från björn, och ordledet stut kommer av fornnordiska stutr, som betyder bl a rör, syftande på den ihåliga stjälken. (källa)
  2. Svärdslilja (Iris pseudacorus) är en art i irissläktet i familjen irisväxter. Epitetet svärd kommer av att bladen kan liknas vid svärd. Trots ordledet lilja tillhör svärdsliljan inte familjen liljeväxter. (källa)
  3. Ordledet har är en förvrängning av hår, med syftning på de hårtunna benen. På somliga håll lever dock hår kvar. (källa)
  4. Ordleden brak och bråk kan syfta dels på ljudet, när veden knäckes, dels till användning av det av brakved framställda svartkrut, som orsakar kanoners brak och bråk. (källa)
  5. Efterled (-et eller -en) är det andra ledet av ett sammansatt ord. I en sammansättning som 'lyxrestaurang' är lyx- förled och -restaurang efterled. Oavsett hur många ordled som ingår i en sammansättning kan man i regel dela upp det sammansatta ordet i förled och efterled. I en längre sammansättning som 'lyxrestaurangsmåltid' är efterledet -måltid självt en sammansättning, som i sin tur har efterledet -tid. Man kan i princip ha hur många sammansättningsled som helst i större sammansättningar, men det är något som helst bör undvikas, eftersom det blir otympligt. (källa)
  6. Förled (-et eller -en) är den första delen av ett sammansatt ord. I en sammansättning som bostadsrätt är bostad- förled och -rätt efterled. Samma sak gäller sammansatta ortnamn. I till exempel Karlstad är Karl- förled och -stad efterled. Oavsett hur många ordled som ingår i en sammansättning kan man i regel dela upp det sammansatta ordet i för- och efterled. I en längre sammansättning som lägenhetsinnehavare är förledet lägenhet- självt en sammansättning, som i sin tur har förledet lägen-. Många ord får en ny form när det används som förled i en sammansättning, till exempel vara som ändrar form till varu- när det används i sammansättningar som varuhus, eller skilja som blir skilje- i ord som skiljetecken. Ett mycket vanligt böjningsproblem är frågan om det ska vara ett foge-s mellan för- och efterled. (källa)
  7. Ordet arkitekt kommer av latinska architectus eller grekiska arkhitekton. Ordet är alltså en sammanslagning av de grekiska orden archos och tekton. Archos är ett förled som kan utläsas mästare eller överordnad (samma ordled som i ärkebiskop och ärkefiende) och tekton kan betyda snickare eller byggare. Således kan man säga att arkitekt betyder mästare i byggnadskonst eller överbyggmästare. (källa)
  8. Akronym (grekiska ἄκρος, akros, ytterst, och ὄνομα, onoma, namn) eller initialförkortning är en förkortning som bildats av begynnelsebokstäverna i flera ord eller ordled. Vissa anser att termen "akronym" endast skall användas för de initialförkortningar vilka utläses som uttalbara ord istället för att uttalas bokstav för bokstav. Exempelvis är initialförkortningen Ikea definitivt en akronym, medan CD inte är en akronym enligt den snävare definitionen. (källa)
  9. En aspekt av cybernetiken – interaktion mellan människa och maskin – har blivit central i den litterära genren cyberpunk. Cyberrymden, en term skapad 1982 av cyberpunkspionjären William Gibson, är upphovet till ordledet cyber- för något relaterat till datornätverk eller virtuell verklighet. Notera dock att språkligt sett vore cyberneto- den riktiga formen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.