Ordningsnummer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordningsnummer, varianter, uttal och böjningar av ordningsnummer

Ordningsnummer synonym, annat ord för ordningsnummer, vad betyder ordningsnummer, förklaring, uttal och böjningar av ordningsnummer.

Vad betyder och hur uttalas ordningsnummer

Ordningsnummer uttalas ordn|ings|nummer och är ett substantiv.

Ordformer av ordningsnummer

Singular

ordningsnummer
obestämd grundform
ordningsnummers
obestämd genitiv
ordningsnumret
bestämd grundform
ordningsnumrets
bestämd genitiv

Plural

ordningsnummer
obestämd grundform
ordningsnummers
obestämd genitiv
ordningsnumren
bestämd grundform
ordningsnumrens
bestämd genitiv

Ordningsnummer är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ordningsnummer på Engelska

  • serial number

Hur används ordet ordningsnummer

  1. År 1830 fick samtliga svenska artilleriregementen ett ordningsnummer, där Wendes artilleriregemente tilldelades № 3. År 1884 slogs två batterier ur regementet samman med två batterier ur Första Svea artilleriregemente, och bildade Andra Svea artilleriregemente, i Stockholm. År 1914 justerades samtliga ordningsnummer inom Armén. För Wendes artilleriregemente innebar det att regementet blev tilldelad beteckningen A 3. Justeringen av beteckningen gjordes för att särskilja regementena mellan truppslagen, men även från deras eventuella reserv- och dubbleringsregemente. Runt 1914 var Wendes artilleriregemente troligen världens största artilleriregemente, med 14 batterier om vardera fyra pjäser. Den 31 december 1927 upplöstes och utgick regementets ridande division samt musikkår. Den 23 februari 1943 var hela regementet motoriserat, och den 11 juni 1954 avfördes den sista hästen från regementet. (källa)
  2. Personnumren i Frankrike kallas NIR (franska: numéro d'inscription au répertoire). De har först en siffra (1 för man, 2 för kvinnor), två siffror för födelseår, två för födelsemånad, tre för födelsedepartement (län), tre för födelseorten, tre siffror ordningsnummer, och två kontrollsiffror. Totalt 15 siffror, ibland några bokstäver. (källa)
  3. Bokstavsordningen, eller alfabetiseringen, i ett personregister kan kompliceras exempelvis när det ingår kungliga personer, som saknar efternamn, eller namn är med i större antal som har varit och fortfarande kan vara svåra att skilja åt, såsom Anders Andersson eller Johanna Johansdotter. De som vill skapa effektiva register under sådana förutsättningar tar ofta hjälp av födelseår, regenters officiella ordningsnummer, I, II, III. etc., eller antagliga sådana nummer (inom parentes), och andra kungligheters varierande nationalitet och titlar, för att bokstavsordningen ska kunna fungera. I dubbla förnamn kan det första namnet räknas medan det andra inte inverkar på ordningen, eller tvärtom, och ett årtal då en viss ställning erhölls, i jämförelse med samma ställning för en annan person, kan också spela in. (källa)
  4. En kortare och mindre viktig påvlig skrivelse kallades under medeltiden breve, med vilket namn under den nyare tiden betecknas mindre viktiga påvebrev, skrivna "sub annulo piscatoris", det vill säga beseglade med det på fiskarringen befintliga sigill, som visar bilden av aposteln Petrus, sittande i en båt och sysselsatt med fiske. Sådana skrivelser innehåller påvens namn och ordningsnummer. (källa)
  5. Divisionerna fick beteckning efter flottilj, där flottiljens ordningsnummer motsvarar den bokstav som i alfabetet är det nummer som flottiljen har, och en färgkod, däröd var första, blå andra, gul tredje, grön fjärde, svart femte, och i förekommande fall vit färgkod för stabsflygplan. Till varje division hörde ett stationskompani. Fjärde kompaniet på en flottilj innehöll depåsoldater, det vill säga service- och vaktvärnpliktiga. Därför fanns det aldrig någon fjärde division. Den blev den femte. (Inledningsvis var dock färgerna för första och andra division omvända.) Första Divisionen på F 4 kallades alltså David Röd, andra divisionen på F 8 kallades inledningsvis Harald Blå. Bokstaveringen för bokstaven H ändrades sedermera till Helge. (källa)
  6. Enligt arboristen Erik Solfjeld, som i november 2011 på uppdrag av Stockholms stads trafikkontor undersökte trädet, hade eken en ålder av mellan 350 och 450 år. På Rutger Sernanders lista över djurgårdsekarna från 1920-talets mitt fick den ordningsnummer 51, en mycket grov ek av skafttyp, med kort stam och kraftiga grenar. När bostadskvarteren byggdes och Oxenstiernsgatan breddades på 1960-talet bevarades eken på initiativ av dåvarande stadsträdgårdsmästaren Holger Blom och den hamnade då på en refug mitt emellan Oxenstiernsgatans östra och västra körbana. Samtidigt höjdes den kringliggande marken cirka två meter och en stensatt, cylindrisk "brunn" byggdes kring trädets stam. Som lock monterades först ett järngaller men det byttes efterhand ut mot ett förhållandevis tätt skydd av trä. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.