Vad betyder och hur uttalas organisttjänst
Organisttjänst uttalas org|an|ist|tjänst.
Ordformer och varianter av organisttjänst
Singular
- organisttjänst
- obestämd grundform
- organisttjänsts
- obestämd genitiv
- organisttjänsten
- bestämd grundform
- organisttjänstens
- bestämd genitiv
Plural
- organisttjänster
- obestämd grundform
- organisttjänsters
- obestämd genitiv
- organisttjänsterna
- bestämd grundform
- organisttjänsternas
- bestämd genitiv
Organisttjänst är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet organisttjänst
I Sverige före reformationen var kantor en präst i en domkyrka som bland annat hade hand om körsången, läsningen och sången i koret (jämför med kantor i synagoga) samt skötsel av bokskåp. Sedermera blev kantor, eller rector cantus, liktydigt med den som såsom försångare ledde församlingssången, innan orgeln tog över den uppgiften, denna uppgift var först främst en lekmannasyssla. År 1881, då sysslan allt oftare hade kommit att vara förenad med klockar- eller organisttjänst, infördes kyrkosångarexamen (kantorsexamen från och med 1930) som krav för innehavare av sådan befattning. Kantor har också använts för att beteckna musiklärare, sångare och musiker i allmänhet.
Den som spelar mekaniskt klockspel kallas klockspelare. Oftast ingår denna uppgift i en organisttjänst. I Nederländerna och Belgien finns det däremot personer som bara spelar klockspel. De har då ansvaret för många klockspel.