Ortsbeskrivning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ortsbeskrivning, varianter, uttal och böjningar av ortsbeskrivning

Ortsbeskrivning synonym, annat ord för ortsbeskrivning, vad betyder ortsbeskrivning, förklaring, uttal och böjningar av ortsbeskrivning.

Vad betyder och hur uttalas ortsbeskrivning

Ortsbeskrivning uttalas orts|be|skriv|ning och är ett substantiv.

Ordformer av ortsbeskrivning

Singular

ortsbeskrivning
obestämd grundform
ortsbeskrivnings
obestämd genitiv
ortsbeskrivningen
bestämd grundform
ortsbeskrivningens
bestämd genitiv

Plural

ortsbeskrivningar
obestämd grundform
ortsbeskrivningars
obestämd genitiv
ortsbeskrivningarna
bestämd grundform
ortsbeskrivningarnas
bestämd genitiv

Ortsbeskrivning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ortsbeskrivning

  1. Han disputerade i historia vid Stockholms universitet år 2004 med doktorsavhandlingen Fäderneslandets rätta beskrivning. Mötet mellan antikvarisk forskning och ekonomisk nyttokult i 1700-talets Sverige (Svenska litteratursällskapet i Finland, Helsingfors). Avhandlingen är en kartläggning och undersökning av mer än 300 så kallade ortsbeskrivningar tryckta i Sverige och Finland mellan år 1700 och år 1800: varför blev denna genre så populär under 1700-talet, vilka var författarna, och hur relaterade ortsbeskrivningarna till den politiska och intellektuella utvecklingen i det svenska riket från stormaktstid till gustaviansk tid? Utöver de tryckta ortsbeskrivningarna undersöks också opublicerade källor som visar hur Eric Tunelds Inledning til geographien öfver Sverige, som gavs ut första gången 1741 och som publicerades i nya upplagor under lång tid, sista gången 1827–1833. Legnér gör också en omfattande undersökning av hur köpmannen Abraham Abrahamsson Hülphers reseskildring från Dalarna och beskrivning av Norrland kom till genom en långvarig korrespondens med lokala präster och ämbetsmän. (källa)
  2. I Zetterbergs testamente uppgavs att 75 000 kronor skulle avsättas till "en särskild stiftelse för främjande av bohuslänsk kultur". Styrelsen ska bestå av Bohusläns landshövding, förvaltande direktören för Gustafsbergsstiftelsen samt landsatikvarien i Göteborgs- och Bohuslän. I enlighet med Zetterbergs anvisningar är stiftelsen inriktad på sådana åtgärder, som tjänar till att bevara eller beskriva alla slag kulturminnen som hänför sig till Bohuslän. Det kan vara byggnader, inventarier, fornlämningar, folktraditioner och ortsbeskrivningar. Åtgärder som avser Gustafsbergs badort bör särskilt uppmärksammas. Anslag kan sökas av enskilda, hembygdsföreningar och liknande sammanslutningar, museer och vetenskapliga institutioner m.fl. (källa)
  3. I en ortsbeskrivning från år 1932 omtalas Färsksjön som 1 × 0,5 km stor, omgiven av glest skogbevuxna eller kala bergshöjder och hedar samt lite odlad jord, främst i sydost. Stränderna är i allmänhet höga och branta, särskilt i norr och väst. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.