Synonymer till ost
Hittade 3 varianter av ordet ost.
Vad betyder och hur uttalas ost
Ost uttalas ost -en -ar.
Ost betyder lagrad ost, ge ngn (betalt) för gammal ost (vard.) låta ngn få sota för en oförrätt o.d. och lyckans ost (vard.) person som gynnas av lyckan.
Ordformer och varianter av ost
Singular
- ost
- obestämd grundform
- osts
- obestämd genitiv
- osten
- bestämd grundform
- ostens
- bestämd genitiv
Plural
- ostar
- obestämd grundform
- ostars
- obestämd genitiv
- ostarna
- bestämd grundform
- ostarnas
- bestämd genitiv
Ost är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Vad betyder och hur uttalas ost
Ost uttalas ost -en.
Ost betyder öster och östanvind.
Ordformer och varianter av ost
Singular
- ost
- obestämd grundform
- osts
- obestämd genitiv
- osten
- bestämd grundform
- ostens
- bestämd genitiv
Vad betyder och hur uttalas ost
Ost uttalas ost ad.
Ost betyder öster och i uttr. ost om.
Ordformer och varianter av ost
Hur används ordet ost
Getost är ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt tack vare att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just 'get'). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost.
Mjölken tempereras till 31°C, varefter löpe tillsätts. Ostmassan bryts och värms till minst 54°C. Efter pressning och saltning lagras osten minst 5 månader på granträ i fuktiga källare där den regelbundet vänds och tvättas med saltlag. Den färdiga produkten har tät textur eller små runda pipor (diameter cirka 5 mm), fetthalt om minst 49+ och vikt mellan 25 och 40 kg. Diametern är cirka 60 cm. Förutom sälta skall osten ha "fruktsmaker" (les goûts fruités) som uppstår genom kombinationen av mjölksyrejäsning och ytbehandling. Prima vara märks Gruyère AOP eller Gruyère Switzerland AOP.
Mögelost, ostar där vissa vit- eller grönmögelarter, framför allt av släktet Penicillium, används för att ändra ostens smak och konsistens och för att ge den bättre hållbarhet. Mögelostarna delas vanligen upp i vitmögelostar och grönmögelostar. Vissa grönmögelostar kallas för blåmögelostar, men i grunden är det samma kategori av ost.
Hårdost kallas den osttyp med fast konsistens, som man kan skära i skivor med kniv eller osthyvel och kan använda som pålägg på bröd. Hårdost kan även rivas och smältas för att användas i matlagning. Hårdostar delas in i grynpipig ost, rundpipig ost och tät ost.
Kittost är en typ av ost som under lagringen fått en speciell behandling och bildat ett "kitt" på ostens yta. Osten får omväxlande saltbehandling och kittbehandling under en period på cirka fyra veckor. Kittbehandlingen består i att man doppar osten – som först fått torka efter besöket i saltlaken – i en behållare med speciella jäst- och bakteriekulturer uppblandade i syrad skummjölk. Detta ger osten en speciell smak.
När ännu större precision behövs, till exempel vid precisionsnavigering, anger man vinkeln mätt från nordriktningen mot höger. Så är till exempel ost 90 grader, syd 180 grader och väst 270 grader. Norr kan anges antingen som 0 eller 360 grader.
Parmigiano-Reggiano är en klassisk italiensk hårdost gjord på komjölk, som fått sitt namn på grund av att osten först började tillverkas i trakten mellan städerna Parma och Reggio Emilia i Emilia-Romagna i norra Italien. Den är kanske den mest berömda av de italienska hårdostarna och en av världens mest berömda ostar.
Ordet prästost förekommer första gången i Dagligt allehanda som Smålands- eller så kallad prästost. På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en årlig kyrkskatt till prästen. I Småland som var ett av landets huvudområden för mjölk- och ostproduktion kunde osten tjäna som betalningsmedel för tiondet. Vanliga ostar gjordes på skummjölken men till prästen ville man ge det finaste man hade och därför gjordes den osten på oskummat mjölk. Man kallade osten prästost och man kunde till och med ha i lite grädde.
Raclette (jämför franska racler, 'skrapa, skava') är en maträtt och en halvhård, saltad ost gjord på komjölk.
Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.
Ost på Engelska
- cheese
- east