Vad betyder och hur uttalas pagodtak
Pagodtak uttalas pagod|tak.
Ordformer och varianter av pagodtak
Singular
- pagodtak
- obestämd grundform
- pagodtaks
- obestämd genitiv
- pagodtaket
- bestämd grundform
- pagodtakets
- bestämd genitiv
Plural
- pagodtak
- obestämd grundform
- pagodtaks
- obestämd genitiv
- pagodtaken
- bestämd grundform
- pagodtakens
- bestämd genitiv
Pagodtak är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet pagodtak
Efter att fastighetsbolaget Hufvudstaden förvärvat byggnaden 1992 beslöt Stockholms stad att torget skulle genomgå en ordentlig upprustning. Ungefär samtidigt drogs museispårvägen (Djurgårdslinjen) hit. Det gamla Palmhuset revs och den nuvarande byggnaden uppfördes på torgets nordöstra del och stod färdigt 1993. Kallstenius gav paviljongen en kinesiserande stil inspirerad av asiatiska tehus. Det är en sjuhörning i två våningar under ett pagodtak. Till en början inrymdes Café Zanzibar och en Pressbyråkiosk i byggnaden. 2012 renoverades Palmhuset och franskinspirerade restaurangen Vau De Ville flyttade in.
Johansson följde tidigt den av Nordtyskland präglade tegelarkitekturen vid sekelskiftet 1900 och höll fast vid denna stil in på 1950-talet, och tog sålunda avstånd från tjugotalsklassicism och den senare funktionalismen. Tegelarkitekturen inspirerades senare av 1920-talets tyska och holländska tegelexpressionism och uppvisar inte sällan kinesiska inslag som svängda takfall. Hit hör arbeten som Vattentornet i Vaxholm (1923), tjänstemannamäss 1919 åt Forsbacka Jernverk Forsbacka Wärdshus där signumet med små spröjsade fönster och pagodtaket finns med, Centrumhuset i Stockholm i hörnet av Sveavägen-Kungsgatan (1929–1931), samt Villa Wikström och Villa Bonde (båda 1924) – två av villorna i Diplomatstaden i Stockholm – men även Värmlands museum (1926–1928) i Karlstad som med sitt svängda pagodtak för tanken till kinesisk byggnadskonst. Ytterligare ett exempel på detta är Tobaksmonopolets hus i rött tegel på Hultmans holme vid Gullbergskajen i Göteborg. Byggnaden uppfördes 1928–29 i en kinesiserande stil med utsvängt koppartak.